Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Масовни покољи, силовања, трговина органима": Хаг саставио списак АЛБАНСКИХ ЗЛОЧИНАЦА! ОВК коначно МОРА ДА ОДГОВАРА!

10.12.2018. 08:29
Пише:
Србија Данас/Блиц
OVK
ОВК / Извор: Профимедиа

Канцеларија специјалног тужиоца Косова у Хагу упутила је позив за саслушање припаднику терористичке организације

Рустем Мустафа Реми, некадашњи припадник терористичке ОВК, први је и за сада једини који је добио позив Канцеларије специјалног тужиоца Косова у Хагу да се јави овој институцији половином јануара идуће године.

ЗЛОЧИНЦИ ИЗ ПРИШТИНЕ У ПАНИЦИ! Брисел врши УДАР! ЕУ данас УКИДА царине на српску робу и забрањује ВОЈСКУ КОСОВА?!

Иако на прву лопту ово не изгледа као крупна ствар, са друге стране могла би се протумачити управо тако јер би могла да значи да ће суд за злочине почињене на Косову 1998. -1999. године, после неколико година тапкања у месту, коначно почети са радом. Да се ствари изгледа померају сведочи и писање приштинске штампе, која наводи да су истражитељи Специјалног суда за ОВК ових дана испитали некадашњег припадника ове организације Астрита Шабанија, који издржава затворску казну од 20 година због убиства четворице Рома и једног Албанца. Он је испитан због сумње да је учествовао у убиству једног Србина и двојице Рома у јуну 1999. године.

Ако се ствари овако схвате, предстојећи период могао би да буде веома занимљив јер, како се одавно спекулише, овај суд не би требало да мимоиђе велики број актуелних представника приштинских власти, већ напротив. Биће ту и ситнијих личности, али јавност би вероватно желела пре да види, а спекулише се да би то могло и да се деси, оне крупне, ратне команданте, заповеднике и све оне чија имена су нарочито звучна у косовској јавности, од Рамуша Харадинаја, Хашима Тачија, Кадрија Весељија, и других који су данас политички представници Приштине и највиши функционери такозване државе Косово.

Међутим, да ли ће тако и бити видеће се у наредном периоду, пошто су имена која би могла да се нађу на оптужницама за сада у домену спекулација. Ипак, помињало се да би оптужницама могло да буде обухваћено више од 60 бивших лидера и припадника ОВК, и да би међу оних топ 10 могли да буду Рамуш и његов брат Даут Харадинај, затим косовски председник Хашим Тачи и његов ујак Азем Суља, председник косовске скупштине Кадри Весељи, заменик косовског премијера Фатмир Љимај, актуелни заменик министра Косовских безбедносних снага Агим Чеку... Оптужнице би могле да буду подигнуте и када је реч о неким јавности мање познатим именима, а опет виђенијим припадницима ОВК попут Шукри Бује, Сокоља Добруне. 

Иако се спекулише да би све носиоце политичких функција и бивше припаднике ОВК до даљњег могао да спаси имунитет, то је мало вероватно јер, бар би тако требало да буде, ниједан политичар или командант бивше ОВК неће моћи да га има пред Специјалним судом.Оно што се спорадично наводи као разлог због кога би сви ови политички прваци могли да буду неко време на стенд-бају је постизање правно-обавезујућег споразума између Београда и Приштине, које је све извесније и које би, ако је судити по тоновима из ЕУ, могло да се деси у наредним месецима.

OVK
ОВК / Извор: Профимедиа

Председник лажне државе Хашим Тачи сваки час се помиње као особа која ће бити обухваћена једном од оптужница. Његова одговорност је и политичка, јер је био лидер и председник прелазне владе, коју су команданти ОВК формирали после доласка међународних мисија на Косово у лето 1999. године. Осим тога, он је био и један од команданата такозване "Дреничке групе", а у извештају известиоца ЕУ Дика Мартија изнесена је сумња да је организовао трговину органима заробљених Срба. Приштински медији су у више наврата наводили да би оптужница могла да буде подигнута и када је реч о Тачијевом ујаку Азему Суљи, који је био један од оснивача ОВК, и то због серије убистава политичких противника, чиме се бавио и "Еулекс" у истрази под називом "Блаца 2".

На мети тужилаштва могао би да буде и Кадри Весељи, који је током ратних година на КиМ био први човек обавештајне службе ОВК, такозване ШИК. Био је и један од најутицајнијих команданата у ОВК, али не толико експониран, па су га често називали и "господар Косова из сенке". И он се помиње у извештају Савета Европе у афери трговине људским органима, углавном српских затвореника, током рата на КиМ. Према наводима медија, он је био и део групе "Црна рука", у оквиру које је заједно са Тачијем и Џавидом Хаљитијем учествовао у киднаповањима и убиствима Срба, али и непослушних Албанаца.

Спекулише се и да би актуелни премијер лажне државе Косово Рамуш Харадинај, али и његов брат Даут, могли да буду спаковани за Хаг. Сукоби са српским снагама на КиМ довели су до тога да против њега буду подигнуте оптужнице за ратне злочине, али га је Хашки трибунал два пута ослободио. Био је командант оперативне зоне Дукађини (Метохија), учествовао у нападима на полицију, мучењима, убиствима... Српске власти га терете и за силовања и убиства, чак и деце, што српске што албанске националности. Његов брат Даут могао би да буде оптужен за иста кривична дела као и сам Харадинај. Међутим, то није све, јер се он помиње и као главноосумњичени због злочина на Радоњичком језеру, када је група од четрдесетак Срба, Албанаца и Рома убијена, а њихова тела бачена у језеро, где је касније пронађено 39 тела. Такође, помиње се и као особа која је укључена у поједина нерешена убиства политичких ривала и странака које су проистекле из терористичке ОВК.

На списку је, наводно, и Агим Чеку, некадашњи командант ОВК и Косовског заштитног корпуса, за кога се сумња да је и лично чинио ратне злочине, али и да није спречавао да они буду учињени. 

Доказа, незванично се може чути, има довољно и против Шаипа Мује, команданта ОВК задуженог за здравствену заштиту у Главном штабу ОВК, Шукри Бује, који се сумњичи за учешће у неким злочинима током рата, а међу њима је и напад на албанску породицу у граду Годан у Липљану, као и Сокоља Добруне, који је, како се наводи, био егзекутор за потребе ОВК.

Приштински медији: Вучић има тачне податке О ТРИ ПАКЛЕНЕ ХАРАДИНАЈЕВЕ МЕРЕ ЗА УДАР НА СРБЕ!

Специјално тужилаштво има мандат да истражи више од 70 кривичних дела у оквиру ратних злочина и злочина против човечности које је починила ОВК, и има правну основу за истрагу и кривично гоњење злочина током 1998., 1999. и 2000. године, од убистава, депортација мањина, убијања политичких противника, трговине људима.

Име још једног актуелног политичара, Фатмира Љимаја, помиње се као једно од оних које би оптужнице суда за ОВК могле да обухвате. Он је својевремено био командант ОВК за регион Малишева. Њега је ове године суд у Ђаковици ослободио оптужбе за убиство двојице цивила, Рамиза Хоџе и Сељмана Берише, која су се десила у октобру 1998. године баш у општини Малишево. Међутим, ова убиства могла би да буду предмет интересовања Специјалног суда.

БОНУС ВИДЕО: Погледајте како изгледају НАЈБРУТАЛНИЈЕ војне вежбе на свету