Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО - СПРЕМИО ПЕТ ЗАМКИ ЗА ВУЧИЋА! Пиштинска делегација одлучна да онемогући дијалог у понедељак

18.07.2021. 09:47
Пише:
Србија Данас/Српски телеграф
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа/илустрација

Покушаји приштинских власти да ситуацију учине што нестабилнијом очигледни су кроз низ примера

Сви сигнали који стижу из Приштине пред наставак дијалога у Бриселу у понедељак говоре да Курти и његова делегације желе на све могуће начине да избегну било какав конструктиван разговор.

Бока Которска нуди само најбоље: Хотел ДЕЛФИН БИЈЕЛА 4* од 309€ за 7 полупансиона

Бока Которска нуди само најбоље: Хотел ДЕЛФИН БИЈЕЛА 4* од 309€ за 7 полупансиона

СРБИ НА УДАРУ! Албанци хоће да окриве наше људе за тровање у Дечанима

СРБИ НА УДАРУ! Албанци хоће да окриве наше људе за тровање у Дечанима

БУРА НА КОСОВУ ЗБОГ ДЕЧАНА! Ухапшен службеник, бес код Албанаца никад већи

БУРА НА КОСОВУ ЗБОГ ДЕЧАНА! Ухапшен службеник, бес код Албанаца никад већи

Покушаји приштинских власти да ситуацију учине што нестабилнијом очигледни су кроз низ примера.

Најдоминантнији су покушај фабриковања афере око тровања у Дечанима, када су оптужили имагинарне Србе да су отровали воду за пиће и на тај начин заразили више од хиљаду Албанаца, што се убрзо испоставило као ноторна будалаштина. Ту су и атаци на Србе повратнике, међу којима је најактуелније пребијање 67-годишњег Ранка Бацића у селу Долац код Клине, на којег су крвнички насрнула двојица Албанаца и замало га нису убила!

Куртијево лудило је јасно видљиво и кроз оснивање комисије за документовање косовског културног наслеђа, чији је задатак да практично попише оно што су Албанци оскрнавили крајем деведесетих, па да онда тражи од Србије да финансира обнову.

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

Заједно са већ познатим Куртијевим тезама везаним за формирање ЗСО, поштовање Вашингтонског споразума, мини-Шенген и међусобно признање ови нови догађаји јасно указују да је приштинска делегација одлучна да свим могућим замкама за Вучића онемогући дијалог и евентуално постизање било каквог стабилнијег споразума који би представљао базу за пут ка бољем животу свих грађана јужне српске покрајине.

Уосталом, Курти више и не скрива да је његова агенда да уништи дијалог, што је признао и у последњем интервјуу датом за Јуропијан вестерн Балканс.

- Тешко је имати разговоре док год не дође до дистанцирања од Милошевићевог режима. Веома је потребно имати стварно дистанцирање, интроспекцију и самокритику да би се правилно усмерило ка будућности и помирењем дошло до решења. Не видим алтернативу међусобном признавању и не желим да избегавам контроверзна питања. Неколико пута је било покушаја расправе о техничким детаљима претходних рунди разговора, али ми смо политички лидери. Технички детаљи су за стручњаке, државне званичнике који су део наших тимова. Али као лидери не би требало да избегавамо контроверзне теме и мислим да је ово недостатак узајамног признавања, наиме - узајамно непризнавање... Волео бих да Србија призна Косово, али ако Србија то не жели, морамо да наставимо да живимо без тог признања. Не планирам да прошлу зависност Косова од Србије заменим новом зависношћу Косова од признања Србије наше независне државе - казао је Курти, признавши да изгледа није обавештен с ким се налази у Бриселу јер је очигледно да се у својој глави свађа са покојним Милошевићем.

Куртијеве замке за Вучића
  1. Одбијање оснивања ЗСО и форсирање приче о СЕФТА
  2. Притисак да Грчка призна независност Косова
  3. Напади на Србе повратнике да би се други поколебали
  4. Оптуживање Срба за тероризам попут лажног тровања у Дечанима
  5. Упоређивање данашње Србије са Милошевићевим режимом и злочином у Сребреници

Остаје само да се разјасни да ли се Курти само вешто прави луд, на тај начин остварујући своју агенду, или је, може бити, заиста луд кад користи реторику која упућује на недостатак здравог разума.

Дејан Милетић, политички аналитичар, каже да приштина ради на сужавању маневарског простора за Србију.

- Јасно је да постоји значајна злоупотреба наше мирољубиве политике и жеље да се у региону развојно размишља и делује. Ради се на сужавању маневарског простора Србије и иде се на готову ствар где Србима желе да пошаљу поруку да нису добродошли, да немају никакав утицај и да, напросто, натерају Србију да прихвати опцију "дај шта даш". Додатно забрињава чињеница да се овде ради о животу људи, култури, историји и Србија у свему томе има задатак да очува српство на Косову и Метохији. Све ово је игра крупним политичким питањима која не доноси никакву перспективу том народу доле. С моје тачке гледишта, с времена на време треба променити мало тактику и од стрпљивог посматрача треба иницирати потезе који показују да нисмо само реактивни него да имамо могућности и за чвршће ставове - сматра Милетић.

Срђан Граовац, из Центра за друштвену стабилност, сматра да није тајна да Курти и не жели договор.

- Што се тиче Аљбина Куртија, и више је него јасно да он не жели договор. То чак и није тајна, он је то понављао више пута. Он има јасну стратегију да преговори не треба да успеју и у њима учествује јер мора, а не јер је то његова жеља. Његов циљ је да преговори пропадну да би могао да изађе пред народну заједницу и каже да ништа нису успели, да нису успели да натерају Србију да призна независност Косова, самим тим, једини излаз би био да њима обезбеде уједињење са Албанијом и на тај начин створе "велику Албанију". Ако говоримо о решењу, за нас је веома важно да преговоре водимо упркос свим опструкцијама које долазе са разних страна јер је то једини начин да се ми пред Западом, ЕУ и Америком покажемо као конструктиван елемент и неко ко је део решења, а не део проблема - сматра Граовац.

Спрема се дипломатска офанзива!

Министарство спољних послова и дијаспоре привремених приштинских институција са министарком Доником Гервалом на челу већ је започело рад на припремама за подношење захтева за чланства у међународним организацијама, али није именовало о којим се организацијама ради.

Припреме обављају одговорни тимови да би били спремни када се отворе рокови за пријаву, наводе из МСП.

Једна од обавеза Приштине у потписаном Вашингтонском споразуму у септембру 2020. била је једногодишњи мораторијум на лобирање за признање косовске независности и за чланства у међународним организацијама, који истиче у септембру.

Из МСП наводе да је у изради "јасан план" за успостављање билатералних односа са државама које не признају тзв. државу Косово и да приоритет остаје признање Косова од пет земаља чланица ЕУ, пренело је Косово онлајн.

- МСП ради на јасном плану и са великом озбиљношћу на успостављању односа са државама које не признају Косово. Приоритет владе Косова остаје продубљивање односа са пет земаља ЕУ које још нису признале Косово да би се те земље придружиле земљама које га признају, не остављајући по страни посвећеност земљама на свим континентима ради обезбеђивања нових признања - додаје се из министарства.