Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВА ИДЕЈА НЕРВОЗНИХ АЛБАНАЦА: Гласачким листићима желе да освоје север Косова и Метохије

17.05.2019. 20:36
Пише:
Танјуг
Kosovo, Kosovska Mitrovica, KiM
Косово, Косовска Митровица, КиМ / Извор: Профимедиа

Идеја албанских политичара у Приштини је да кроз изборни процес покушају да "заузму" општине на северу Косова и Метохије, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

- Албански политичари у Приштини су веома нервозни и њихова идеја је да покушају да гласачким листићима освоје север КиМ, да тиме што би на неки начин омели изборни процес или протурили своје кандидате, па су кандидовали албанске кандидате у срединама где убедљиву већину чине Срби, покушају да заузму општине на северу КиМ - рекао је Ђурић.

Како је рекао, албански политичари у Приштини су се најпре надали да се Срби неће одазвати овим изборима и да ће њихови кандидати "глатко да ушетају" у српске институције и заузму општине на северу КиМ:

- Када смо ми рекли 'можете и сто пута да сазивате изборе, нас 100 пута неће мрзети да бранимо наше кућне прагове и да се боримо за оно што је наше на КиМ, онда су кренули са кампањом застрашивања и притисака на српске политичке представнике - навео је Ђурић.

Он је додао да Албанци најављују да ће у недељу на свако биралиште да пошаљу полицајце Албанце који ће да надзиру да све буде у реду и истакао да на то немају право.

Људи широм Балкана помажу чувеном кошаркашу да уради НЕШТО СЈАЈНО за клинце, ево како да се и ви укључите

Људи широм Балкана помажу чувеном кошаркашу да уради НЕШТО СЈАЈНО за клинце, ево како да се и ви укључите

ФЉОРА НЕ ЗНА КО ЈОЈ ЈЕ ДАО П*РНО СЛИКЕ: Ево шта чека лажљиву старицу!

ФЉОРА НЕ ЗНА КО ЈОЈ ЈЕ ДАО П*РНО СЛИКЕ: Ево шта чека лажљиву старицу!

"МОЖЕМО ДОЋИ ДО ТРАМПА, А ОНДА САД ПОВЛАЧЕ ПРИЗНАЊЕ КОСОВА!" Лучић открива тајни пут до Доналда! (ВИДЕО)

"МОЖЕМО ДОЋИ ДО ТРАМПА, А ОНДА САД ПОВЛАЧЕ ПРИЗНАЊЕ КОСОВА!" Лучић открива тајни пут до Доналда! (ВИДЕО)

- На северу КиМ искључиво могу бити полицајци српске националности, јер више од 95 одсто становништва које тамо живи су Срби и по свим споразумима и релевантним међународним документима искључиво, пропорционално становништву на северу КиМ, може да буде и полицијска структура. Дакле, ово је директно кршење свега тога - рекао је Ђурић.

Како је додао, ово је покушај да се са једне стране застраше бирачи тако што ће на сваком бирачком месту да буду полицајци Албанци, а са друге стране могућа је и жеља да се изазову одређени инциденти. Ђурић је позвао Србе на КиМ на покажу максималну мудрост и суздржаност и додао да наше људе нико неће застрашити и одвратити од тога да се боре за своје:

 - Они знају колико су избори у недељу важни, да то нису партијски избори на којима се надмећемо око тога ко нам је више симпатичан, а ко мање. То су избори на којима ми чувамо српски карактер севера КиМ и зато још једном позивам све наше сународнике на КиМ да изађу на те изборе - оценио је Ђурић.

"Важно што је сазвана седница о Косову и Метохији"

Ђурић је поручио да ће посебна седница Скупштине Србије, на којој ће се разматрати извештај о КиМ, бити прилика да највиши изабрани државни представници разговарају са народним посланицима о ситуацији у вези са КиМ, али и прилика да посланици који имају другачије мишљење изнесу свој став и покажу да ли поштују демократске принципе разговора, навевши да је парламент право место да се разговара о најважнијем државном и националном питању и додао да ће седница бити прилика да највиши изабрани државни представници, односно председник Републике и представници Владе, известе народне посланике и разговарају са њима о ситуацији у којој се као држава и друштво налазимо у вези са КиМ.

- Сматрам да је изузетно важно што је та седница сазвана и да ће то бити прилика да и они који су изабрани као народни представници, а имају другачије мишљење, изнесу свој став и покажу да ли поштују демократске институције Србије, да ли поштују демократске принципе разговора или мисле, као што смо нажалост претходних месеци видели да мисле, да у Србији у политичком смислу, када је реч о опозиционом деловању, треба да царују хајдучија и уличне манифестације - рекао је Ђурић.

