Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЗИВ НА АКЦИЈУ? Ако се на "границама" задржавају Срби, зашто пуштати Албанце да се слободно крећу код нас? 

15.01.2021. 15:47
Пише:
Танјуг
Dejan Vuk Stanković
Дејан Вук Станковић / Извор: Фото: Printscreen/B92 ТВ

Поруке које стижу из Приштине су провокација којом се спречава цивилизовано и мирно преговарање о проблему Космета

Приштина константно показује арогантност и лошу вољу према Београду и српском народу јер је међународна заједница никада није озбиљно санкционисала за такво понашање, каже аналитичар Дејан Вук Станковић уз оцену да такав приступ Приштине, ЕУ и САД обесхрабрује "ионако крхк" преговарачки процес о Косову и своди га на безусловно прихватање независности Косова.

РАДОСТ КОЈА НЕМА ЦЕНУ: Меридиан посетио децу на Косову и Метохији (ФОТО)

РАДОСТ КОЈА НЕМА ЦЕНУ: Меридиан посетио децу на Косову и Метохији (ФОТО)

ЗМИЈА ТАЧИ И ДАЉЕ СЕЈЕ СТРАХ МЕЂУ СВЕДОЦИМА: Суд има решење, одбрана бестидно уложила жалбу!

ЗМИЈА ТАЧИ И ДАЉЕ СЕЈЕ СТРАХ МЕЂУ СВЕДОЦИМА: Суд има решење, одбрана бестидно уложила жалбу!

ИСПЛИВАЛИ ДОКАЗИ! Вокерова ГНУСНА ЛАЖ пре 22 године омогућила удар НАТО на СРЈ

ИСПЛИВАЛИ ДОКАЗИ! Вокерова ГНУСНА ЛАЖ пре 22 године омогућила удар НАТО на СРЈ

Поруке које стижу од званичника Приштине, последњи случај забране уласка на Косово директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу, па и вишечасовно задржавање екипе Танјуга на административном прелазу Јариње, Станковић види као провокацију Приштине која таквим понашањем спречава да се цивилизовано и мирно преговара о косовском проблему и тражи компромис на корист свих.

Станковић очекује да ће се сличне провокација са албанске стране наставити, узимајући у обзир, како каже, поруке, не само из Приштине, већ и Брисела, које се односе на ревизију Вашингтонског споразума, али и преговарачке "климе" у којој би Србија могла да добије нешто од преговора, а не само да изгуби.

Он верује да ће Београд, који још увек показује невероватну дозу стрпљења, пре или касније, "окренути лист" и узвратити Приштини реципроцитетним мерама.

- Ако се на границама задржавају Срби, малтретирају државни службеници и обесхрабрују новинари, могле би да се уведу мере које ће на различите начине отежавати живот косовским Албанцима, да се прекине са праксом да се косовски Албанци слободно крећу и путују кроз Србију, да им се отежа процес издавања личних карти - каже Станковић.

Jarinje
Јариње / Извор: Србија Данас

Коментаришући захтеве Приштине за ревизијом Вашингтонског споразума у чему, судећи према изјавама појединих званичника, имају подршку и Брисела, Станковић наглашава да ревизију може да покрене страна која је иницирала тај споразум, а то су САД, а да о томе да ли је потписани документ обавезујући или не, одлучују стране које су га потписале.

Станковић дели утисак да се Мирославу Лајчаку жури да што пре заврши свој мандат специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине тако што ће, каже, доћи до узајамног признања Косова.

Лајчак, међутим, према речима Станковића, има проблема са Београдом који то неће прихватити, али и са Приштином, где је изузетно нестабилна политичка ситуација, а мржња према Србима основа политичке вредности свих актера на политичкој сцени.

- Далеко смо од било каквог компромиса. Притисци ће бити све већи, али ми се чини да ће пре или касније, ти притисци довести до неке врсте ревизије наше политике према њима јер они очигледно другачији језик не могу да разумеју - наводи Станковић.

Указује да у Бриселу немају креативна решења за косовско питање и да се држе инерције по којој су водеће земље ЕУ 2008. године признале Косово.

- Нисмо приоритет ни америчкој ни европској политици, обе се тврдоглаво држе те инерције, у коју је уплетена и шира геополитика, пре свега наши односи са Кином и Русијом. Србија се види као антиевропски и антиамерички расположена, док су Албанци и даље миљеници запада, који одбија било какво компромисно решење о КиМ - наводи Станковић.

Evropska unija Kosovo
Европска унија Косово / Извор: Профимедиа/илустрација

Констатује да дијалога о Косову суштински нема, а да "ритуални" састанци у Бриселу служе да би европске бирократе показале да наводно брину о том процесу.

Станковић изражава бојазан да ће околности за Србију у овој години бити још сложеније, јер ће, каже, кренути притисци на Републику Српску, тако да ће бити отворена два фронта - Косово и Република Српска.

Запад ће, сматра он, покушати да оствари своје политичке аспирације и потпуну контролу овог простора тако што ће, каже, онемогућити српском народу да се интегрише на етничким просторима на којима живи због наводне "стварне или фиктивне блискости Срба са Русима и Кинезима".

Станковић је уверен да ће нова америчка администрација наставити политику из 90-их, али да остаје отворено питање да ли ће ревидирати Вашингтонски споразум.

- Они базично не желе да примене ниједно креативно решење по питању КиМ. Кључно је да ревидирају полазиште, а скептичан сам да ће нова Бједенова администрација променити своје гледиште и да ће имати иницијативу која ће узети у обзир комплексност дешавања на КиМ и на простору бивше Југославије.

Potpisivanje Vašingtonskog sporazuma
Потписивање Вашингтонског споразума / Извор: Профимедиа

Извесна шанса за постизање договора постојала је, каже, за време Трампове администрације и док је у њој био Џон Болтон, противник бомбардовања Србије и независности Косова, као и када је Ричард Гренел покушао да кроз економске споразуме "отопли" политичке односе, али да његова идеја "није разрађена".

Како каже, нова америчка администрација, државни секретар Ентониј Блинкен и његов тим очигледно ће наставити да подржавају косовску независност.

- Биће притисака, условљавања и оживљавања стереотипа о Србији који су у америчкој јавности доминирали 90-их. Искушења су пред нама, али нису нам непозната. Мислим да ће Србија издржати те притиске и наставити да доследно и рационално брани своју позицију - закључује Станковић.