Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПУСТИТЕ КОСОВО У УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ" Најзлокобнија претња Запада Србији до сада: Имате рок до 24. фебруара или...

21.10.2022. 07:39
Пише:
Србија Данас/Информер
Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti
Александар Вучић и Аљбин Курти / Извор: Фото: Србија Danas/YouTube/ Printscreen/ Ал Jazeera Балканс/ Shutterstock

Западни моћници упутили су Србији најзлокобнију претњу до сада, поручивши да наша држава мора да пусти лажну државу 'Косово' у Уједињене нације најкасније до 24. фебруара или ће у супротном уследити 'teška батина'!?

Ово се наводи у предспоразуму који би Београд и Приштина требало да потпишу до 24. фебруара следеће године, а према коме, како тврди 'Албанијан пост', Србија бар у овој фази 'договора' не треба да мења свој Устав и формално призна лажну државу, док Приштина мора да формира Заједницу српских општина. Ипак, да ће западни моћници и даље притискати Београд да призна једнострано проглашену независност 'Косова', потврђује Габријел Ескобар, специјални амерички изасланик за Западни Балкан.

Српско признање Косова ће се десити и мораће да се деси некада у некој каснијој фази - поручује Ескобар.

"ТО ЈЕ СКАНДАЛОЗНО" Вучић прокоментарисао одлуку СББ о укидању Прва ТВ и Б92

"ТО ЈЕ СКАНДАЛОЗНО" Вучић прокоментарисао одлуку СББ о укидању Прва ТВ и Б92

СРБИЈА ЋЕ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ ДОБИТИ ВЛАДУ: Вучић саопштио да су нека министарства већ подељена

СРБИЈА ЋЕ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ ДОБИТИ ВЛАДУ: Вучић саопштио да су нека министарства већ подељена

"НЕМАМ РЕЧИ ШТА СЕ ДЕШАВА" Јелена Карлеуша поново реаговала поводом вести да СББ укида Б92 и ТВ Прва (ФОТО)

"НЕМАМ РЕЧИ ШТА СЕ ДЕШАВА" Јелена Карлеуша поново реаговала поводом вести да СББ укида Б92 и ТВ Прва (ФОТО)

Све већи притисак

Можемо очекивати све већи притисак на Београд, јер је интенција ЕУ и САД да се оствари косовско чланство у међународним организацијама - навео је Стефан Сурлић, доцент на ФПН.

Казна за непослушне

Према наводима 'Албанијан поста', међународна заједница је спремна да Београду и Приштини у случају 'договора' понуди 'финансијски пакет', док у супротном следи 'težak штап за ометајућу страну'?!

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti
Александар Вучић и Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

Ескобар: Рок за таблице продужити за десет месеци

Габријел Ескобар затражио је од 'владе' Аљбина Куртија да се рок за пререгистрацију таблица са КМ на 'РКС' продужи за још десет месеци, јер је претходно одређено да то буде 31. октобар.

- Било би добро да одговор Приштине на овај предлог буде позитиван. Ово није само захтев САД већ целе Квинте. А то је зато што смо ми земље које највише подржавају Косово. Косово има право да ово спроведе, али желимо да то урадимо на миран начин који не подиже тензије - рекао је Ескобар.

eskobar
ескобар / Извор: Профимедиа

На другој страни, портпарол такозване 'косовске владе' Перпарим Кријезију одговара да неће испунити захтев.

- Разумемо Ескобарову забринутост и делимо је са њим, јер су безбедност и мир заједнички интерес. Имамо обавезу владавине права, уставност, одлуке власти, једно друго не искључује. Данас није 31. октобар. Имамо кампању пререгистрације нелегалних таблица у легалне 'РКС' таблице и поново позивамо грађане Србије на Косову да пререгиструју своја возила - истиче Кријезију.

Од почетка кампање пререгистрације возила на такозване 'РКС' таблице свега 13 возила у власништву Срба је испоштовало захтев Приштине.

'Први договор Косова и Србије мора да буде постигнут до 24. фебруара наредне године и у овој фази Србија не треба да мења Устав, док Косово мора да формира Заједницу српских општина, такође без мењања свог устава. ЗСО неће бити невладина организација, али неће бити успостављен нови ниво власти.

Ако се постигне договор, постоје финансијски пакети. Ако се не постигне, уследиће тежак штап за ометајућу страну. Хитност договора је везана за ситуацију у Украјини. Чак и ако две стране одбију да постану кооперативни партнери, међународна заједница има трећи начин да у другачијем облику постигне оно што тренутно тражи кроз шатл дипломатију', пише овај албански портал.

Вучић: Применити потписане споразуме

Председник Србије Александар Вучић разговарао је јуче са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, поручивши да је Београд посвећен дијалогу са Приштином и да треба применити потписане споразуме.

- Србија је посвећена процесу дијалога и решавању отворених питања, с акцентом на потпуној примени до сада потписаних споразума у Бриселу и поштовању међународног права - нагласио је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Да је Запад решио да свим силама притисне Београд да призна независност лажне државе, директно потврђује и Габријел Ескобар, специјални амерички изасланик за Западни Балкан.

Увек смо подржавали признање Косова као независне и суверене државе. Српско признање Косова ће се десити и мораће да се деси некада у некој каснијој фази. Али за Косово је важно да започне стабилнији пут ка интеграцији у евроатлантске структуре, укључујући и признање од стране пет држава чланица ЕУ које не признају Косово. Чуо сам своје европске колеге како причају да је постизање коначног споразума питање недеља, а не година. Узимајући у обзир контекст онога што се дешава, сви морају да преузму одговорност за стварање стабилности, не само у Европи већ и у региону - поручује Ескобар, уз опаску да је уверен да ће Приштина формирати Заједницу српских општина.

Мој угао

- Београд је спреман за наставак преговора са Приштином. Међутим, инсистирамо на спровођењу постигнутих договора, пре свега, договора о формирању Заједнице српских општина - изјавио је Петар Петковић, канцеларија за КиМ.

Petar Petković
Петар Петковић / Извор: Профимедиа

Запад не одустаје

Стефан Сурлић, доцент на Факултету политичких наука, оцењује да међународни актери који подржавају косовску независност сматрају да Косово има перспективу чланства у ЕУ и НАТО, али и у УН.

Ипак, делује нереално да се дође до финалног споразума тако брзо. Видимо много отворених питања. Циљ медијатора јесте да дођу до политичког споразума који би се представио као трајно отклањање безбедносне дилеме у региону, посебно у контексту рата у Украјини. Зато верујем да ће инсистирати на некој врсти штурог политичког споразума. Уколико до тог споразума и дође, тек предстоје периоди прилагођавања и договарања Београда и Приштине. Можемо очекивати све већи притисак на Београд, јер је интенција водећих земаља ЕУ, али и САД, да се оствари косовска независност, односно чланство у међународним организацијама - упозорава Сурлић.