Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОСТОЈИ ЛИ БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ? Београд тражи одговоре од ЕУ - да ли ће Србија изаћи из преговарачког процеса?

22.09.2021. 16:15
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Brisel, Srbija, EU, Kosovo
Брисел, Србија, ЕУ, Косово / Извор: СД/илустрација

Каква је будућност Бриселског споразума?

Након што је председник Србије Александар Вучић најавио, после седнице Савета за националну безбедност, где се говорило о реакцији Београда на најновије потезе Приштине и блокаду Брњака и Јариња, да ће Београд затражити од званичног Брисела хитан одговор постоји ли Бриселски споразум или то више није случај, јавност се нашла пред дилемом.

ВУЧИЋ И КУРТИ СЕ САСТАЈУ "ОЧИ У ОЧИ" У БРИСЕЛУ? ЕУ захтева хитан састанак, тензије се морају моментално спустити

ВУЧИЋ И КУРТИ СЕ САСТАЈУ "ОЧИ У ОЧИ" У БРИСЕЛУ? ЕУ захтева хитан састанак, тензије се морају моментално спустити

ПРИШТИНСКЕ ВЛАСТИ ПОКАЗАЛЕ СВОЈЕ РУЖНО, ШОВИНИСТИЧКО ЛИЦЕ: Најновија увреда за Србију и целокупан српски народ

ПРИШТИНСКЕ ВЛАСТИ ПОКАЗАЛЕ СВОЈЕ РУЖНО, ШОВИНИСТИЧКО ЛИЦЕ: Најновија увреда за Србију и целокупан српски народ

НОВА УВРЕДА АЉБИНА КУРТИЈА: Позвао све грађане да предају таблице и да се разиђу са барикада

НОВА УВРЕДА АЉБИНА КУРТИЈА: Позвао све грађане да предају таблице и да се разиђу са барикада

Кључна питања су да ли ће евентуалан негативан одговор из Европске уније значити и потпуни спољно-политички преокрет Србије и примарном окретању ка реализовању Резолуције 1244 Савета Безбедност УН. Евентуално "одустајање од Брисела" и излазак из преговарачког процеса, како сматрају стручњаци, значило би де фацто блокирање до даљњег пута ка чланству Србије у Европској унији, док из Брисела, за сада стиже порука - обе стране морају да спусте тензију.

- Ми смо поставили питање Европској унији има ли Бриселског споразума или нема. У наредних месец дана ћемо тражити оговор на то питање и еведнтуално ћутање ће нам бити јасан знак да споразум не постоји и да они не желе да се то прихвати. Зашто да долазимо у Брисел, ако тог споразума нема или само за Приштину важи да примењују само шта им се свиди - више пута је поновио председник Вучић током обраћања након седнице Савета.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Пажњу медија нарочито је привукла реченица да "Србија неће прихватати политику свршеног чина да нечија криминална акција добије правну легализацију и легитимизацију, а насиљем можете шта хоћете, али без печата Србије" као и нагласак на чињеници да се обе стране позивају на попуштање тензија, само онда када је, како је рекао Вучић, "Приштина сто одсто крива".

- Може компромис у свему, али понижавање Србије не може. Тражићемо од представника ЕУ хитан одговор да ли Бриселски споразум постоји, када ће бити формирана Заједница српских општина, и тај одговор ћемо тражити у наредних месец дана. И њихово ћутање биће знак да Бриселски споразум не постоји и да не желе формирање ЗСО - био је јасан председник коментаришући изјаву потпредседник тзв. косовске владе за европске интеграције, развој и дијалог Бесника Бисљимија да Заједница српских општина неће бити формирана.

Упитан шта ће се урадити ако Пришитна не буде желела да повуче специјалце, а НАТО и Кфор не желе да реагују, Вучић је кратко поручио "ништа".

- Ја сам рекао да радим све што могу, нећу да прихватим захтев оних који су договарали са Приштином како да то изведу. Ја то желим да чујем од Европске уније - истакао је и појаснио да криза како год да се реши, решиће се без понижавајућег пристанка Србије на оно што се Србији нуди.

Brisel
Брисел / Извор: Профимедиа

Дилеми да ли Србија одустаје од Брисела и окреће се Резолуцији 1244, допринела је и јучерашња одлука Владе Србије о оснивању домова здравља у Зубином Потоку и Звечану, а на основу Закона о здравственој заштити који у складу с Резолуцијом 1244 СБ УН омогућава влади да има сва права и обавезе над здравственим установама чији је оснивач Република Србија. Донета је и одлука о образовању Националног комитета за спровођење Конвенције за заштиту културних добара у случају оружаних сукоба, на период од пет година.

Брисел: Обе стране да спусте тензију

Са друге стране званичници ЕУ и даље шаљу уопштене поруке за "спуштање тензије", упућене и Београду и Приштини, подједнако.

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак су у телефонским контактима са председником Србије Александром Вучићем и премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем.

