Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

И ДАЉЕ БЕЗ ОДГОВОРА: Након 90 дана нема резултата обдукције убијених Срба у Бањској

27.12.2023. 08:46
Пише:
Србија Данас/Новости
ubijeni Srbi
убијени Срби / Извор: Фото: Друштвене мреже/Принтсцреен

Период од догађаја у Бањској, 24. септембра, до момента када су породице убијених Срба коначно добиле њихова тела 30. септембра, био је за породице право мучење.

Пуних 90 дана прошло је од трагедије у Бањској, 24. септембра, када су у сукобу са такозваном косовском полицијом страдала тројица Срба - Стефан Недељковић (31) из Звечана, Игор Миленковић (50) и Бојан Мијаиловић (30) из Лепосавића. Стефан, Игор и Бојан сахрањени су након шест дана агоније кроз које су прошле њихове породице. Међутим, њихова агонија тог дана није завршена - три месеца касније, они и даље не знају како су страдали њихови најмилији - резултата обдукције убијених Срба још увек нема, а нема ни назнака да ће их ускоро бити.

ЕУ ОЧИТАЛА БУКВИЦУ КУРТИЈУ: Имали сте десет година, сада је НАШ НАЦРТ ВЕЋ НА СТОЛУkurti

ЕУ ОЧИТАЛА БУКВИЦУ КУРТИЈУ: Имали сте десет година, сада је НАШ НАЦРТ ВЕЋ НА СТОЛУ

"САДА ЈЕ ПРИШТИНА НА ПОТЕЗУ" ЕУ поздравила одлуку Владе СрбијеEU, Srbija, Kosovo

"САДА ЈЕ ПРИШТИНА НА ПОТЕЗУ" ЕУ поздравила одлуку Владе Србије

ВЛАДА СРБИЈЕ ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Омогућена слобода кретања возилима са КиМ, на граници ће стајати ВАЖАН дисклејмерFoto: Profimedia

ВЛАДА СРБИЈЕ ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Омогућена слобода кретања возилима са КиМ, на граници ће стајати ВАЖАН дисклејмер

Адвокат породице Недељковић из Звечана Милош Делевић каже да од тренутка када је тело убијеног Стефана предато породици, нико ни усмено, ни писмено није контактирао са Недељковићима, са било каквим информацијама о резултатима обдукције. 

- Приликом предаје тела, добили смо папир на албанском језику, на којем није било резултата обдукције. Тај папир у свом поседу има породица. Речено је да ће резултати бити за 15 дана. Од тада нико више није контактирао са породицом - каже нам адвокат породице Недељковић и додаје да ће ускоро, на иницијативу Стефановог оца, у Специјалном тужилаштву проверити шта се дешава са резултатима обдукције. 

Период од догађаја у Бањској, 24. септембра, до момента када су породице убијених Срба коначно добиле њихова тела 30. септембра, био је за породице право мучење. Делевић истиче да су са Института за судску медицину у Приштини, у којем је обдукција рађена, сваки дан тражили нови разлог зашто се предаја тела одлаже. 

- То је било право мучење, највише за породицу. Шест дана су сваки дан измишљали неки нови разлог - истиче Делевић и додаје да је овај пакао који су Недељковићи прошли завршен узимањем бриса члана породице, како би била урађена ДНК анализа и потврђен Стефанов идентитет. 

Кроз исти пакао, у ишчекивању да преузму тела и сахране своје мртве, прошле су и породице Миленковић и Мијаиловић из Лепосавића. 

- Од данас до сутра, породице су данима биле под великим стресом и анксиозношћу. Овај период је био веома трауматичан за њих - потврђује нам Предраг Миљковић, адвокат породица Игора Миленковића и Бојана Мијаиловића.

Потврђује нам да су и ове две породице приликом преузимања тела са Института за судску медицину у Приштини добиле папир на албанском језику - потврду о смрти, где је латинским изразом наведен директни узрок смрти - деструкција лобање, на пример, код једног од двојице убијених Срба из Лепосавића. Међутим, овај папир не открива ништа детаљније - нема резултата обдукције, времена када је наступила смрт, као ни имена стручњака који су извршили обдукцију. Неведено је само у које време је обдукција извршена и у којој установи. 

Закон о судској медицини *Косова предвиђа да судскомедицински извештај о налазима обдукције треба да буде завршен у року од 15 дана. Поменути закон даље предвиђа да се овај рок у случају неких додатних анализа може продужити до 30 или најкасније 60 дана, уз додату одредницу да се рок даље може продужити само након писменог одобрења генералног директора Института. У случају обдукције тела Стефана, Игора и Бојана, пробијени су сви наведени рокови, а резултата нема и даље. 

- Породице нису добиле резултате обдукције, и не знају када ће се то догодити. Нико са њима није контактирао од момента када су преузеле тела. Овај период је изузетно тежак за њих - истиче адвокат Предраг Миљковић за "Новости". Додаје да ће ускоро захтев за информације о резултатима обдукције послати Специјалном тужилаштву у Приштини. 

Вучић: Безброј пута смо их молили, Приштина крије налазе

Догађаја у Бањској, као и резултата обдукције који још увек нису објављени јавности у свом обраћању из Председништва у недељу дотакао се и председник Србије Александар Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Три месеца су протекла, а Приштина крије налазе обдукције Срба убијених у Бањској - Стефана Недељковића, Игора Миленковића, Бојана Мијаиловића. Безброј пута смо их молили. Никада нам нису рекли ко је извршио обдукцију - навео је он. 

Дотакао се и разговора премијера привремених приштинских институција и специјалних јединица такозване косовске полиције који је објављен у Албанијан посту, а у којем се спомињу чињенице о начину на који су убијени Србије, а које потврђују раније наводе српског државног врха.

- Породице нису добиле обдукциони налаз зато што је Албанијан пост објавио детаље састанка Куртија и специјалних јединица које су претиле штрајком. Курти је тада критиковао специјалце да ништа нису урадили у Бањској и да су убили људе снајпером из даљине. Специјалци су одговорили да није тачно да су сви убијени снајпером из даљине. То је оно што смо и ми говорили - казао је Вучић.

(Србија Данас/Новости)