Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГЕНЕРАЛ ДЕЛИЋ ОТКРИО ДУГО ЧУВАНУ ТАЈНУ: Седморица јунака српске војске разбила јединицу од 153 ТЕРОРИСТА ОВК на Паштрику

09.07.2021. 21:07
Пише:
Србија Данас/Српски телеграф
bitka na Paštriku
битка на Паштрику / Извор: Профимедиа

Седморица српских војника, без ичије помоћи, навукла су у заседу и слистила групу од 153 терориста злогласног ОВК.

О досад непознатој акцији из децембра 1998, која се одиграла на Паштрику говори генерал Божидар Делић, чији су војници извели овај подвиг.

ЗАНИМАЈУ ВАС ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОМОБИЛИ? Сада можете трговати ценом њихових акција!

ЗАНИМАЈУ ВАС ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОМОБИЛИ? Сада можете трговати ценом њихових акција!

ВОЈНА САРАДЊА АТИНЕ И ПРИШТИНЕ Курти се састао са грчким министром одбране - желе да ПОДИГНУ ВОЈСКУ

ВОЈНА САРАДЊА АТИНЕ И ПРИШТИНЕ Курти се састао са грчким министром одбране - желе да ПОДИГНУ ВОЈСКУ

НАСТАВЉА СЕ СРАМОТА: Адвокатица Риста Јовановића открила нову одлуку суда (ВИДЕО)

НАСТАВЉА СЕ СРАМОТА: Адвокатица Риста Јовановића открила нову одлуку суда (ВИДЕО)

НАШИ НЕПОВРЕЂЕНИ

Сви наши војници су остали неповређени, док су терористи имали 41 мртвог, 11 заробљених и око 40 рањених.

- Више десетина борбених акција према терористима је било извршено, а две на Паштрику у децембру 1998. биле су специфичне и успешне. Ова акција, 14. децембра 1998, представљала је заседу у коју је упао ОВК. Те наше заседе обично су бројале шест или седам војника, које је увек водио официр. Та једна патрола, како смо је звали, 48 сати је проводила на засебном месту, у снегу и леду, а на могућим правцима проласка терориста, углавном на стазама које су се спуштале ка селима - наводи Делић.

СЕДМОРИЦА ЈУНАКА

Зоки

Грек

Бјели

Перица

Пеја

Соко

Крле

Ове специфичне заседе које су организовали српски војници, формиране да би спречиле продор терориста на територију Србије, постављане су најчешће у три линије.

bozidar-delic
бозидар-делиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Прва линија би била непосредно уз границу или на самој граничној линији. Друга линија је тамо где се више стаза укршта на једном месту. Трећа линија постављала се углавном изнад села за која се знало да пружају подршку и да се у њих упућују и склањају терористи - објашњава саговорник.

Одломак из књиге која ће ускоро бити објављена

Генерал Делић аутор је књиге која говори о акцијама наше војске, а одломак из књиге која би ускоро требало да буде објављена решио је да подели. У овом одломку говори се о акцији на Паштрику, о којој данас пишемо. У одломку водник Крле извештава генерала о акцији.

- Крле, свака ти част, осветлао си образ нашој бригади!

- Господине пуковниче, било их је много. Већина и није упала у заседу јер се крај колоне и није видео у магли. Сви који су упали у заседу су ту: заробљени, рањени или мртви.

- Колико имаш заробљених?

- Једанаест, господине пуковниче, од тога пет рањених. Двојица су тешко рањена и они неће преживети. Свима смо указали прву помоћ и наложили им ватру да се греју.

- Да видим, Крле, те твоје јунаке и да им честитам.

Према Делићевим речима, циљ је био да се спречи продор терористичке војске и њиховог наоружања:

- Обезбеђивали смо границу са великим бројем заседа које су ноћу и дању на разним правцима давале граничне јединице, али и друге које су им помагале. Сваког дана је било у више линија, стотине заседа патрола и осматрачница које су имале за циљ да чувају државну границу и не дозволе улазак терориста и наоружања.

ПОСЛЕДЊА ЗАСЕДА

Тако се средином децембра 1998. ка граници упутила велика јединица ОВК.

- Успели су да прођу све до последње заседе, а будући да је био мраз и велика магла, војници су успели да виде само четворицу, на које су отворили ватру. Остатак групе који се кретао позади није отварао ватру и сви заједно су се вратили и кренули ка граници да би опет наишли близу заседе која их је чула како иду по снегу и, самим тим, опет их скренула с правца. У једној шуми они су тада провели око два сата, што се и видело будући да је ту снег био угажен и вероватно су одлучивали шта да ураде, да ли да уђу у земљу или да се врате. Тако су кренули ка Албанији и наишли на те момке из прве линије заседе, они су их дочекали и у првих 30 секунди нанели им губитке од 22 човека - прича Делић.

Оно што је посебно интересантно јесте да је ова велика јединица терориста највероватније бројала и више војника.

- Оценили смо да је јединица велика, али нисмо их бројали, видели смо по томе што су бацили 153 ранца, што значи да их је вероватно било и више - објашњава саговорник.

Један на девет

Делић прича и о још једној успешној акцији у децембру, он наводи да су 4. децембра 1998. наши војници прекршили сва правила и заспали у једном објекту:

- Терористи су их видели да спавају и хтели да их убију бомбама. Наишла је група од девет озбиљно опремљених терориста. Међутим, један наш војник који је био будан сам је ликвидирао комплетну јединицу која је наишла. Осам убијених и један рањени терориста, који је побегао, били су поражени од једног нашег.