Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРАВДА ИЗНАД ЖЕЉА ТЕРОРИСТА НА КОСМЕТУ: Цела Европа ће најзад да чује праву истину о Високим Дечанима

12.12.2020. 11:05
Пише:
Србија Данас/Агенције
Visoki Dečani
Високи Дечани / Извор: Профимедиа

У случају да Дечани уђу на коначну листу од седам најугроженијих, а велике су шансе, јер је први на листи, поново ће доћи мисија релевантних стручњака и обићи манастир

То што се манастир Високи Дечани нашао на листи 12 најугроженијих објеката културног наслеђа за 2021. годину, јако је важно, пре свега зато што се о манастиру говори као о српској културној баштини на Косову и Метохији, у времену када се на сваком кораку промовише ненаучна, злонамерна идеја да су српске светиње заправо албанске, рекао је Игуман манастира Сава Јањић. 

АЛБАНЦИ ИМАЛИ САУЧЕСНИКА У ЈЕЗИВОМ ЗЛОЧИНУ? Адвокат РАЗОТКРИО ЗАПАД - уз ДОКАЗЕ обелоданио истину о ОВК!

АЛБАНЦИ ИМАЛИ САУЧЕСНИКА У ЈЕЗИВОМ ЗЛОЧИНУ? Адвокат РАЗОТКРИО ЗАПАД - уз ДОКАЗЕ обелоданио истину о ОВК!

ЗЛОЧИНЦИ ВИШЕ НЕ БИРАЈУ СРЕДСТВА! Погледајте шта је сада урадио брат Хашима Тачија - СРАМОТНО!

ЗЛОЧИНЦИ ВИШЕ НЕ БИРАЈУ СРЕДСТВА! Погледајте шта је сада урадио брат Хашима Тачија - СРАМОТНО!

СТРАШНО ОТКРИЋЕ СА ЈУГА СРБИЈЕ: Тачи је у Хагу, али и даље диригује терористима с Космета

СТРАШНО ОТКРИЋЕ СА ЈУГА СРБИЈЕ: Тачи је у Хагу, али и даље диригује терористима с Космета

Игуман Дечана Сава Јањић коментаришући вест да је организација цивилног друштва "Европа Ностра" ставила Високе Дечане на листу као српску баштину, рекао је да се то десило у правом тренутку док се албанским својатањем наших светиња отворено позива на завршетак етничког чишћења које косовске власти, у међународном присуству, спроводе више од двадесет година.

Сава Јањић не крије радост што се, како каже, актуелизује питање Српске духовне и културне баштине на Косову баш на овај начин.

- "Европа ностра" је угледна организација, а манастир Дечани је још од 1996. године не само Унеско споменик светске културне баштине већ и споменик светске баштине у опасности. У ширем образложењу се говори о томе зашто је угрожен, то је јако важно, а посебно у ситуацији када косовске власти пет година одбијају да изврше одлуку Уставног суда Косова и признају манастирску земљу, када се на сваком кораку промовише ненаучна и злонамерна идеја да су српске светиње албанске. То је отворени позив на прогон српског народа и завршетак процеса етничког чишћења које косовске власти у међународном присуству спроводе 21 годину - истиче игуман Сава Јањић.

АЛБАНЦИ НАМ ОТИМАЈУ ДЕЧАНЕ! Ударили на НАЈВЕЋУ СВЕТИЊУ, ово је ПРЕВРШИЛО СВАКУ МЕРУ

АЛБАНЦИ НАМ ОТИМАЈУ ДЕЧАНЕ! Ударили на НАЈВЕЋУ СВЕТИЊУ, ово је ПРЕВРШИЛО СВАКУ МЕРУ

У српском огранку организације "Европа Ностра" кажу да ће листа бити прослеђена свим релевантним институцијама и организацијама у Европи. Генерална секретарка Европа Ностра Србија, Катарина Живановић, каже да се на томе прича не завршава, јер почиње лобирање на свим местима.

