Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МРТВА ТАЧКА ПРЕГОВОРА - КУРТИ ЖЕЛИ ПРИЗНАЊЕ, ВУЧИЋ НЕ ДА КОСОВО! Да ли ће и наредни преговори бити неуспешни?

17.06.2021. 12:07
Пише:
Србија Данас/Блиц
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа/илустрација

Да ли због тога да би одмах оставио утисак тврдог преговарача, тек Курти на првом сусрету са Вучићем хтео је да разговара само на једну једину тему

После састанка председника Србије Александра Вучића и тзв. премијера Косова Аљбина Куртија у Бриселу који је донео много буре без икаквог ефекта, поставља се питање да ли ће наредни преговори бити слично неуспешни. Поготово ако се има у виду да приштинска страна не жели ни о чему да прича осим о признању независности Косова?

ЛЕТЊА СЕНЗАЦИЈА: Грчки хотели по цени апартмана!

ЛЕТЊА СЕНЗАЦИЈА: Грчки хотели по цени апартмана!

ЏАБА АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ПРИЧА КАД ЈЕ ПРИШТИНА ГЛУВА Курти упоран: "Ништа од Заједнице српских општина!"

ЏАБА АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ПРИЧА КАД ЈЕ ПРИШТИНА ГЛУВА Курти упоран: "Ништа од Заједнице српских општина!"

ПОСМРТНИ ОСТАЦИ ПОРОДИЦЕ ШУТАКОВИЋ ЗАТРПАНИ ЖИВОТИЊСКИМ СКЕЛЕТИМА: О овој ликвидацији ОВК је говорио Вучић

ПОСМРТНИ ОСТАЦИ ПОРОДИЦЕ ШУТАКОВИЋ ЗАТРПАНИ ЖИВОТИЊСКИМ СКЕЛЕТИМА: О овој ликвидацији ОВК је говорио Вучић

Да ли због тога да би одмах оставио утисак тврдог преговарача, тек Курти на првом сусрету са Вучићем хтео је да разговара само на једну једину тему и то на ону на коју председник Србије није желео да преговара. Шта више, Курти је "ударио клипове" и разговору о питању несталих лица пошто је тражио да Вељко Одаловић не буде више председник Комисије за нестала лица и упоредио га са Герингом и Гебелсом?!

Након свега, тешко да ико у обе делегације са све медијаторима из ЕУ може оптимистично да гледа на следећи сатанак Београда и Приштине који је предвиђен крајем јула. Јер како уопште очекивати да дијалог да било каквог резултата када једна странка очигледно не жели уопште ни да разговара?!

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

Како се сазнаје, осим што избегава дијалог, Курти игнорише све што је досад договорено.

- Косовски премијер не прихвата оно што су његови претходници договорили. Одбија да прихвати континуитет дијалога у Бриселу, а посебно негира, нити жели да спроводи постигнуте споразуме који се односе на српску заједницу - каже извор из Приштине.

Етничко чишћење, па "грађанско Косово"

Курти неће ни да чује за Заједницу српских општина. Упорно међународним саговорницима истиче да је заједница недопустива и да он не дозвољава формирање.

- Агресивно заступа тезу да Европа не сме да дозволи стварање ентитета на националном нивоу, а што би Заједница српских општина била. Непрестано понавља да је то решење практично рушење "грађанског Косова" - каже извор из Приштине.

Дијалог се и прошле године на релацији Вучић - Хоти завршио када је председник Србије покренуо питање Заједнице српских општина. Хоти је, иначе, доведен на власт тако што је уз снажан ангажман америчке дипломатије оборена прва Куртијева влада.

Поништавање српске Цркве и традиције

Друга теза која отежава дијалог је инсистирање да питање Српске православне цркве не буде део преговора у Бриселу. То је такође Куртијев захтев. Он непрестано понавља међународним званичницима да је то "искључиво локална ствар" и да нити сме, нити има потребе да се диже на виши ниво.

Avdulah Hoti
Авдулах Хоти / Извор: Профимедиа

Овај захтев Куртија има упориште не само у заокруживању приче о независном Косову, већ и брисању српског питања генерално. Условно речено "решавање" положаја СПЦ само у оквиру привремених институција практично значи нерешавање стварних нагомиланих проблема и поништавање српске традиције и Цркве на простору Косова и Метохије, као и уклањање једине српске институције на КиМ која постоји на целој територији.

