Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЛИЦЕМЕРЈЕ АМЕРИКЕ МОЖЕ МНОГО ДА ЈЕ КОШТА! Потпомажу тзв. Косово, али неће дозволити "Велику Албанију", добија ли Западни Балкан НОВОГ "ГОСПОДАРА"?

18.08.2023. 17:17
Foto: Srbija Danas/YouTube/Printscreen/Al Jazeera Balkans/Shutterstock
Фото: Србија Danas/YouTube/Printscreen/Al Jazeera Balkans/Shutterstock / Извор: Фото: Србија Danas/YouTube/Printscreen/Al Jazeera Balkans/Shutterstock

Издашна анализа скорашњих догађаја из Тетова, који су узбуркали цео Западни Балкан.

Недавна изјава амбасадора САД Џефрија Ховенијера да Вашингтон не подржава ни "велику Србију" ни "велику Албанију", нити прекрајање државних граница на Балкану, отворила је тему да ли западне силе заиста мисле да пројекат косовске државности, за који се здушно залажу, не води управо у реализацију великоалбанског плана, као и питање где се то њихов интерес не подудара са жељом Аљбина Куртија и његових следбеника о етничком обједињавању територија на којима у региону живе Албанци.

СКАНДАЛ ЗА СКАНДАЛОМ! Ухапшена двојица званичника лажне државе! Најновија информација баца црва сумње на КУРТИЈЕВУ УМЕШАНОСТ

СКАНДАЛ ЗА СКАНДАЛОМ! Ухапшена двојица званичника лажне државе! Најновија информација баца црва сумње на КУРТИЈЕВУ УМЕШАНОСТ

"КУРТИ НЕЋЕ СТАТИ СА ПРОЈЕКТОМ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ" Вучић оплео по премијеру лажне државе, није штедео ни Запад: "Њих не интересује"

"КУРТИ НЕЋЕ СТАТИ СА ПРОЈЕКТОМ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ" Вучић оплео по премијеру лажне државе, није штедео ни Запад: "Њих не интересује"

НАСТАВЉА СЕ ПРИТИСАК НА КУРТИЈА: Лажни премијер се састао са представницима Квинте, амбасадор САД се задржао пола сата дуже

НАСТАВЉА СЕ ПРИТИСАК НА КУРТИЈА: Лажни премијер се састао са представницима Квинте, амбасадор САД се задржао пола сата дуже

Иако има тумачења да би Ховенијерова поруку на Куртијево паљење нове националистичке ватре међу екстремним Албанцима, после скорашњег боравка у Северној Македонији, ако је била искрена, требало да буде много оштрија, наступ амбасадора САД требало би пажљиво посматрати и у контексту америчких интереса у региону и сложених геополитичких односа на светској сцени, сматрају познаваоци ове теме.

Све чешће се чује и аргументација да САД не одговарају пројекти великих националних држава у региону, па ни оне коју би створили Албанци, већ да је за њихове интересе боље да Балкан буде раздробљен на неколико подједнако "снажних" целина, које се држе у међусобној контратежи. 

Foto: Youtube/Printscreen/B92 TV
Фото: Youtube/Printscreen/B92 ТВ / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/B92 ТВ

Бивши дипломата Владислав Јовановић указује на домино ефекат потенцијалног стварања "велике Албаније", односно реакције које би уследиле, пре свега Србије, али и Бугарске, које би могле да се појаве са сличним тежњама окупљања својих народа, што, према његовим речима, Америци никако не одговара. 

- САД не одговара 'велика Албанија' јер би она као контраакцију имала ангажовање Србије, а то они не желе. Имају друге приоритете и желе да су им руке слободне са сучељавање са другим великим силама. Стварање 'велике Албаније' аутоматски би значило стварање 'велике Србије. Али, не само то, 'велика Албанија' би угрозила и друге земље, Грчку, на пример, која је чланица НАТО, са којом САД има одличне односе. Па Бугарска, чији апетити према Македонији који се за сада увијају у правне форме. Али, ако би Албанци успели да отргну на скоро половину Македоније, појавила би се Софија да остатак узме за себе. На крају, Србија не би могла да седи скрштених руку, поготово што су права Срба на КиМ стално угрожена - указује Јовановић. 

Додаје да је то опасна игра коју Американци себи не могу да допусте. Наводи да су "Албанци највећи миљеници САД, али не толики да би им дозволили да направе 'велику Албанију". 

- Они воле Албанце највише, али не више него себе саме. Албанци то некад забораве па се заиграју, попут Куртија у Тетову. Било ко ко би покушао да замути воде на Балкану, било у свом или нечијем туђем интересу, не би наишао на одобравање Америке. Она хоће статус кво, с тим да се одржи притисак на Србију у очекивању да ће она на крају том еволуцијом притисака бити принуђена да призна независност Косова. Курти се наступом у Македонији мало преиграо, могуће да су га охрабрили неки други центри моћи, у Немачкој, који традиционално желе противтежу за њих увек незгодним и опасним Србима. То традиционално стоји у фиокама немачког политичког фактора. Тренутно је то успавано, али не искључујем да се се припремају неки потези за потенцијалну ситуацију да Америка почне да се повлачи са Балкана - сматра Јовановић.

Коментаришући зашто Ховенијерова реакција на Куртијев наступ у Северној Македонији није била оштрија, Јовановић каже да амерички дипломата није хтео да оквалификује тај излет косовског премијера у Тетову као манифест стварања "велике Албаније" и угрожавања суверенитета суседних земаља, јер би то шкодило њиховом чеду, за које желе да на крају буде признато од стране Србије. 

