Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РУКА ПРАВДЕ ИХ ЈЕ КОНАЧНО СТИГЛА! Јаки докази против терориста, спречити Тачија да уклања сведоке као Харадинај!

12.11.2020. 08:01
Пише:
Србија Данас/Српски Телеграф
Hašim Tači
Хашим Тачи / Извор: Фото: СД/илустрација/Профимедиа

Охрабрује што су у Хагу доскора недодирљиви Тачи и Весељи

Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за КиМ, каже да су против тзв. косовских политичара и бивших вођа терористичког ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија, Реџепа Саљимија коначно изнете изузетно тешке оптужбе за ратне злочине и злочине против човечности у професионално одрађеној оптужници Специјалног тужилаштва и зато очекује да они и њихови остали саборци буду кажњени за удружени злочиначки подухват и брутално етничко чишћење Срба и неалбанаца на Космету.

ХАОС У ПРИШТИНИ! Тачијева посланица испратила Хашима у Хаг па оплела по Хотију, испрозивала га на Фејсбуку!

ХАОС У ПРИШТИНИ! Тачијева посланица испратила Хашима у Хаг па оплела по Хотију, испрозивала га на Фејсбуку!

КОРОНА БУКТИ НА КОСМЕТУ: Регистровано 733 нових случајева короне, преминуле четири особе

КОРОНА БУКТИ НА КОСМЕТУ: Регистровано 733 нових случајева короне, преминуле четири особе

ПАДА ХОТИЈЕВА ВЛАДА: Српска листа ће подржати свгавање лажног премијера, мора се поштовати коалициони споразум

ПАДА ХОТИЈЕВА ВЛАДА: Српска листа ће подржати свгавање лажног премијера, мора се поштовати коалициони споразум

Охрабрује што су у Хагу доскора недодирљиви Тачи и Весељи, али упозорава да треба спречити опасност да и они покушају да се спасу руке правде тако што ће, као њихов ратни друг Рамуш Харадинај, ликвидирати сведоке.

Hašim Tači
Хашим Тачи / Извор: Профимедиа

Шта се очекује од процеса против Тачија, Весељија, Краснићија и Саљимија?

- Очекујем да дође до судског процеса током ког би се сазнала истина о њиховом злочиначком деловању и целокупног терористичког ОВК. И да они буду осуђени. Начињен је важан корак - оптужница је подигнута и потврђена, изузетно је тешка што се тиче оптужених, професионално је урађена што се тиче правне квалификације дела - рекао је Милован Дрецун.

Наставак дијалога неизвестан због промена у САД, ЕУ...

Каква је будућност разговора Београда и Приштине?

Дешавају се значајне промене - Доналда Трампа у Белој кући можда замењује Џозеф Бајден, Тачи је оптужен за ратне злочине, ЕУ је окупирана борбом против корона вируса...

- Наставак разговора је веома неизвестан. У Приштини је политичка нестабилност, сад немају тзв. председника. То ће злоупотребљавати за одлагање разговора. А ако Бајден постане председник САД, Албанци ће бити охрабрени да разговарају о међусобном признању. Видећемо и како ће се Бајденова администрација односити према томе што ЕУ координира разговорима, да ли ће њима то препустити или ће се ипак водити на два колосека - америчком и бриселском - рекао је Милован Дрецун.

Значи ли то да ће правда бити задовољена после две деценије и да би они могли бити осуђени на максималне казне затвора, каква су очекивања и руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова?

Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Профимедиа

- Сви се надамо да хоће. До јуче је била неверица да ће уопште бити подигнута оптужница против Тачија и Весељија, који су били недодирљиви. Морамо сачекати да видимо квалитет доказа којима располаже тужилаштво, какве сведоке ће имати, да ли ће бити евентуалних притисака да се они ослободе - рекао је Милован Дрецун.

Што у оптужници Специјалног суда против Тачија нису поменути Жута кућа и трговина органима на северу Албаније иако су управо ти случајеви допринели оснивању Специјалног тужилаштва и Већа Косова након што су описани у извештају специјалног известиоца СЕ Дика Мартија?

- Случај Жуте куће више је био медијски експлоатисан него што га имате у Мартијевом извештају. Он говори о том случају, али тек у десетак случајева. Уз то, не треба заборавити да је 2005. Хашки трибунал уништио доказе који су били прикупљени под изговором да немају места у архиви да би их чували. Ради се о доказима које су прикупили тимови УН у Албанији. Видећемо да ли ће бити поменута илегална трговина органима у овим или новим оптужницама, које се тек очекују. Односно да ли ће бити утврђена веза између два логора у Албанији која се помињу у оптужници са трговином органима - рекао је Милован Дрецун.

milovan-drecun
милован-дрецун / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Што до сада није утврђена та веза између логора и трговине органима?

- Сви који су одвођени у Албанију и који су били у илегалним притворима били су тамо управо због вађења и трговине органима. Али ако Специјално тужилаштво није одлучило да третира те догађаје, претпостављам да је то зато што не располаже довољним доказима, па не жели да ризикује да оптужница буде одбачена - рекао је Милован Дрецун.

Парламент добија нов имиџ

Каква је атмосфера, рад, нове колеге у овом сазиву Скупштине? Замера се да нема опозиције?

- Има нове енергије, младих људи који тек треба да стекну искуство, али показују изражену жељу да се позиционирају у парламенту. Мислим да је ово сазив који ће парламенту дати имиџ активног учесника у свим процесима важним за државу и друштво. Има опозиције, сведоци смо жестоког иступања појединих посланика - рекао је Милован Дрецун.

Да ли је могуће да су ти случајеви трговине органима у оном "тајном" делу оптужнице, који није објављен због безбедности сведока?

Kadri Veselji
Кадри Весељи / Извор: Профимедиа/илустрација

- Могуће је. У оптужници се говори о мучењима, прогонима, отмицама... али се не говори о трговини органима. Али места, логори која се помињу у оптужници, јесу локације где су одвођени људи и пребацивани на север Албаније - рекао је Милован Дрецун.

То значи да се сумња да би и Тачи и Весељи могли да учине исто што и Рамуш Харадинај - уклоне сведоке?

- Оптужени и њихови адвокати су добили целу оптужницу, она је рестриктивна само за јавност. Они знају ко су жртве, евентуални сведоци. Видећемо да ли ће ићи на евентуално угрожавање безбедности сведока - рекао је - Милован Дрецун.