Све то указује на то да ће и наредни разговори Београда и Приштине протећи уз пуно празне прице, без конкретних резултата.

ЕУ нема шта ново да понуди Београду и Приштини

С тим се слаже и председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић није оптимиста да ће ускоро доћи до напретка у преговорима Београда и Приштине.

- Не видим јаснију перспективу да може доћи до убрзања преговора. У наредном периоду ће сигурно бити одржано више састанака, али без јасног ефекта. Због тога мислим да нисмо ни близу финализације преговора - оцењује Ђукановић.

Како каже, тешко је говорити о било каквим роковима за постизање договора две стране.

Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа

- У претходно периоду наслушали смо се незваничних рокова, али неозбиљно би било да то коментаришемо. Свакако да би процес требало да буде завршен у догледно време. Али тешко је из ове перспективе рећи када би то могло да буде - наглашава Ђукановић.

Ђукановић сматра да разлози за неуспешан досадашњи дијалог не леже само у преговарачима.

- Шири стицај околности је такав да не видим простора за напредак у преговорима. Такође, ЕУ није у могућности да понуди нешто Београда и Приштини што би убрзало дијалог. Тако да тренутно готово да не постоји оквир који би донео неки ефекат од преговора - закључује Ђукановић.

Куртијева платформа неприхватљива

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је током дијалога у Бриселу изнео тзв. премијер Косова Аљбин Курти није за коментарисање, јер се заснивају на ставу да се ради о преговорима две суверене државе, што је, како истиче, "неприхватљиво за Србију, јер Косово није држава".

Миливојевић је рекао да управо због таквог Куртијевог наступа, али и ранијих његових наступа у Бриселу, није изненађење што ни овога пута није вођен "озбиљан дијалог".

- Исход дијалога у уторак није изненађење, имајући у виду платформу са којом је Курти наступао и пре овог састанка и сада. Према томе, било је за очекивање да нема услова да се настави озбиљан дијалог. Платформа коју нуди Курти је и за даљи наставак дијалога и за његову даљу судбину исто неприхватљива - рекао је Миливојевић.

Како каже, Куртијев наступ је био мотивисан са два циља - да демонстрира државност и да учврсти позицију сопствене владе у Приштини. Каже да је и овога пута "тежиште" на Вашингтону, јер се, истиче, показало да САД има превасходни утицај у Приштини.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

Ни директор Института за афирмацију међуетничких односа Фатмир Шехоли нема велика очекивања од дијалога Београда и Приштине у наредном период, али разлоге за песимизам налази на другој страни.

- Перспектива преговора ће искључиво зависити од спремности Београда за финализацију споразума што значи узајмно признање. Наравно, за очекивати је да ЕУ и САД повећају притисак да се што пре дође до споразума. Иначе, ја сам скептичан да ћемо видети убрзо неки споразум - истиче Шехоли.

Како каже, песимиста је да до договора може доћи и на нижим нивоима и ту не види већу одговорност тзв. премијера Косова Аљбина Куртија.

- Сваки договор ће зависити од тога колико је Србија спремна за финализацију споразума. Нема других опција ни за нижи ниво. Курти ће се руководити уставом Косова и на томе ће истрајати - сматра Шехоли.

Вучић: Приштина желела да прекинемо дијалог

Председник Србије Александар Вучић оценио је састанак са Куртијем у Бриселу као до сада најчуднију фазу преговора.

- Приштина је желела да нас наведе да напустимо састанак и да се дијалог прекине нашом кривицом - рекао је Вучић

Како је нагласио, српска делегација успела је на кратко да каже у вези са несталим особама.

- Покушали смо да покажемо да не желимо никога да сакријемо, а истовремено да успемо да приштинска страна нама и међународној заједници омогући приступ одређеним локацијама на КиМ како бисмо испитали имали закопаних тела Срба - рекао је Вучић.

Председник је подвукао да ће се 22. јуна одржати седница Народне скупштине на којој ће говорити темељно о сваком питању у вези са КиМ и ситуацијом коју имамо са међународном заједницомрекао је председник Србије Александар Вучић данас на конференцији за штампу у згради Генералног секретаријата предсеника Републике.

Он је најавио да ће у наредних седам дана имати неколико састанака са представницима српског народа на Косову и Метохији о свим важним питањима, као и да ће у понедељак, 21. јуна, разговарати са оним политичким странкама у Србији "који не траже податке од странаца, већ од своје владе".