- Зато је изједначио великоалабнски национализам са наводно српским, који не постоји. Србија је у целом овом процесу уништавања Југославије била само жртва жеље других да постигну независност на рачун положаја Срба. Ховенијер је хтео да пошаље поруку да 'велика Албанија' није у интересу САД, али је то тако 'упаковао' да неприхватљиво понашање Албанаца изгледало мање неприхватљивим тиме што би се изједначило са потенцијалним таквим понашањем од стране Србије. Стварно се изједначава са могућим, али и несигурним. То је та стална подршка Албанцима тиме што се избегава да се они до краја нападне. Друго, Америци због општих интереса на светској политичкој сцени пре свега са Кином и Русијом не одговара да се ангажује на неким ситнијим, периферним питањима јер не зна шта време доноси и мора да буде спремна за много одговорније ситуације са другим великим силама. Зато она не дозвољава да се мали поигравају и да угрожавају интересе Америке тиме што би одвраћали њену пажњу - истиче Јовановић.

Напомиње да је САД у интересу да у региону нико "не искаче" већ да буде расцепкан, а делови подједнаке снаге, како би се лакше држао под контролом.

- Управо је и уништавање СФРЈ учињено са тим циљем. Да се она раздроби да би се лакше контролисали њени делови и да би се утицај Србије на њене републике ослабио - закључује Јовановић.

Foto: Youtube/Printscreen/Kosovo Online
Фото: Youtube/Printscreen/Kosovo Online / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Kosovo Online

Аналитичар из Албаније Фрок Чупи каже да "неполитичка посета Куртија Македонији може имати високу политичку цену", да је поново покренула дипломатију Запада, која је посебно реаговала око идеје „велике Албаније“. 

- Амбасадор САД у Приштини реаговао је одлучно, рекавши да САД не подржава ни идеју 'велике Албаније' ни идеју 'велике Србије'. Његова изјава је имала специфичност, јер је истакнуто да је то 'stav САД', чиме је блокирана могућност да се Курти поигра речима и да каже да је то 'рекао амбасадор, а не Америка' - каже Чупи. 

Наставља да је Куртијева посета уздрмала политику три суседне балканске државе: Србије, Македоније и Албаније.

- У Србији сматрају да Курти прави 'велику Албанију'. У Скопљу је оставио сенку изазова против македонске државе непризнавањем власти у земљи. У Албанији је на то гледано као на изазов против 'матичне земље', како је он назива, поменуо је многе везе између градова и насеља на Косову и Тетову, али је игнорисао Албанију - наводи Чупи.

Курти је посету извео у овом формату, додаје наш саговорник, управо са циљем да "замути воду” код суседа и привуче пажњу САД и ЕУ.

- Курти се осећа изоловано од стране Запада. То му омогућава да направи штету око Косова или на Косову, довољно да примора велике силе да окрену поглед на Куртија. Његова авантура да 'звони на узбуну' на Балкану појавила се пре неколико година. На парламентарним изборима 2021. године основао је огранак свог Покрета Самоопредељење у Албанији, изашао на изборе, покушавајући да изазове немире у земљи. Чак је и тај покрет имао за циљ да направи већу Албанију под Куртијевим вођством. Куртијева мегаломанска идеја о владавини Балканом, посебно са његовим деловањем у Албанији, била је повезана и са антиамеричким и происламистичким покретом који се стварао у земљи - наводи Чупи.

Посебно указује и на тренутак у којем Курти у Тетову буди идеју "велике Албаније".

- Он то ради док држава којом управља, Косово, губи своје економске, политичке и дипломатске способности. Лидери Куртијевог стила, који припадају прошлим временима, обично посећују и држе говоре у другим земљама када их њихова сопствена земља не прима са ентузијазмом који примају националистичке гомиле у иностранству - закључује Чупи.

Foto: Youtube/Printscreen/RTS 3 - Zvanični kanal
Фото: Youtube/Printscreen/RTS 3 - Званични канал / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RTS 3 - Званични канал

Професор Станко Црнобрња поручује да су Американци на Балкану преузели античку максиму "завади, па владај". Он указује да из САД, с једне стране, поручују да не подржавају "велику Албанију" и да им она не одговара, а с друге је креирају.

- Лепо је то што је Ховенијер рекао да они то не подржавају, али то управо њима одговара. Па, инциденти у Тетову десили су се такорећи испред њиховог стражарског места, јер и сама САД признаје да на Балкану има стражарску улогу. Значи, ако нешто не подржавате, онда ни не допустите да се деси, а не да ретроактивно реагујете на провокације током Куртијеве посете - сматра Црнобрња. 

По његовом мишљењу, Западни Балкан је остављен као "рупа" у Европи која увек, по потреби, може да се подигне на конфликтни ниво. 

- А, Курти је посебан случај, јер је он у албанској политици нешто ново, понаша се другачије, понаша се отворено као миљеник Запада, чак и своје спонзоре уме да мало уштине. Није снисходљив према Западу као што су били претходници. Мислим да су САД морале да буду много оштрије, ако су желеле да покажу да не подржавају 'велику Албанију'. А, не да се одмах помиње 'велика Србија', док смо у Тетову имали показну вежбу реализације пројекта 'велике Албаније', односно ширења на другу државу, где Курти преименује улицу у туђој држави. Ховенијеров наступ морао је бити оштрији. Америчка администрација, убеђен сам, знала је шта ће се догодити током Куртијеве посете и морали су то да спрече, да до тога уопште ни не дође. Као што су морали да спрече забрану увоза робе из Србије, а не да сад позивају да се она укине - каже Црнобрња.