Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Бранићемо и чувати наш народ" Петковић одговорио на лажи и дезинформације Куртија и Свечље (ВИДЕО)

23.12.2023. 14:34
Пише:
Србија Данас
Petar Petković
Петар Петковић / Извор: Фото: Printscreen

Петковић је рекао да Курти нападима избегава своје обавезе у вези са дијалогом.

Директор канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић, обраћа се јавности на конференцији за медије.

ЈОШ ЈЕДНА НЕПРИЈАТНА ПОРУКА ПРИШТИНИ: Оснивање ЗСО је обавезаFoto: Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans/Shutterstock

ЈОШ ЈЕДНА НЕПРИЈАТНА ПОРУКА ПРИШТИНИ: Оснивање ЗСО је обавеза

МРЖЊА ПРЕМА КУРТИЈУ ДОВЕДЕНА ДО КЉУЧАЊА! Косовски Албанци побеснели: "Посвађао се са пола света и донео нам санкције"Aljbin Kurti

МРЖЊА ПРЕМА КУРТИЈУ ДОВЕДЕНА ДО КЉУЧАЊА! Косовски Албанци побеснели: "Посвађао се са пола света и донео нам санкције"

КУРТИ СПРЕМА НЕШТО ОПАСНО?! Најновији потез тзв. косовске полиције узнемирио СрбеAljbin Kurti

КУРТИ СПРЕМА НЕШТО ОПАСНО?! Најновији потез тзв. косовске полиције узнемирио Србе

- Сазвао сам конференцију како бих одговорио на огроман број изговорених лажи и дезинформација од стране Куртија и Свећље на њиховој конференцији у Приштини. Видели смо како Курти покушава да обмане јавност, нарочито међународну, позивајући се на трагични догађај у Бањој не би ли оптужио Вучића Србију и њену војску за умешаност. Више пута смо јасно одговарали на све неистине која долазе из уста Куртија и Свећље - рекао је Петковић.

Он је рекао да је Курти данас покушао да прикрије право стање у Приштини и албанским срединама.

- Он користи тему Бањске и напада на дијалог и свега што се односи на кораке у формирању ЗСО, што јасно указује на то да не жели да формира ЗСО. Аљбин Курти не жели нормализацију односа, већ искључиво нове кризе и нападе на север КиМ. Данас је говорио о томе да се Београд спрема за нове нападе на КиМ. То је лаж и желим све то да демантујем. Нема никаквих напад. Јасно је свима да је и након Бањске готово три пута смањен број Војске Србије око административне линије - истакао је Петковић.

Петковић је рекао да Курти нападима избегава своје обавезе у вези са дијалогом.

- С ким Курти да пише статут ЗСО? Онај који је не жели? Спровео је 454 напада и инцидената на српски народ на КиМ. Само у овој години је било 176 напада. Свећља говори о нападима на косовску полицију, али не и о нападима на српски народ, о томе што нам конфискују Рајску бању, што упадају у магацине и продавнице и краду робу. Управо је Курти забранио да српска роба улази на КиМ и сада жели да направи гето на северу КиМ - додао је.

Он је истакао да се на северу Косова налазе лажни градоначелници и истакао да још нису скупљени потписи за њихов опозив, јер "Курти не жели да их повуче".

- На све начине постављају полицијске пунктове који заустављају и малтретирају људе. Од кад је постављен злогласни пункт на Бистричком мосту имали смо шест рањавања Срба. Само зато што пролазе тим делом пута. Само желимо слободу кретања робе, људи и услуга. Куртија то не интересује, он би само да напада Србе, да износи најразличитије лажи око Бањске. Курти говори о умешаности Војске Србије. Показује некакав реверс. То није реверс о предаји оружја, већ о техничком листу који иде уз свако оружано средство. Говори се да људи који су били у Бањској имају оружје произведено од стране Србије. Показали смо да те пушке М72 имају и косовски полицајци - рекао је Петковић.

Петковић тврди да је Куртијев програм да Србији буду уведене санкције. Додао је и да су српски избори забрањени на територији Косова и Метохије и да су Срби са КиМ на изборе морали да иду преко административне границе.

- Курти говори како ће Милан Радојичић да изврши нове нападе и да су у новембру планирани напади на Зубин Поток. МУП ради свој посао и никаквих напада неће бити. Ми смо правна држава и понашамо се одговор. Хоћемо отворени Балкан, нормализацију односа, хоћемо да наши људи, али и Албанци на КиМ сарађују. Сукоби, непријатељство и мржња нам не требају. Када је реч о Бањској, колико је прошло од ње? Како још нема резултата истраге и обдукција? Јесмо тражили да наши патолози учествују и у тим обдукцијама? Имали смо информације да је извршена хладнокрвна обдукција над двојицом Срба који су се предали - додао је.

Он је упитао и шта то ктију и због чега је одбијено да Еулекс учествује у истрази.

- Када су породице преузимале тела Стефана, Бојана и Игора, у том листу који су добили као смртовницу стоји да је обдукција обављена 25. септембра, а Еулекс нам говори да је била 26. Да ли је ту било присутно стручно лице? Проширују листе напада на Србе и привођења Срба. Међународна заједница треба да схвати ко је главни кривац, ко зауставља КМ таблице, неће ЗСО, зауставља процес дијалога. На списку лица која су учествовал у Бањској који су показали нема ниједног лица из централне Србије, све су људи одавде. А говорили су да су дошли људи из Београда, да је заплењено возило жандармерије, а после се испоставило да је возило увезено из Хрватске и није у вези са српским институцијама - рекао је Петковић.

Он је поручио да ће Београд да настави да води рачуна оа српском народу на КиМ, пре свефа у економском смислу.

- Услови су тешки, али гледамо како да наставимо са процесом нормализације и испуњењем споразума Београда и Приштине. Јасно је да нема помака у дијалогу, јер он то не жели. Према споразуму из 2021. године, стоји да Приштина треба да Владином уредбом потврди статут који се договара у оквиру дијалога Београда и Приштине, а на основу нацрта статута који је поднео управљачки тим и који је презентован у бриселу. Бранићемо и чувати наш народ, пре свега да бранимо права нашег народа у дијалогу, дипломатским средствима - закључио је Петковић.