Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛАЖНА ДРЖАВА БИРА НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА: Ко ће наследити Тачија?

24.11.2020. 07:48
Пише:
Србија Данас/Блиц
Hašim Tači
Хашим Тачи / Извор: Фото: СД/илустрација/Профимедиа

Вршилац дужности тзв. косовског председника тренутно је шеф косовске скупштине Вјоса Османи

Одлазак Хашима Тачија (ДПК) у Хаг, због злочина током деведесетих, означио је почетак борбе за новог тзв. председника Косова, а већ сада је јасно да актери те политичке арене неће бити у рукавицама.

ЗМИЈА ЛАЖИМА ПОКУШАВА ДА ПОБЕГНЕ ОД КРИВИЦЕ: Тачи признао тужиоцима у Хагу да је знао за злочине, после све порекао

ЗМИЈА ЛАЖИМА ПОКУШАВА ДА ПОБЕГНЕ ОД КРИВИЦЕ: Тачи признао тужиоцима у Хагу да је знао за злочине, после све порекао

КОРОНА БУКТИ НА КОСМЕТУ: Регистровано још 645 новозаражених, преминуло 12 особа

КОРОНА БУКТИ НА КОСМЕТУ: Регистровано још 645 новозаражених, преминуло 12 особа

СТИЖЕ ПОМОЋ ОД "БРАЋЕ": Хрватска ће наставити да поможе ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ, Пленковић забио нож у леђа Србији

СТИЖЕ ПОМОЋ ОД "БРАЋЕ": Хрватска ће наставити да поможе ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ, Пленковић забио нож у леђа Србији

Некадашњи премијер и лидер владајуће ААК Рамуш Харадинај већ јавно лобира за то место, лидер опозиционог "Самоопредељења" Аљбин Курти је у агресивној кампањи за ванредне изборе, али чини се да би сага могла да се заврши (не)очекивано и да би на Тачијево место као компромис могла да дође његова љубимица и доскорашња амбасадорка у САД Вљора Читаку.

Функција тзв. косовског председника поново је, као и раније, камен спотицања за сарадњу и договоре међу албанским партијама. Била је извор неслоге и у време прошле владе, ДСК са "Самоопредељењем", али и садашње ДСК и Харадинајеве странке.

Ramuš Haradinaj
Рамуш Харадинај / Извор: Профимедиа

Чим је Тачи поднео оставку на то место, владајуће политичке странке грчевито су кренуле у потрагу за договором и партнером за сарадњу.

Јер, подршка опозиције једино је што дели тзв. владу Косова од пада и поновних избора. Како је Курти јасно рекао да на њега не могу да рачунају, Хардинај се брзо снашао и јавно и без увијања упутио понуду опозиционој ДПК да подржи његову кандидатуру за тзв. председника, и заузврат обећао да ће подржати њиховог кандидата за другу позицију.

Ипак, лидер владајуће ДСК Иса Мустафа, наговестио је да ће се прво окренути ДПК, а да кандидат неће бити из његове странке.

Ипак, како спекулишу медији, управо је Мустафа оставио отвореном могућност да заузме највишу функцију на Косову.

Једно је јасно, опстанка тзв. Владе Косова без ДПК нема, а то значи да би Вљора Читаку, врло блиска Хашиму Тачију и чланица његове странке још од 1999. године, могла да исплива као победник ове игре престола.

Vljora Čitaku
Вљора Читаку / Извор: Профимедиа

То и не чуди, јер се ова амбициозна тзв. косовска политичарка спомињана као кандидат ДПК за новог тзв. председника Косова и пре хашких оптужница.

О томе говори политички аналитичар из Приштине Фатмир Шехоли, који каже да се Читаку заиста незванично спомиње као неко ко би могао да наследи Тачија на месту тзв. председника Косова.

- Очекује се да се ускоро интензивирају разговори између ДСК Иса Мустафе и в. д. председника ДПК Енвера Хоџаја. Ако се Рамуш Харадинај на крају ипак сложи да одустане од места шефа Косова, онда је за очекивати да ДПК преузме ту функцију. Вљора Читаку је споменута као опција, али још нема конкретних и званичних информацијама поводом тога. Мислим да би Читаку била идеално решење за преседницу Косова, али остаје да се види да ли ће ДСК и ДПК постићи договор и да ли ће се са тим договором сложити и Харадинај - напомиње Шехоли.

Председник ИО Форума за етничке односе Душан Јањић каже да би Харадинај требало да пристане на договор, јер је владајућа коалиција изабрана тако што је ДПК ушао у тзв. парламент.

- Они сада, без ДПК, немају подршку ни за изгласавање буџета, ни за изгласавање новог председника. А ДПК треба позиција председника, како би санирао губитак који има због суђења и чињенице да су им ввиши и актуелни председник странке Кадри Весељи у Хагу. Зато је решење да се издејствује улазак ДПК у владу, а да Вљора Читаку буде председница. Тиме би и Харадинај послао грађанима Косова добру поруку, да се не гложи око власти у осетљивим временима - каже он.

Hašim Tači
Хашим Тачи / Извор: Профимедиа

И пре него што је Тачи поднео оставку на место председника, повела се прича о његовом наследнику и коме ће из ДПК бити поверена кандидатура, јер је преостало шест месеци до нових избора. И тада су светла позорнице усмерена на Читаку, а политички аналитичар Агон Малићи оценио је да би њој одговарала тзв. председничка кандидатура с обзиром на то да је политичку тежину подигла ван оквира ДПК.

Он је подсетио да је Читаку "једна од ретких политичких личности која ужива шире поштовање и одобравање мимо политичких линија".

- Не верујем да би кандидатура Вљоре Читаку представљала проблем за ДСК. Читаку годинама није била део ДПК структура и на дипломатским функцијама које је заузимала изградила је свој профил и независну политичку личност и са тих позиција била је приморана да сарађује са свима. Штавише, не припада милитантним и радикалним струјама ДПК, што не би било проблематично ни за гласачко тело ДСК, јер представља технократски профил - оценио је раније Малићи.

Читаку ће ускоро доћи на Косово, а приштински медији објавили су 5. октобра да је тадашњи тзв. косовски председник Хашим Тачи потписао указ о повлачењу Читаку са дужности амбасадора у САД, на њен захтев.

Тзв. вршилац дужности тзв. косовског председника тренутно је шеф косовске скупштине Вјоса Османи, и на овој функцији може да буде најдуже шест месеци.

Тзв. косовског председника бирају посланици скупштине, с тим што кандидат за ово место мора да обезбеди најпре 30 потписа посланика, а онда и две трећине гласова свих посланика (80 у прва два круга, и 61 у трећем кругу). Ако се ни после трећег круга не изабере кандидат, распушта се Скупштина и расписују нови избори у року од 45 дана.

Владајућу коалицију на КиМ поред ДСК и Алијансе за будућност Косова (ААК) Рамуша Харадинаја, формирали и Социјалдемоктратска иницијатива за Косово (Нисма) Фатмира Лимаја, Српска листа и партије осталих мањинских заједница.