Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Петковић: Немогуће је озбиљно разговарати са Бесником Бесљимијем

17.05.2023. 11:24
Пише:
Танјуг
Petar Petković
Петар Петковић / Извор: Профимедиа

Наводи да је Бесљими запретио да ће изаћи са састанка када је он предложио да дође Вељко Одаловић, као представник владине Комисије за нестала лица.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да су преговори са Бесником Бесљимијем у понедаљак у Бриселу били веома тешки, да су трајали више од осам сати, као и да је са њим готово немогуће разговарати озбиљно.

Петковић је за ТВ Пинк рекао да, док је наша страна на преговоре дошла спремна са више од седам експерата и са свим предлозима и документима, а и Европска унија је изашла са одређеним предлозима шта даље у правцу израде статута Заједнице српских општина (ЗСО) и даљих корака за деловање заједничке комисије за нестала лица, приштинска страна је дошла скроз неприпремљена.

- Уместо да то буде тема, а ми смо дошли припремљени да дамо наше сугестије и предлоге и направимо корак даље, Бесљими је дошао без иједног папира о темама о којима је требало да с разговара и рекао је да ће своје одговоре послати за седам дана. Они не желе да разговарају а за нас је увек прва тема ЗСО и сви инциденти на терену се дешавају зато што нема механизма за заштиту колективних и индивидуалних права Срба на КиМ- рекао је Петковић.

Оценио је да се Бесљими тиме што је изјавио да не зна шта је то ЗСО, шегачи и са дијалогом са ЕУ и посредником у дијалогу. Петковић је рекао да је неозбиљно да Бесљими улази у детаље преговора око енергетике, несталих лица, слободе кретања, статута ЗСО јер даје само политичке оцене и брутално напада председника Србије Александра Вучића и српски народ на Косову и Метохији.

НОВИ СИНХРОНИЗОВАНИ НАПАД НА ВУЧИЋА: Куртијеви ботови се удружили са прозападном опозицијом у Србији у ударима на председника

НОВИ СИНХРОНИЗОВАНИ НАПАД НА ВУЧИЋА: Куртијеви ботови се удружили са прозападном опозицијом у Србији у ударима на председника

УЖАС У ЦЕНТРУ ЗАГРЕБА: Жена умрла од тровања плином у стану, мушкарац завршио у болници

УЖАС У ЦЕНТРУ ЗАГРЕБА: Жена умрла од тровања плином у стану, мушкарац завршио у болници

ПЕКИНГ ИНТЕНЗИВИРА СВОЈЕ ПРЕТЊЕ - стигла опасна порука из Кине: Разбићемо сваки облик независности Тајвана!

ПЕКИНГ ИНТЕНЗИВИРА СВОЈЕ ПРЕТЊЕ - стигла опасна порука из Кине: Разбићемо сваки облик независности Тајвана!

- Нисам му остао дужан и одговорио сам му како заслужује. Када он спомене свој устав ја изнесем наш и кажем да је на снази и Повеља УН и резолуција 1244. по којој Косово није нити ће бити држава. Стално је говорио да то мора да се заврши међусобним признањем, а не мора нити ће, јер то није циљ дијалога. То није мандат дијалога, мандат је нормализација односа која подразумева да се успостави нормалан свакодневни живот и када је реч о таблицама, да људи слободно могу да се крећу - рекао је он.

Додаје да Приштина све време користи тему несталих да би ућарила неке политичке поене и да би том темом нападала Србе, али да када треба нешто конкретно урадити, они беже од питања несталих.

- Ми смо две године чекали да дође до усвајања Декларације о несталим лицима, зато што је Аљбин Курти све време одбијао текст декларације коју је предложила ЕУ. Ми смо одмах све прихватили, зато што је нама у интересу да се то реши. Ми то питање видимо као цивилизацијско, а не као политичко. Али они неће о томе да разговарају - нагласио је Петковић.

Наводи да је Бесљими запретио да ће изаћи са састанка када је он предложио да дође Вељко Одаловић, као представник владине Комисије за нестала лица.

- Ту сам ја отворио питање смисла тих разговора где не могу експерти да учествују, где се прави фарса од дијалога, где се Приштини попушта и дозвољава да се тако понаша - рекао је Петковић.

Каже да, када се помене Резолуција 1244, Бесљими скаче као опарен. - Он не може да поднесе да чује реч компромис, њега то не интересује. Хоће да решава питање ЗСО и тог Статута, тако што ће се одлука доносити по некаквих пет критеријума који су они утврдили и да тако треба да буде. То не пише ни у једном споразуму. Зна се шта пише у општим принципима, али њега то не интересује. Посебно се изнервира када му прочитам тачку 16Д, где се каже да ЗСО треба да буде финансирана преко Београда - наводи директор Канцеларије за КиМ.

Истиче да председник Александар Вучић стално говори страним државницима и преговарачима да Приштина никада неће формирати ЗСО и да, како одмиче време, видимо да је у праву. - Зато је важно да разумемо да ми морамо да разговарамо и преговарамо да не би били оптужени и да не би сносили одговорност низашта, јер они су чедо Запада, и шта год они урадили, њих неће да криве, а ми имамо наш народ доле и шта ћемо да радимо ако крену на наш народ - поручује Петковић.

Додаје да сада хоће насилно да инаугуришу, како је рекао, окупационог гаулајтенра, у градоначелника Косовске Митровице који је добио је 800 гласова, а где живи 98 одсто Срба. - Кога ће да представља он који је наступао испред Куртија, чији је он градоначелник на изборима на којима је изашло 3.4 одсто људи. Да ли постоје негде у Европи или Америци такви избори? - пита Петковић.

Констатовао је да се лицемерје Запада према Србији види и на примеру Савета Европе и сасвим пристојном захтеву Србије.

Они не могу да поднесу садашњу чињеницу да бране територијални интегритет Украјине, а позивају се на међународно право, а они су ти који су све то погазили у случају Србије. Ми смо тражили да се поштовање територијалног интегритета односи и на све остале земље чланице Савета Европе, и при том нисмо спомињали Србију. Нису хтели да прихвате - рекао је Петковић.

НОВИ СИНХРОНИЗОВАНИ НАПАД НА ВУЧИЋА: Куртијеви ботови се удружили са прозападном опозицијом у Србији у ударима на председни