Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБРТ Полиција тзв. Косова позивала Србе на саслушања због барикада, па обуставила истрагу

13.12.2023. 14:04
Пише:
Србија Данас/РТ Балкан
Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа

Претходно је велики број Срба са Севера Косова и Метохије добио позив на саслушање

Полиција тзв. Косова, која је претходних дана на адресе десетина Срба са севера Косова и Метохије по налогу тужилаштва упутила позиве да се јаве на саслушања - највероватније у вези са барикадама које су децембра прошле године постављене на путевима на Северу - јуче је, према незваничним информацијама, почела да обавештава осумњичене грађане да "не треба да се одазивају на позиве за саслушања", односно, да је обустављена истрага. Ово сазнање касно синоћ пренео је и портал "Косово онлајн".

БИВШИ ПОСЛАНИК ТЗВ. КОСОВА У ХАГУ: Биће саслушан данас, стављају му се на терет ТЕШКЕ оптужбеFoto: Profimedia

БИВШИ ПОСЛАНИК ТЗВ. КОСОВА У ХАГУ: Биће саслушан данас, стављају му се на терет ТЕШКЕ оптужбе

МУК У СУДНИЦИ: Сведоци до детаља описивали злочине ОВК-а, монструозан терор вршен над Србима - Убијали све редом!HaÅ¡im Tači

МУК У СУДНИЦИ: Сведоци до детаља описивали злочине ОВК-а, монструозан терор вршен над Србима - Убијали све редом!

ХЛАДАН ТУШ ЗА ПРИШТИНУ! Брисел изнео јасне захтеве лажној држави: Избори на северу да буду што пре, формирати ЗСОkurti

ХЛАДАН ТУШ ЗА ПРИШТИНУ! Брисел изнео јасне захтеве лажној држави: Избори на северу да буду што пре, формирати ЗСО

На позивима које су добили грађани писало је, иначе, да су дужни да се јаве у Дирекцију за тешке злочине у Митровици ради саслушања у вези са случајем бр. 2022-ДКР-59. На позивима је било наведено да се заснивају на "овлашћењу тужиоца случаја из Специјалног тужилаштва републике Косово са бројем PPN бр. 16/23 у вези са кривичним делима из члана 127, 114, 403 и 401". Поменути чланови односе се на кривична дела "угрожавање уставног поретка Косова", "удруживање раде противуставне делатности", "позивање на побуну" и "спречавање службеног лица у вршењу службене дужности" а за нека од ових кривичних дела запрећене су вишегодишње затворске казне.

Како је дошло до овог обрта, да полиција по налогу тужилаштва пошаље позиве осумњиченим да се јаве на саслушање, уз обавештење да могу ангажовати адвоката или ће им он бити додељен по службеној дужности и претњу да они који се не јаве на позив могу бити ухапшени, па да позиви неколико дана касније буду повучени, за сада није до краја јасно.

Саговорници из Северне Митровице са којима смо јутрос разговарали кажу да могу да говоре једино о претпоставкама а оне су да је пошто је прича о позивима изашла у јавност највероватније реаговала међународна заједница оличена у некој од западних амбасада у Приштини и извршила притисак на тамошње правосуђе да одустане од ове работе.

- Могуће је да је тужилаштво у Приштини, које се помиње у позивима које су људи добили брзоплето, исхитрено кренуло у истрагу без претходних консултација. То им није први пут, а и протеклих месеци се дешавало да ухапсе људе па тек онда утврде да се ради о погрешним особама. Вероватно је у међувремену реаговала нека амбасада и онда су морали да се поспу пепелом, да крену људе да обавештавају да нису дужни да се одазову на позив за саслушање. Претпоставка је да су се у амбасадама у Приштини или у Бриселу у међувремену можда сетили и гаранција које су дали прошле године да људи који су били на барикадама и мирно протестовали неће због тога одговарати - каже за РТ Балкан један од бољих познаваоца прилика на Северу.

Иначе, крајем децембра прошле године, када се проширила прича о уклањању барикада које су постављене три недеље раније, Србима на северу КиМ стигла су уверавања од највишег руководства Србије да је међународна заједница дала гаранције да нико од Срба са барикада неће бити процесуиран, односно неће одговарати због тих активности. Наводи српског руководства тада су потврђени и од стране представника међународне заједнице који су, реагујући на наводне спискове за хапшење Срба који су се појавили у медијима, саопштили да поздрављају "уверавање руководства Косова да не постоје спискови са Србима са Косова, који ће бити хапшени или процесирани због мирних протеста, односно, барикада". Тада је најављено и да ће Еулекс наставити да пажљиво прати све истраге и накнадне поступке.

Вест да косовска полиција и тужилаштво повлаче позиве за саслушања више десетина Срба осумњичених да су на барикадама "угрозили уставни поредак Косова", на Северу је међу Србима синоћ и јутрос дочекана са олакшањем.

Претходно, десетине позива за саслушање у Дирекцији за тешке злочине у Митровици изазвале су велики страх међу Србима.

- Позиви су, поштено речено, изазвали узнемирење међу људима. Нико од њих не зна ко ће добити позив, шта их очекује, нико не зна да ли ће у поступку бити оптужени или сведок. Да се јавите на позив је законска обавеза, ако се не јавите полиција ће предузети мере, тако да људи морају да се јављају. Најблаже речено, људи су збуњени, ако не и застрашени - изјавио је јуче за РТ Балкан адвокат из Северне Митровице Небојша Влајић.