"Србија је на време упозорила шта су нечији планови"

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, поводом изјаве председника Србије Александра Вучића да приштинске власти  лажне државе намеравају да ухапсе 26 српских полицајаца са севера КиМ и још 15 лица, је рекао да Србија не жели сукобе, али да је на време упозорила на то шта су нечији планови:

- Србија је потпуно спремна да заштити наше људе на КиМ. Ми не желимо било какав сукоб. Нажалост, Приштина својим понашањем ствара атмосферу која није здрава и која је врло опасна, али то не значи, нити било ко треба да помишља на то да ће Србија окренути главу од своје обавезе да зашити наше становништво на КиМ од било каквог терора и прогона - рекао је Ђурић.

ФЉОРА БРОВИНА УХВАЋЕНА У ЛАЖИ! Тврдила да зна ЖРТВУ СИЛОВАЊА, па признала да је ЛАГАЛА!

ФЉОРА БРОВИНА УХВАЋЕНА У ЛАЖИ! Тврдила да зна ЖРТВУ СИЛОВАЊА, па признала да је ЛАГАЛА!

Албанка ЛАЖНО оптужила СРБЕ за силовање, а све то док је на себи имала овај ДЕТАЉ (ФОТО)

Албанка ЛАЖНО оптужила СРБЕ за силовање, а све то док је на себи имала овај ДЕТАЉ (ФОТО)

Помоћнику директора Канцеларије за КиМ забрањено да уђе на Косово: Петковић задржан на Јарињу, уз ОВО образложење

Помоћнику директора Канцеларије за КиМ забрањено да уђе на Косово: Петковић задржан на Јарињу, уз ОВО образложење

Навео је да је то Вучић говорио више пута и да се то односи на све покушаје, перфидне или мање перфидне, огољене или прикривене да се заузме север КиМ и нашем народу нанесе штета:

- Ми не желимо ескалацију тензија, не желимо сукобе и желели смо да на време упозоримо на то шта су нечији планови - навео је Ђурић.

"Храбро, референдумски на изборе 19. маја"

- Поносно и храбро, референдумски на изборе за градоначелнике четири општине на северу Косова и Метохије, јер ово су избори на којима морамо да наступамо као један пред Приштином - поручио је Ђурић пред излазак на биралишта 19. маја.

Он је рекао да је то излазак на биралишта за Србију, српско име и боље дане када нећемо морати да бринемо о томе да неко из Приштине покушава да пипне нешто где никада није био нити ће икада бити. Како је нагласио, Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић су српска земља где живи српски народ што нико никада неће моћи да промени.

Директор Канцеларије за КиМ је нагласио да држава Србија стоји иза свог народа на КиМ, политички, материјално и на сваки други начин како би заштитила његову безбедност и опстанак те подсетио да је и председник Србије Александар Вучић нагласио да иза српског народа на КиМ не стоје само институције Србије већ цео српски народ. Он је додао да су тога свесни у Приштини где су нервозни, јер су очекивали да ће Срби изборе бојкотовати како би могли да у том случају протуре своје људе Албанце за градоначелнике: "То нећемо дозволити", рекао је Ђурић и казао да ћемо сви заједно у недељу јединствено обавити своју дужност према породици, пријатељима, држави Србији како би показали да је реч о српској земљи.

kosovo
косово / Извор: Профимедиа

- Зато очекујем масован излазак на биралишта да би сачували српски карактер и то је наш демократски, политички вид борбе - рекао је Ђурић и поручио да Србе неће застрашити никакве претње довођења полицајаца.

Он је рекао да је 19. маја дан када ће грађани показати да припадају својој држави Србији тако што ће гласати за српске кандидате који своју политику воде у склопу Српске листе која је државни пројекат државе Србије. Како је рекао, то је наша органска веза са државом Србијом, да све инститиције које су на северу КиМ и оне које функционишу директно у систему Републике Србије и оне у покрајинском функционишу под контролом једне руке - а то је српска рука из Београда. Директор Канцеларије за КиМ је навео и да се Албанцима никада не би догодило да се нађе неко од њих да из политичке острашћености према другој страни позове да се гласа за српског кандидата.

- Тако нешто је код њих незамисливо. Нека је на срамоту Марку Јакшићу који је то урадио и ономе који на тај начин мисли да може да убере неке јефитине политичке поене - рекао је Ђурић, али и додао да нико не треба да им то узме за зло, а да је на нама да радимо свој и сачувамо своју државу Србију на КиМ.

Поновио је да Срби немају дилему за кога ће гласати и још једном позвао све сународнике да изађу и гласају за кандидате Српске листе, али и све суграђане других националности да гласају за њих наводећи да су Срби увек у историји показали да знају да воде рачуна о њима:

- Зато поносно, храбро, референдумски на изборе 19. маја и не ради се овде о изборима да ли ми се свиђа овај или онај, или ова или она политика. Ово су избори где ми као један наступамо пред Приштином, а лако ћемо после да на нашим парламентарним, председничким изборима кажемо свој став о другим стварима, мада ни ту нема дилеме ко највише брине и ко се највише бори за наше - српско Косово и Метохију - подвукао је Ђурић.