Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"МИ НЕ ПОДРЖАВАМО КОСОВО, МИ ПОДРЖАВАМО БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ" Немачка јасно ставила до знања - "ЗСО се мора спровести"

19.11.2022. 09:30
Пише:
Танјуг
Nemački parlament
Немачки парламент / Извор: Профимедиа

Ударац за Приштину

Немачка и Француска подржавају процес покренут Бриселским споразумом, сматрајући да је посебно важно да у овој ситуацији и Београд и Приштина буду спремне за компромис, како не би дошло до ескалације, каже амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад и додаје да не види на основу чега се сумња да Берлин подржава само једну страну или да више не жели Бриселски споразум.

У интервјуу за Танјуг, истиче да се Немачка залаже за поштовање Бриселског споразума и његову примену, па тако и успостављање Заједнице српских општине, јер је то део тог договора, али истовремено наводи и да у том споразуму има још тачака, и да обе стране треба да раде на његовој имплементацији.

НЕМАЧКА СЕ УВЕЛИКО СПРЕМА ЗА РАТ? Процурио извештај, генерал издао наређење Бундесверу

НЕМАЧКА СЕ УВЕЛИКО СПРЕМА ЗА РАТ? Процурио извештај, генерал издао наређење Бундесверу

МАКРОН ОБЕЋАО СНАЖНУ ПОДРШКУ КИЈЕВУ: Чуо се са Зеленским, Украјина ће пребродити зиму, али ће Француска учинити још нешто

МАКРОН ОБЕЋАО СНАЖНУ ПОДРШКУ КИЈЕВУ: Чуо се са Зеленским, Украјина ће пребродити зиму, али ће Француска учинити још нешто

НЕМАЧКА ПРЕД КОЛАПСОМ?! Држава оборила ЦРНИ РЕКОРД - оваква инфлација није виђена последњих 70 година, домаћинства посебно угрожена

НЕМАЧКА ПРЕД КОЛАПСОМ?! Држава оборила ЦРНИ РЕКОРД - оваква инфлација није виђена последњих 70 година, домаћинства посебно угрожена

На питање да ли то онда значи да је Берлин за успостављање Заједнице српских општина, одговара потврдно.

- То је предвиђено споразумом из 2013. и у њему јасно стоји да то треба спровести. Нема ничего што би било супротно томе или би могло указати да тај споразум више не важи. Он мора да се примени и то важи за обе стране - рекла је амбасадорка.

Додаје, међутим, да у споразуму постоје и друге тачке, те да се не ради само о ЗСО, И да је јос је много тога што треба да се реши у вези са царином, питањима својине, транспорта…

- Све што се налази у Бриселском споразуму мора бити примењено - истакла је она.

Она истиче да је циљ француско-немачког предлога чији је наводни текст процурио у јавност, за решење косовског питања усмерен на нормализацију односа Београда и Приштине и будућност у којој су, према њеним речима, све земље региона чланице ЕУ.

- На крају коначног решења, а много је тога што до тада треба решити, полазимо од тога да ће доћи до признања Косова. Али ми не кажемо - најпре признање, а онда остало. Прво треба успоставити поверење - навела је она.

Немачка, а и Француска подржавају, истиче, пре свега, процес покренут Бриселским споразумом и наглашава да је Лајчак одличан изасланик ЕУ, који у улози посрединика покушава са Београдом и Приштином, колико две стране допусте, да пронађе решење.

- Подрзавамо тај процес, и желимо да укажемо на перспективу нормализације, да фокус треба да буде на будућности. Волели бисмо да земље региона видимо као чланице ЕУ. Таква перспектива треба упорно да се истиче, да се не застаје на техничких питањима, већ да постоји поглед даље, где води тај пут, шта је могуће у будућности. Наш предлог, а познате су ми све спекулације, има управо ту идеју у основи.

На констатацију да се, будући да је Немачка јасно поручила да Србија треба да призна тзв. Косово, стиче утисак да Берлин врши притисак на Београд да до тога дође, одговара да се мора ићи корак по корак, а циљ нормализације је, каже, да се изађе из ситуације сталних конфликата, подизања емоција када се приближава неки рок…

- Морамо да уђемо у регуларни дијалог, али не да имамо само састанке на високом нивоу када неко питање остане без договора и назире се ескалација због истицања неког рока, као сада, већ да то буде процес у којем би таква питања била благовремено решена. Никаква ескалација није наш интерес, а сигурно ни Београд, ни Приштина - уверена је немачки дипломата, која је однедавно преузела дужност амбасадора Немачке у Србији, наследивши Томаса Шиба.

На подсећање на изјаву председника Србије током боравка у Паризу, о томе да Приштина има апсолутну подршку Берлина, као и Лондона, за све што ради, Конрад одговара да није њен задатак да коментарише било чије изјаве.

- Желимо примену Бриселског споразума, наставак дијалога о нормализацији односа. Зато не видим основу да се сумња да Немачка подржава само једну страну, или да више не жели Бриселски споразум - рекла је Конрад.

На питање како оцењује сарадњу Немачке и Србије, у тренутку када се интереси наше земље не подударају са политичким ставовима Немачке, пре свега када је реч о тзв. Косову и санкцијама Русији, одговара да је сарадња две земље тесна и уз пуно поверења.

У првом плану је привреда, али сарадња обухвата много више од тога, нпр. ових дана немачка влада предала је српским граничарима нову опрему за надзирање граница, постоји интензивна сарадња у области културе и још много заједницких пројеката, додала је.

Добру сарадњу, каже, одликује разговор, па чак и о темама где не постоји исто мишљење, али око којих се морамо борити да бисмо пронашли заједнички став.

- По питању Косова, наш став је јасан, да желимо дијалог о нормализацији, да Београд и Приштина нађу могућност да нормализују своје односе. То би било веома битно за Србију и Косово, али и цео регион. По питању санкција Русији, став је, такође, познат. Надамо се да ће Србија, након што је већ осудила напад Русије на Украјину, у следећемо кораку урадити и то. Разговарамо о томе и надамо се да ће Србија, као што су и остале земље региона то учиниле, успети да иде тим путем - рекла је Конрад.

На питање да ли Србија ипак треба да се плаши појачаног ангажовања Берлина, у политичком смислу, с обзиром на догађаје на КиМ, и по питању Републике Српске, Конрад одговара да не види разлог за такав страх и да Србија не треба да се плаши, јер је, оцењује, ангажовање Берлина плодотворно.

У том смислу, изнела је податак да је од 2000. године, кроз развојну сарадњу, Немачка инвестирала 2,3 милијарди евра у развој Србије.

- Све је то део ангажовања. Имамо поверење, и не видим разлога за страх - додала је Конрад.