Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАТО СЕ ОЗБИЉНО НАОРУЖАВА Још 1000 војника на Косову, своје присуство ПОЈАЧАВА и Немачка: Огласио се Писторијус, ево шта се КРИЈЕ иза свега

11.02.2024. 07:55
Пише:
Србија Данас/Блиц
KFOR
КФОР / Извор: Профимедиа

Моћне силе Европе појачавају број трупа

- Од априла ћемо на Косово послати додатне снаге величине чете и неопходне снаге за подршку - најавио је немачки министар одбране Борис Писторијус. Тиме ће се Берлин прикључити Лондону, Истанбулу и Букурешту, који су последњих месеци већ појачале своје присуство. Питање је какву то поруку шаље овај потез Берлина, нарочито ако се има у виду да је најмоћнија земља Европске уније?

НЕ ДАМО СВОЈА ВЕКОВНА ОГЊИШТА! Српска листа подржала протест у Северној Митровици: "Покажимо Приштини да се противимо овим антисрпским одлукама"Kosovo

НЕ ДАМО СВОЈА ВЕКОВНА ОГЊИШТА! Српска листа подржала протест у Северној Митровици: "Покажимо Приштини да се противимо овим антисрпским одлукама"

У ПОНЕДЕЉАК СРПСКИ НАРОД УСТАЈЕ ПРОТИВ КУРТИЈЕВОГ ЗУЛУМА! Најављен огроман општенародни протест у центру Северне МитровицеKosovska Mitrovica

У ПОНЕДЕЉАК СРПСКИ НАРОД УСТАЈЕ ПРОТИВ КУРТИЈЕВОГ ЗУЛУМА! Најављен огроман општенародни протест у центру Северне Митровице

"НИЈЕ БИЛО ПОКУШАЈА УБИСТВА": МУП Северне Македоније званично демантовало Куртијеве лажиAljbin Kurti

"НИЈЕ БИЛО ПОКУШАЈА УБИСТВА": МУП Северне Македоније званично демантовало Куртијеве лажи

Најава Берлина о додатним војницима Кфора дошла је након још већег удаљавања Приштине и Београда, и то због одлуке о укидању динара на Косову и упада косовске полиције у три општине.

Игор Новаковић, политиколог, каже да је ова решеност Немачке уско повезана са жељом да се избегну нови сукоби.

- Постоји перцепција да најновији потези Приштине, пре свега у српским енклавама - додају уље на ватру, да цитирам немачког амбасадора на Косову од пре пар дана, и потенцијално могу да узрокују нови сукоб. Појачавање смо имали у континуитету од мајских немира на северу, тако да је то у неку руку и логично - каже Новаковић.

"Битно одржати престиж"

Коментаришући најаву немачког министра одбране, Стефан Радојковић, историчар, оценио је за "Блиц" да је посебно битно одржати престиж Кфора и НАТО током ове године у региону.

Каже да је то важно с обзиром на ситуацију у Украјини и на Блиском истоку, где се показује да сам НАТО или пак неке његове чланице ипак имају ограничене ресурсе и способност пројектовања своје моћи.

- С обзиром на инцидент у Бањској, Кфор тј. поједине чланице НАТО попут Турске, а сада и Немачке шаљу додатне трупе, што би требало да сигнализира како Србији тако и Приштини да је Кфор још увек релевантан фактор у региону. Исто тако, најава о слању додатних трупа, које се нису показале нарочито ефикасним у Призренској регији након јуна 1999. и током марта 2004. године узгред, требала је да учини посету министра Писторијуса важном и са одређеном тежином - оцењује он.

Немачка ће послати 150 војника, а већ их је на Косову 71, и ту томе нису усамљени. Пре њих је Велика Британија најавила слање још 200 војника, што значи да ће формација имати укупно 600 Британаца.

И Румунија је послала додатне трупе после инцидената у Бањској, када је 24. септембра дошло до сукоба наоружане и униформисане групе са Косовском полицијом, у којем је убијен један службеник, а потом и тројица Срба. Након ове допуне, у румунски контигент војника у оквиру Кфора броји укупно 210 војника.

"Берлин се позиционира у НАТО и региону"

Претходно, након мајских сукоба, након насилног упада специјалних јединица Косовске полиције у зграде три општине на северу, општинске зграде у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, како би спровели нове албанске градоначелнике и сукоба Срба који су протестовали са припадницима Кфора, на Косово је тада стигло 500 припадника 65. механизоване пешадијске бригаде Турске. Ови војници боравили су на Северу, а напустили су Косово септембра месеца након, како је саопштено из Кфора, успешно спроведене мисије.

Огњен Гогић, политиколог специјализован за области решавања сукоба и изградње мира, каже да одлука има везе и са позиционирањем Берлина како у НАТО, тако и у региону.

- Одлука Немачке може да има везе са њеним намерама да оснажи свој значај у оквиру НАТО, јер је она генерално повећала број војника које ставља на располагање мисијама. С друге стране, то може да одражава њену заинтересованост да има утицај на Косову и овом региону. У сваком случају, одлуку о повећању војника на Косову доноси се на нивоу НАТО, а појединачне чланице одлучују да томе допринесу у складу са својим интересима и могућностима - оцењује Гогић.

Повећање војника од стране појединачних држава није њихова једнострана одлука већ се доноси у сагласности са осталим чланицама НАТО, подсећа он.

НАТО води мировну операцију на Косову према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Кфор броји више 4.687 војника, што је скоро 1.000 више него прошле године.

Највећи број војника је из Италије - 869, Сједињених Америчких Држава - 593, Мађарске - 433 и Турске - 369.

Шта је рекао Писторијус?

Борис историјус, министар одбране Савезне Републике Немачке је у екслузивном интервјуу за "Блиц" рекао да је забринут што је ситуација на Западном Балкану последњих месеци у више наврата била обележена тензијама.

- Обавестили смо НАТО да смо спремни да повећамо наш ангажман како бисмо могли флексибилно да реагујемо на заоштравања ситуације попут оног 24. септембра. Остајем при својој речи. Од априла ове године ћемо послати додатне снаге величине чете и неопходне снаге за подршку на Косово. Тиме значајно повећавамо наш контингент са тренутно око 70 војника на око 250. Истовремено, важно је нагласити да војска може да допринесе решењу, али га сама не може постићи. Мора да успемо у томе да стабилизујемо ситуацију дугорочно кроз приступ интегрисане безбедности. То такође јасно истичем у својим разговорима током овог путовања - казао је немачки министар одбране.

Војници (ни)су пристрасни

У ранијим изјавама, Владе Радуловић, војни аналитичар, оценио је да се у претходном периоду показало који војници Кфора су наклоњенији Србима.

- Због добрих односа Србије и Мађарске, мађарски контигент Кфора био нам је значајан последњих година. Такође, италијански војници су се добро показали према нама јер су, пре свега, чували наше манастире и објекте културне баштине - оцењује Радуловић.

Ко је све послао додатне трупе на Косово:

Турска - 500 војника
Велика Британија - 200 војника
Румунија - 130 војника

Извор: Србија Данас/Блиц/Данијела Луковић/Пренела: Т.М.