Aleksandar-Vučić
Александар-Вучић / Извор: Србија Данас

- Ми смо до сада 21 локацију испитали, а на четири смо пронашли тела убијених Албанаца. Ништа нисмо крили, одговорили смо свима и кренули на посао. Последња локација је Киживак, где су пронађени остаци 12 тела, и обавестили смо Албанце. Ми смо тражили да претражимо више локација, једна је Кошаре. И никакву информацију нисмо добили, ни за Лапушник, Дојнице-Призрен, Јавор-Сува река, Лугово-Исток, Будисавци-Клина, Ливочко језеро-Гњилане, Меја-Ђаковица. Ни за једну од ових локација нисмо добили одговор од Приштине - рекао је Вучић.

Вучић је открио да му је Бисљими, шеф албанског преговарачког тима рекао да неће да дозволи ископавања, да људи не би мислили да Албанци чине злочине.

- Ми не желимо да кријемо и штитимо било кога ко је чинио злочине. Али хоћемо да се сазна где су жртве, било Срби или Албанци. Мислим да је то важно за успостављање поверења између Срба и Албанаца - казао је председник, и открио да је делегација из Приштине све стопирала због Вељка Одаловића.

Додао је и да је тада реаговао оштро.

- Можда се и наљутио Курти, али био сам изненађен да неко може тако да се понаша према једној сувереној земљи, што Косово није - казао је председник.

Вучић је потом открио детаље разговора са Куртијем у Бриселу.

- Десет пута је рекао "признање Косова", па је онда викао када, када, када, када... Ја сам само једном рекао "никада". Он је ваљда мислио да ми морамо да прихватимо шта они кажу, а ја сам му рекао да смо ми независна земља, и да свој став нећемо променити - казао је председник.

Он је рекао и да су Албанци пребацивали Србији због наоружавања и блискости са Русијом, на шта им је скренута пажња да наша армија купује оружје и од Француске.

- Тражили су и да ЦЕФТА постане СЕФТА. То значи да желе да направе нови договор о слободној трговини, да би могли да буду ту као Република Косово, да би могли да кажу да их је Србија признала. Пошто су у ЦЕФТИ са звездицом. На мала врата су покушали то да ураде - открио је Вучић и додао да независност Косова неће признати ни пре ни после наредних избора..

Спахиу: Курти није требало да вређа Одаловића

Политички аналитичар и универзитетски професор Неџмедин Спахиу сматра да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није требало да, на првом састанку са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу, употреби "непримерене изразе и речи" за председника српске Комисије за нестала лица Вељка Одаловића кога је назвао Герингом и Гебелсом..

Спахиу напомиње да је сусрет Куртија и Вучића наставак процеса дијалога који би требало наставити, али без погрдне реторике, преноси приштински "Љајми".

Veljko Odalović
Вељко Одаловић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

- Сматрам да је грешка премијера Аљбина Куртија то што је користио непримерене речи за српског представника Комисије за нестала лица Вељка Одаловића. Мислим да процес дијалога треба наставити, али без корисчхења такве реторике - оценио је Спахиу.

На састанку Куртија и Вучића у оквиру дијалога Београда и Приштине, уз присуство представника ЕУ Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака, Курти је захтевао да Вељко Одаловић и Зоран Анђелековић буду уклоњени са функција, називајући их "Гебелсом и Герингом".

Сви чинови дијалога Београд - Приштина
  • Почетак дијалога између Београда и Приштине био је 8. марта 2011. године. То је био технички дијалог. Учесници су били Едита Тахири и Борко Стефановић. Договор: Споразум о интегрисаном управљању "границама" и Споразум о регионалном представљању Косова.
  • Први политички дијалог био је 19. априла 2013 године. Учесници су били Ивица Дачић и Хашим Тачи. Потписан је Споразум о принципима нормализације односа Београда и Приштине, познатији као Бриселски споразум.
  • Споразум о заједници српских општина, слободи кретања и мосту у Митровици потписан је током дијалога који је вођен 2015-2016. Учесници су били Александар Вучић и Иса Мустафа.
  • Договор о наставку дијалога и нова фаза преговора потписани су 3. јула 2017. Учесници су били Александар Вучић и Хашим Тачи.
  • Током 2018. и 2019. долази до застоја у преговорима. Косово уводи таксе од 100 одсто на робу из Србије.
  • Дана 7. септембра 2020. године, на састанку са Авдулахом Хотијем, Александар Вучић тражи спровођење договора о Заједници српских општина.