- Желели смо да поново скренемо пажњу на манастир, да подсетимо доносиоце одлука у читавој Европи да се у разговорима између Београда и Приштине поново појави кутурно наслеђе. Чини нам се да је оно апсолутно скрајнуто у овом разговорима. Желимо да видимо који су механизми, начини да се ово вредно наслеђе заиста заштити. Ова информација иде и дипломатском кору, свим члановима Европске комисије, Савету Европе, повећава се видљивост самог проблема и свест о томе, а он је прилично велики, с обзиром да су Високи Дечани већ заштићени, већ су на најзначајнијој листи светске баштине, у опасности - каже Живанвићева.

Visoki Dečani
Високи Дечани / Извор: Профимедиа

Она додаје да ће вест о стављању Дечана на листу 12 најугроженијих анимирати и домаће институције, оне које су у прилици да доносе одлуке, јер, како каже, није јој јасно зашто овај проблем стоји по страни, да ли је реч о нечијем интересу или једноставно нема капацитета за његовор решавање.

- Ми из цивилног друштва често упиремо прстом у институције, али како године пролазе, апсолутно смо свесни њиховог заиста ограниченог капацитета. Погледајте колико се година обнавља Хиландар, само неколико конзерватора је запослено, имате само три историчара уметности у Републичком заводу за заштиту споменика културе, који покрива читаву територију Србије и сва српска културна добра ван граница. То је немогуће постићи - каже Живановићева.

Прошле године на листи се нашла Београдска тврђава, ова организација сматра да ће бити озбиљно угрожена уколико се на њој изгради гондола. Експерти из различитих области били су у мисији у Београду и дали обиман извештај који је обухватио процену тренутне угрожености Калемегданске тврђаве тим пројектом, али и на који начин би се то културно добро могло даље развијати.

ДОВЛАЧЕ ТЕШКЕ МАШИНЕ: Моћни АЛБАНСКИ КЛАН отима земљиште Високих Дечана због изградње ауто-пута

ДОВЛАЧЕ ТЕШКЕ МАШИНЕ: Моћни АЛБАНСКИ КЛАН отима земљиште Високих Дечана због изградње ауто-пута

Пре неколико година на истој листи била је и суботичка синагога, која је данас ревитализована, поново отворена и представљена у најлепшем светлу.

- У случају да Дечани уђу на коначну листу од седам најугроженијих, а велике су шансе, јер је први на листи, поново ће доћи мисија релевантних стручњака и обићи манастир. Колико ће то помоћи? Синагоги је сигурно помогло, да се обезбеди новац и да се то питање трајно реши, успорен је и процес изградње Београдске гондоле, а ми се искрено надамо да се она неће ни градити - истиче Катарина Живановић.

Отац Сава Јањић примећује да је одлука о уласку Високих Дечана на ову важну листу објављена управо на Међународни дан људских права, која се у срцу Европе угрожавају, упркос међународном цивилном и војном присуству и огромним сумама новца које се шаљу на Косово, са јадним резултатима.

МОЖДА И ПОСЛЕДЊА САХРАНА НА ПРАВОСЛАВНОМ ГРОБЉУ: Једини Србин из Дечана испраћен на ВЕЧНИ ПУТ (ФОТО)

МОЖДА И ПОСЛЕДЊА САХРАНА НА ПРАВОСЛАВНОМ ГРОБЉУ: Једини Србин из Дечана испраћен на ВЕЧНИ ПУТ (ФОТО)

- Истовремено, криминални кланови скупљају неизмерно богатство и још хоће да се бесрамно прогласе шампионима слободе и људских права. За неке моћнике у свету изгледа једино преостаје да Србија призна све ово што се дешава последњих 21 годину као оправдано и прихватљиво. Да повуче своје становништво или га препусти тихом нестајању, да се одрекне својих највећих светиња и обуче у одећу срама, те постане пример историјске и политичке глупости и издаје - каже игуман Високих Дечана.

Он додаје да никакав "договор" о решавању проблема на Косову неће бити могућ у ситуацији преовлађујућег одсуства људских права и услед бесомучних напора да се од Косова и Метохије направи етнички албанска територија, без Срба и без њиховог хришћанског наслеђа, које је важно за цео свет.

У образложењу одлуке организација наводи да је манастир Дечани са својим културним и природним наслеђем и монашком заједницом талац нерешеног статуса Косова. Наведени су сви проблеми са којима се суочава светиња из 14. века, између сталог, опасност од експропријације земљишта које припада манастиру и опасан план да поред капија манастира прође главни међународни аутопут.