- Сви наши напори су усмерини на спуштање тензија и повратак дијалогу. Спремни смо да посредујемо дијалогу два лидера који би се одржао у Бриселу, а чија би основна тема била решавање тренутне ситуације на КиМ - речено је Танјугу дипломатским изворима у Бриселу.

Када је реч о примени Бриселског споразума, у круговима блиским шефу дипломатије ЕУ за Танјуг наглашавају да су сви до сада постигнути договори у дијалогу и даље на столу и да их нико није повукао, као и да су амбасадори Квинте и САД потпуно јединствени да је у интересу и Београда и Приштине да се ситуација на терену смири, а да су у супротном обе стране на губитку.

EU
ЕУ / Извор: Профимедиа

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи, поводом ситуације на КиМ позвао је на уздржавање, спуштање тензија, повратак дијалогу и обезбеђивање слободе кретања.

- Једностране акције никада нису биле решење. Оне воде само ка беспотребним тензијама и морају бити повучене - поручио је Вархељи са свог Твитер налога.

Исто је реаговао и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, који је написао на свом Твитер налгоу да је забринут због ситуације на северу Косова и Метохије и позвао на хитно спуштање тензија.

- Важно је да се спусте тензије, поврати мирна атмосфера и дозволи слобода кретања - поручио је Лајчак , док је још боравио у званичној посети у Београду, непосредно после низа састанака са приштинским званичницима.

Тад је нагласио да је о ситуацији на северу Косова и Метохије разговарао са ЕУ амбасадорима и изразио спремност земаља Квинте да посредују у разговорима о свим отвореним питањима из дијалога Београда и Приштине.

"Одустајање од преговора води одустајању чланства Србије у ЕУ" 

Иако је јасно да Србија увек може да се позове на Резолуцију 1244, али да ће веома тешко да се врати у процес преговора за чланство у ЕУ уколико одустане од Брисела, ипак остаје питање да ли је Београд довољно толерисао Приштини и да ли је време да се преиспита ефикасност Бриселског споразума.

- Резолуција 1244 и даље важи. Србија се никада није званично одрекла ње, али је уједно започела, најпре технички 2011., а потом и политички дијалог 2012. године уз посредовање ЕУ. Чињеница је да је дијалог довео у много мањој мери до конкретних резултата него што се очекивало и многе ствари, нарочито оне које би биле у интересу српске заједнице, као што су Заједница српских општина - нису спроведене. То показује да ЕУ, а и стране које учествују у преговарачком процесу, очигледно нису дошле до резултата који се очекивао и да се у томе губи кредибилитет читавог процеса - објашњава  доц. др Милан Крстић из Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе.

EU, Srbija
ЕУ, Србија / Извор: Профимедиа

Упитан да ли то значи да Србија треба да одустане о Брисела, Крстић је јасан да, уколико би наша држава потпуно изашла из преговарачког процеса који се води, то би значило де фацто блокирање до даљњег пута ка чланству Србије у Европској унији.

- Дијалог је директно везан за поглавље 35. Једно је ако се инсистирати на томе да се исправе ствари из дијалога, а друго је условљавати даљи напредак тиме да се испуне неки предходни договори. Али потпуни одустанак, излазак и одбацивање Бриселског договора, онога што је до сада постигнуто, на начин да се каже да се више неће преговарати уз посредство ЕУ, то би де фацто значило одустанак од европског пута, макар у овом тренутку - изричит је Крстић.

Очигледно је да су то репрекусије којих су сви свесни и што је очигледно заинтересовало општу и стручну јавност. Јасно је и да би такви потези довели до озбиљних промена не само у спољној политици, већ и до редефинисања унутрашње политике Србије.

- Ако желе да донесу такву одлуку морали би да промене и спољно политички циљ Србије, да редефинишу спољну политику, а за то је онда већ упитно какав би био и став народа о одустајању од европског пута. За то би вероватно требала да се добије и верификација на изборима, с обзиром да би се битно променила позиција у односу на ону са којом је актуелна владајућа елита дошла на власт - закључује Крстић.

Ситуација на административним прелазима за сада мирна

На административним прелазима Јариње, Брњак и Мердаре ситуација се не мења. Специјалне јединице Росу и даље су на северу српске покрајине,саобраћај је у прекиду, а на прелазу Мердаре гужва због замене регистарских таблица привременим. Ту меру Приштина је увела пре два дана, што је појачало тензије на северу и изазвало забринутост мештана.

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

На Брњаку и Јарињу превоз путника фукционише, али их аутобуси довозе до прелаза, потом пешаче 800 метара до блокаде и ту их преузимају други аутобуси или аутомобили.

Приштински медији јавили су током јутарњих часова да су припадници полицијске специјалне јединице покушали на силу да извуку једног возача из аутомобила са "КМ" таблицама. Они би у томе и успели да се није умешала патрола Кфора која се у том тренутку ту затекла.

Осим овог инцидента, и даље траје миран протест Срба са севера КиМ, као и блокада пута Рашка-Косовска Митровица и Рибариће-Зубин Поток.

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.