Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЗНАТИ ДИСИДЕНТ УЗБУРКАО ДУХОВЕ: "Албанци су на Косову окупатори и да није било Турака постали би Срби"

17.02.2021. 07:21
Пише:
Србија Данас/Српски телеграф
Kaplan Burović
Каплан Буровић / Извор: Фото: PrintscreenYoutube/BALKAN ИНФО - Званични канал

Пре доласка на ове просторе, били су племе од 5.000 до 10.000 људи које је сишло са Балтичког мора до Дунава, данашње Румуније, негде око првог века нове ере

Албанци нису аутохтони народ на Балкану. Нису они ни Илири ни Пелазги. Они су сточари, дошљаци са Балтичког мора. Окупатори. И углавном исламизовани хришћани. За време цара Душана на Косову и Метохији није било ни један одсто Албанаца. Све су били Срби. То сведоче историјски документи, светски и албански научници. 

САМОВОЉА ЛАЖНИХ ПАТРИОТА НЕМА ГРАНИЦА: Лидери "Самоопредељења" желе да "убију" мини Шенген чим преузму власт

САМОВОЉА ЛАЖНИХ ПАТРИОТА НЕМА ГРАНИЦА: Лидери "Самоопредељења" желе да "убију" мини Шенген чим преузму власт

ДРЕЦУН ОТКРИО ДУГО СКРИВАНУ ТАЈНУ: Британци одговорни за напад на аутобус Нишекспреса, умешане и тајне службе

ДРЕЦУН ОТКРИО ДУГО СКРИВАНУ ТАЈНУ: Британци одговорни за напад на аутобус Нишекспреса, умешане и тајне службе

БАЈДЕН НАЈАВИО РЕШЕЊЕ КОСОВСКОГ ПИТАЊА: Ево шта је амерички председник поручио (ФОТО)

БАЈДЕН НАЈАВИО РЕШЕЊЕ КОСОВСКОГ ПИТАЊА: Ево шта је амерички председник поручио (ФОТО)

Тек за време турске окупације Албанци, као топовско месо Турака и под њиховом заставом, долазе на КиМ. И до данас су наставили да се понашају као окупатори, каже на почетку разговора за Српски телеграф академик Каплан Буровић (87), чији богат научно-истраживачки рад деценијама изазива жестоке реакције. 

Овај албанолог, балканолог, публициста, књижевник и научник најстарији је југословенски дисидент који је због критике титоизма и режима Енвера Хоџе у Албанији проживео голготу. Провео је 33 године у затвору, две у југословенском и 31 годину заточеништва, тешког пребијања и мучења у албанском казамату. 

У затвору ме мучили и тукли чак 31 годину

Буровић прича да су га у Албанији ухапсили под оптужбом за непријатељску пропаганду и после три деценије тортуре пустили.

- Осудили су ме на 43 године затвора, од чега само за непријатељску пропаганду на 35 година. У пресуди је писало да сам у Албанији представљао политичку и идеолошку диверзију. Комунистички председник Албаније Рамиз Алија је наредио да ме у децембру 1990. пусте да би се приказало да је тамо почела демократизација. Зато су то објавили у свим медијима. У затвору, где су ме редовно тукли и мучили, провео сам 31 годину.

Лажне тезе

- Да Турци нису дошли на Балкан и разорили Душаново царство и да нису муслиманизовали Албанце, ови би постали Срби. Евентуално Грци. То је истина! Ево ја већ 30 година, од када сам изашао из затвора, пишем студије. Дај, бре, освестите се, нису Албанци аутохтони! Теза неких Албанаца да су најстарији народ и да су илирског порекла научно је неутемељена. Ако не верујете мени, ево вам светски научници, аустријски академици Густав Вајганд, Густав Мајер, Норберт Јокл. Мајер је чак рекао да су Албанци браћа Литванаца, да су њихови језици братски - прича Буровић, који живи у Женеви од 1991, када је пуштен из затвора.

Да Албанци нису аутохтони, признали су у научним студијама и њихов бог албанологије Екрем Чабеј и највећи научници Алекс Буда и Шабан Демирај, председници Академије наука Албаније. Буровић се, каже, слаже са тврдњом Чабеја да се албански језик формирао у шестом веку у данашњој Румунији, одакле су Албанци стигли тек у 10. веку у област Мата, изнад Тиране. 

Kosovo, Kosmet, Kosovo i Metohija, Šiptari, Teroristi
Косово, Космет, Косово и Метохија, Шиптари, Терористи / Извор: Фото: Профимедиа/СД/Илустрација

- Одатле су се распрострли по данашњој Албанији, која је тад била настањена претежно Србима. После турске окупације ти Албанци ће прећи и данашње границе Албаније и ући у Србију, Македонију и Црну Гору. А пре свега тога били су племе од 5.000 до 10.000 људи које је сишло са Балтичког мора до Дунава, данашње Румуније, негде око првог века нове ере. Били су сточари, нису се бавили земљорадњом. Кад више не би било хране за стоку, селили су се - објашњава Буровић.

Опстали су кроз векове јер су, како истиче, показали јаку конзервативност и снажну моћ асимилације. Чувају своје, а друге албанизују:

- Како било, у почетку, кад су се доселили у Мат, они су са Србима живели у симбиози. Док нису дошли Турци и муслиманизовали их. Задојили су их и мржњом да би их користили као ратнике против Срба, који су чували своја огњишта. И данас се Албанци понашају као тад. 

Ко је Каплан Буровић?

Kaplan Burović
Каплан Буровић / Извор: Фото: PrintscreenYoutube/Телевизија Храм

* Каплан Буровић рођен је 8. августа 1934. у Улцињу
* дипломирао је албанологију у Скопљу и албански језик и књижевност у Тирани
* почасни је члан академије наука и уметности интелектуалаца
* објавио више од 130 научних радова
* због слободе мишљења и говора у СФРЈ био је две године у затвору, а у Албанији је осуђен на 43 године, али је пуштен после 31
* његов роман "Издаја" уврштен је у школску лектиру у Албанији. Упркос томе, у Тирани му је 2009. спаљен комплетан штампани тираж четири књиге
* прва жена му је била Туркиња из Тетова, која га је оставила када је ухапшен, а друга Влахиња из Албаније, с којом је добио Душана и Душанку