Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРОНАЂЕНО РЕШЕЊЕ ЗА "КОСОВСКИ ЧВОР" - РЕШЕЊЕ У ПЕТАК? Албански медији објавили нови нон пејпер: Ево шта је потребно за формирање ЗСО

16.11.2022. 09:18
Пише:
Србија Данас/РТС
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Danas/YouTube Printscreen/Al Jazeera Balkans/Shutterstock

Албански медији објавили су нон пејпер у којем, како тврде, међународни стручњаци предлажу да се застој у формирању ЗСО превазиђе доношењем закона како би та, како наводе, законска обавеза Приштине била реализована преко парламента, а не владе.

Још један нон пејпер у којем се нуде решења за Косово и Метохију, овај пут на тему формирања Заједнице српских општина, објавио је данас прво Албанијан пост, а потом и приштинска Коха.

У њему, како тврде, међународни стручњаци предлажу да се застој у формирању ЗСО превазиђе доношењем закона како би та, како наводе, законска обавеза Приштине из Бриселског споразума из 2013. године била реализована преко парламента, а не владе.

ЕУ ПОСТАВИЛА УЛТИМАТУМ КУРТИЈЕВОМ ПОТРЧКУ?! Црвени картон за лажну државу: "Морамо хитно да пронађемо решење!"

ЕУ ПОСТАВИЛА УЛТИМАТУМ КУРТИЈЕВОМ ПОТРЧКУ?! Црвени картон за лажну државу: "Морамо хитно да пронађемо решење!"

"ПИРОМАН КУРТИ ГАЗИ СВЕ СПОРАЗУМЕ ИЗ БРИСЕЛА" Премијер лажне државе отворено најавио да ЖЕЛИ СУКОБЕ на северу КиМ

"ПИРОМАН КУРТИ ГАЗИ СВЕ СПОРАЗУМЕ ИЗ БРИСЕЛА" Премијер лажне државе отворено најавио да ЖЕЛИ СУКОБЕ на северу КиМ

ОГЛАСИО СЕ ПЕТКОВИЋ НАКОН СРАМНОГ ПОТЕЗА ПРИШТИНЕ: "Још један покушај да се пониште трагови српског постојања на КиМ"

ОГЛАСИО СЕ ПЕТКОВИЋ НАКОН СРАМНОГ ПОТЕЗА ПРИШТИНЕ: "Још један покушај да се пониште трагови српског постојања на КиМ"

У документу на девет страница под називом "Саветодавни концепт", тврди се да би усвајање "Закона о међуопштинској сарадњи и координацији" представљало оквир за решавање препрека које поставља "устав" привремених приштинских институција.

Међународни стручњаци, који су наводно аутори документа, "одговарају" на тврдње Приштине да правни капацитет ЗСО треба да буде идентичан постојећој Асоцијацији косовских општина, предлогом да власти у Приштини одмах пониште регистрацију те организације која функционише као невладина организација.

ZSO
ЗСО / Извор: Фото: Printscreen/TV Мост

Аутори указују на то да Асоцијација косовских општина, која је формирана према одредбама Закона о слободи удруживања у невладине организације, представља "флагрантно кршење закона и исмевање основних демократских принципа управљања".

У документу се предлаже израда новог закона, који такође покрива право општина на удруживање, а који би потпао под закон о виталном интересу, који захтева правило двоструке већине.

Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа

Правило двоструке већине, тврде аутори, диктира неопходност активног учешћа посланика Срба на КиМ у законодавном процесу.

Закон би, наводи се, важио за све општине, а не само за оне са српском већином, а све што би било потребно за оснивање Заједнице била би воља општина да постану њен део.

Кроз нови закон, каже се у документу, обезбедио би се "општи оквир за организациону структуру, циљеве, правне акте власти, процедуре за успостављање и поништавање, однос са централним властима, буџет, правну способност и друге организационе аспекте које успостављају општине за сарадњу и међуопштинску координацију".

Албански медији тврде: У Бриселу пронађен заједнички језик, решење ће бити представљено у петак

Начелни договор о деескалацији ситуације на северу Косова је већ постигнут, пише Албанијан пост и додаје да ће стране у петак 18. новембра изаћи са детаљима. Према писању албанског медија, Косово је прихватило да одложи рок за пререгистрацију возила.

Високи представник ЕУ за спољну политику Џозеп Борељ рекао је да проналажење решења за питање регистарских таблица пре 21. новембра нема алтернативу.

Žozep Borelj
Жозеп Борељ / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото/Виргиниа Mayo

- Косовска страна пристала да одложи одлуку о регистарским таблицама након дуготрајних захтева Европске уније и Сједињених Америчких Држава, али је за ово објављивање затражила гаранцију од својих партнера - наводи медиј из Тирине.

Како додаје, тренутно се траже модалитети како би Срби са Косова могли да буду враћени у институције, које су напустили на демонстративан начин, након што се нису сложили са одлуком о регистарским таблицама, која је предвиђала опомене, новчане казне и промену таблица, преноси Косово онлајн.

- Биће тешко пронаћи решења за оне који су напустили своје политичке функције, попут посланика и градоначелника четири општине на северу, али не толико тешко за администрацију, полицију, правосуђе - наводи се у тексту.

Kosovo
Косово / Извор: Фото: Танјуг/СРПСКА ЛИСТА

Централна изборна комисија Косова је поводом тога донела одлуку да замени десет посланика Српске листе у оставци.

ЦИК је прошлог уторка прихватио захтев председнице Косова Вјосе Османи за именовање лица за замену упражњених места због оставке посланика Српске листе.

Исто тако, Османи је, након састанка са представницима политичких странака, саопштила да су 18 децембар одредили као датум избора у четири општине на северу.

Као што је познато, од 5. новембра, Северна Митровица, Лепосавић, Зубин Потоку и Звечани су без градоначелника.

Kosovo
Косово / Извор: Фото: Танјуг/ КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ/ ИВИЦА СИМИЦ

Медији су известили 9. новембра да је међународна заједница понудила предлог у три тачке.

О предлогу се разговарало, како је најавио шеф дипломатије Џозеп Борељ, такође у Паризу, на одвојеним састанцима са премијером Косова Аљбином Куртијем и председником Србије Александром Вучићем.

  • Прва тачка међународног предлога за излазак из тренутне кризе била је да "обе стране потврде своју приврженост француско-немачком плану и да се обе стране врате преговорима"
  • У тачки два изричит је захтев Влади Србије. "Србија је сагласна да се о захтеву за Заједницу општина са српском већином разговара само у оквиру целине француско-немачког плана, односно као део укупне структуре плана"
  • Трећа тачка је још један захтев, али за Косово. "Косово је сагласно да ублажи мере у вези са питањем регистарских таблица", наводи се у предлогу.

Циљ ове три тачке у виду захтева међународне заједнице је смиривање ситуације на терену, повратак у нормалу и стварање могућности за наставак дијалога у Бриселу.

- Ово би требало да буде основа за повратак дијалогу и постепени повратак Срба у институције - наводи се у предлогу.