Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Рама са Макроном разговарао о тзв. Косову, француски председник га ШОКИРАО РЕЧИМА: "Рекао ми је да није спреман..."

20.10.2023. 09:51
Пише:
Србија Данас
Edi Rama i Aljbin Kurti
Еди Рама и Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

Албански премијер Еди Рама изјавио да му је француски председник Емануел Макрон рекао да није спреман да утре пут либерализацији виза за тзв. Косово.

Према речима албанског премијера, Емануел Макрон је објаснио да Париз није спреман на тако нешто све док Приштина не прихвати француско-немачки план.

Само жели ВЛАСТ и НИКО га не интересује! Албанци бесни на Куртија, ово сигурно није очекивао

Само жели ВЛАСТ и НИКО га не интересује! Албанци бесни на Куртија, ово сигурно није очекивао

МАКРОН УДАРА ПАЦКЕ, ГЛУМИ ЛОШЕГ ПОЛИЦАЈЦА ЗА БЕОГРАД И ПРИШТИНУ: Шта се крије иза оваквог понашања француског лидера?

МАКРОН УДАРА ПАЦКЕ, ГЛУМИ ЛОШЕГ ПОЛИЦАЈЦА ЗА БЕОГРАД И ПРИШТИНУ: Шта се крије иза оваквог понашања француског лидера?

СА 200 ГЛАСОВА БИ ДА ВЕДРИ И ОБЛАЧИ НА СЕВЕРУ! Још један КУРТИЈЕВ пион у беспоштедном рату за фотељу: Лажни градоначелник одбија да поднесе оставку

СА 200 ГЛАСОВА БИ ДА ВЕДРИ И ОБЛАЧИ НА СЕВЕРУ! Још један КУРТИЈЕВ пион у беспоштедном рату за фотељу: Лажни градоначелник одбија да поднесе оставку

- Дотакао се ситуације у процесу дијалога, као и сви други, али можда мало више од осталих. И њега боли та чињеница, јер се лично обавезао, заједно са канцеларом Олафом Шолцом да стави на агенду француско-немачки план, који је најбоља ствар која се може десити Косову у овој фази његовог развоја. Док смо разговарали о томе, рекао ми је да није спреман да утре пут, ако они у Приштини не желе да отворе пут договору о француско-немачком плану - рекао је Рама за Кљан Албанија.

На питање да ли је под "утирањем пута" мислио на либерализацију виза, Рама је одговорио:

"Да, наравно".

Упитан шта ако Александар Вучић не прихвати тај план, одговорио је да је Макрон и то рекао на прес конференцији.

На констатацију да су после Макронове изјаве уследили различити коментари о томе шта је тачно рекао, Рама је указао да је француски председник био врло јасан, а да је узнемиријуће што су га јавне личности и "лажни профили" напали, док је на питање зашто је Макрон морао да дође у Тирану да би дао ту изјаву, одговорио:

- Хоћете да кажете да ја имам сву моћ да кажем француском председнику - урадићете ово, урадићете оно. Напротив. Али, ово је другачије, нема везе што сам навикао на то. Саветујем им да пажљиво прочитају шта је рекао јер је говорио о наредних неколико недеља. Дакле, мора да се крене у правом смеру јер сви савезници и пријатељи Косова, цела евроатлантска заједница не може бити талац, јер улаже напоре, одлучне и да искрене, да се реши питање Косова.

Када је реч о Самиту Берлинског процеса, Рама је рекао да је то био историјски скуп, због којег су европски лидери дошли у Тирани, уз подсећање да председник Француске никада раније није дошао у посети Албанији.

Edi Rama
Еди Рама / Извор: Профимедиа

- Албанија је отворила још једна врата. Није више у ходнику, испред врата. То што они долазе у Албанију није само ствар тога што немају где да се окупљају. Тај самит је био историјски, изванредан. Историјски је да лидери Европе дођу у Албанију у року од 48 сати, а онда дође председник Француске, после 101 године дипломатских односа. То је велика ствар за земљу попут Албаније, која до јуче уопште није била на мапи и појављивала се само у вестима о лошим стварима - приметио је Рама.

Дотакао се и односа са Аљбином Куртијем и утакмице Албанија – Чешка у Тирани, коју су он и косовски премијер пратили из различитих ложа, рекавши да није ни знао да ће Курти доћи на стадион, што је ствар протокола.

На питање одакле нервоза у вези са Куртијем, Рама је рекао да нервоза не постоји, а на констатацију водитеља да се "чини да се унервози и на спомињање Куртијевог имена", одговорио је да његово име може да се спомене много пута, да је срећан што прича о Куртију и да је то заправо велико питање, много веће од Куртија и њега.

- Премијери долазе и одлазе, али историјски је важно да ухватите воз за који мислите да имате ту стално… Онда останете, воз оде.. Не долазе такви возови сваки дан, зато сам толико страствен када причам о овоме, јер сам у међувремену веома обавештен каква је динамика са стране евроатлантске заједнице, веома сам обавештен о томе како они виде и без њих Косово не може да направи ни корак - рекао је Рама.

Додао је да га протокол није обавестио да ће Курти доћи на утакмицу, да се он тиме и не бави, већ је сео на своја места.

- У тој ложи није био само Курти, већ и део чланова косовске владе, заменик премијера Северне Македоније, био је и наш заменик премијера са другима… Какви су ово разговори - упитао је Рама.

На образложење да то показује да односи "нису нормални", ако га ни протокол, ни косовски премијер не обавесте да долази у Тирану, Рама је рекао да то није питање за њега, јер, каже, када он оде на Косово, обавести све.

- Ко ме чека, ко ме не чека, нема проблема - додао је албански премијер.