Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Сахранили су шансу, за било какав споразум" НЕ ПРИХВАТАМО ДА НЕ ДОБИЈЕМО НИШТА!

18.04.2019. 10:31
Пише:
Србија Данас/Блиц
aleksandar-vucic
александар-вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

"Чини ми се да су сви у региону, као и људи у Србији, Европи и на целом свету сахранили било какву шансу за било какав споразум. Србија је покушала све да дође до компромиса", каже председник Србије Александар Вучић.

Штампа у Приштини, као и у европским земљама последњих дана, увелико лицитира о могућим темама састанка у Берлину 29.априла на који су лидере у региону заједно позвали Немачка и Француска. Данима уназад у токи је права инвазија различитих дипломата на председника Србије и наш државни врх, али Вучић о томе није желео да говори. 

Запад брине због могуће Вучићеве реакције и то је суштина целог проблема - како ће он реаговати.

Вучић наглашава да је Србија показала добру вољу. 

-Важно је да је Србија спремна на разговор, да је спремна за постизање компромиса, али ми нећемо прихватити да не добијемо ништа.  Чини ми се да су сви у региону, као и људи у Србији, Европи и на целом свету сахранили било какву шансу за било какав споразум - рекао је Вучић. 

НАСТАВЉАЈУ са провокацијама! АЛБАНИЈА И ЛАЖНА ДРЖАВА СПРЕМАЈУ НАЦРТ ЗАКОНА ТЗВ. ЗАЈЕДНИЧКИХ ГРАНИЦА!

НАСТАВЉАЈУ са провокацијама! АЛБАНИЈА И ЛАЖНА ДРЖАВА СПРЕМАЈУ НАЦРТ ЗАКОНА ТЗВ. ЗАЈЕДНИЧКИХ ГРАНИЦА!

НЕМА СТИДА! ЗЛОЧИНАЦ ХАРАДИНАЈ УПУТИО патријарху Иринеју СРАМНУ ПОРУКУ! (ФОТО)

НЕМА СТИДА! ЗЛОЧИНАЦ ХАРАДИНАЈ УПУТИО патријарху Иринеју СРАМНУ ПОРУКУ! (ФОТО)

ИСТОРИЈСКЕ ПОРУКЕ СРБИМА НА КОСОВУ: "Српски народ је ЦЕЛОВИТ и не треба да се ДЕЛИ"

ИСТОРИЈСКЕ ПОРУКЕ СРБИМА НА КОСОВУ: "Српски народ је ЦЕЛОВИТ и не треба да се ДЕЛИ"

Један од поузданих извора наглашава да су на Западу мислили да ће све ићи много лакше.

- У Берлину , Паризу и Вашингтону мислили су да ће све ићи доста лакше, док су се Албанци уздали у то да ће Запад извршити притисак на Србију и да је све практично готова ствар. Сада су свесни да неће ићи тако лако - каже саговорник.

Запад је већ прихватио да је Косово независно, али сада је питање како и да Вучића одобровоље да то прихвати.

- Вучићу је европски курс важан, због економије, али и свих других питања. Међутим, председник је веома разочаран односом и Европе и Сједињених Држава по питању такси, Заједнице српских општина, тзв.војске Косова и платформе о преговорима са Србијом - каже извор близак председнику.

Иако разни медији о томе спекулишу, јасан план Запада за решење косовског чвора не постоји. 

- Све су то пробли балони, никакав папир не постоји, нити је уручен Александру Вучићу или Хашиму Тачију - тврди саговорник.

Шта ће канцеларка Меркел и Емануел Макрон ставити на сто 29.априла, није познато и за сада се само спекулише, Бечки лист "Стандард" тврди да је циљ предстојеће регионалне конференције у Берлину о Западном Балкану да се "сахрани" план о размени територија и додаје да је кабинет немачке канцеларке Ангеле Меркеле намерава да предложи специјални статус за север Косова.

СТАВ СРБИЈЕ ПРЕ САСТАНКА У БЕРЛИНУ: Приштина је дужна ЈЕДНУ СТВАР да испуни ако хоће ДИЈАЛОГ!

СТАВ СРБИЈЕ ПРЕ САСТАНКА У БЕРЛИНУ: Приштина је дужна ЈЕДНУ СТВАР да испуни ако хоће ДИЈАЛОГ!

Међу посмртним остацима српских војника видео је тело свог братанца: Потресна исповест стрица јунака са Кошара

Међу посмртним остацима српских војника видео је тело свог братанца: Потресна исповест стрица јунака са Кошара

ОПЕРАЦИЈА "ЗЛАТНА САБЉА"! Готовина са Албанцима спрема нову "Олују": Паклени план има ТРИ ДЕЛА! (ВИДЕО)

ОПЕРАЦИЈА "ЗЛАТНА САБЉА"! Готовина са Албанцима спрема нову "Олују": Паклени план има ТРИ ДЕЛА! (ВИДЕО)

- Канцеларка намерава да сада предложи да север Косова добије једну врсту специјалног статуса, то је утемељено и у идеји Заједнице српских општина, чије је формирање договорено Бриселским споразумом из 2013., али до сада није примењемо - наглашава се у тексти и подсећа да је Немачка стриктно против идеје промене граница.

"Стандард" тврди да је идеја размене територија пре свега код Срба јужно од Ибра изазвала велики страх од прогона, као и да су САД, у међувремену, према дипломатским круговима одустале од ове идеје јер је познато да би то било повезано са правним и безбедносно-политичким тешкоћама.

Приштинска "Газета експрес" пише да ће Француска и Немачка на састанку у Берлину 29.априла представити план за споразум Београд и Приштине, који би донекле задовољио захтеве Београда, а ради се о идеји двоструког суверенитет. 

Позивајући се на неименоване изворе, лист наводи да тај план не укључује поделу територије.

- Говори се о двоструком суверенитету. Косово ће очувати територијални интегритет, али ће Србија уживати неки суверенитет над косовским Србима и српским црквама - тврди извор тог листа. Према његовим речима , могуће је да ће Косово пренети део свог суверенитета на Брисел, а Брисел ће то пренети на Србију, како идеја не би звучала превише агресивно.

 - Поменути су разни шлучајеви широм света као начин да се угоди и Београду и Приштини, али ствари неће бити тако једноставне - рекао је извор и додао да учешће у Берлину целу ситуацију чини још јасном.

Тачи не очекује предлог

- Као председник, константно се консултујем се међународним партнерима на Косову и западном Балкану. Берлински састанак биће наставак интересовања Немачке и Француске за Косово и наш регион. Поздрављамо ту иницијативу. На бази консултација које сам спровео, не очекујем предлог споразума косова и Србије - написао је Хашим Тачи на свом Фејсбуку. У складу с тим, каже, не постоји тајна агенда иза састанака у Берлину.

Hašim Tači, zahtev SAD
Хашим Тачи, захтев САД / Извор: Профимедиа

- Очекујемо да ће на крају састанак резултирати раније договореним ставом учесника, који ће, између осталог, потврдити у најмању реку европску перспективу нашег региона, темељне реформе, нарочито у домену владавине права. 

Дан раније, Тачи је за британски "Индипендент" рекао да је Вучић веома тежак преговарач.

- Вучић је веома тешка особа за преговоре, да имате дијалог с њим - рекао је Тачи. Али и додао да нити је он бирао Вучића за преговарача нити овај њега, него је то реалност.