Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Састанак Вучића са представницима Срба са КиМ: Стање на Косову је веома тешко, исто као 2008. године! (ВИДЕО/ФОТО)

27.02.2019. 12:19 14:38
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Председник Србије је у недељу најавио да ће са Владом Србије у наредним данима размотрити низ порука које је Београд добио из европских и светских земаља.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са политичким представницима Срба са Косова и Метохије и најзначајнијих институција Републике Србије.

Председник се обратио након састанка са представницима Срба са Косова

Након одржаног састанка са представницима Срба са Косова, председник Србије је изнео у јавност шта је договорено током састанка и о чему је било речи.

- Одржан је састанак, за мене је био изненађујуће тежак, јер постоје ствари које су се догодиле у последњих 24 сата и о којима ниједан медиј у Србији не зна. Срби на КиМ се налазе у изузетно тешкој ситуацију, онаквој каквој су били у 2008, 2004. години и годинама пре. Ситуација је никаква, да не кажем очајна. Говорим о бројним претњама и останку и опстанку, јер таксе које су уведене отежавају живот људи на Косову. Људи из Штрпца и Грачанице су говорили о све тежим условима за живот. Синоћ су косовски полицајци ушли у Зубин поток и отели камион у којем је била роба, Србину, а то је изазвало огроман гнев наших становника у Зубином потоку. У наредна два дана се очекује усвајање новог статуте Трепче - рекао је председник. 

Председник се осврнуо и на конкретне захтеве представника Срба са Косова и Метохије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

- Представници Срба са Косова и Метохије изненађујуће једнако Срби са севера и Срби са југа, које су хтели да посвађају, да поделе Српску листу, а онда су још и измислили министра, јер хоће да избаце оне за које су Срби гласали и то са 90 процената. Срби су захтевали да разговарам са Владом и они траже повлачење из свих приштинских институција, напуштање Полиције Север, тужилаштава и парламента. Замолио сам их да данас не одговорим и у наредних месец дана до сусрета са председником Кине, желим да разговарам са свим светским лидерима што телефоном што уживо о овом проблему. Замолио сам их да сачекају на одговор своје државе Србије тих 40 и нешто дана. За мене је била занимљива та њихова решеност, јер они добијају плате од приштинских институција, живе од њих, али они су огорчени због начина на који се траже подобни Срби који би да пуцају на Србе. Позивам све Србе да не иду у војску Косова, јер она служи само да Срби нападну Србе. Мени остаје да видимо шта ћемо учинити. Лаже Харадинај да их је 40, ево нека их покаже! Али нема кога да покаже - рекао је Вучић.

 Председник Србије је истакао да приштинске власти крше све споразуме.

- Србија неће дозволити нападе и протеривање нашег народа са својих огњишта – нагласио је Вучић.

Марко Ђурић одговарао је на питања новинара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију одговарао је на питања новинара о могућем решењу косовског проблема. 

- Суочавамо се са комбинациојм негативних развоја и у међународној заједници и на Косову и Метохији. Ми се у овом тренутку налазимо у незгодном положају. Присуствујем великом броју састанака у вези са решењем косовског питања. Србија није близу решења косовско-метохијског проблема. Ми нисмо ни близу могућности да се нама понуди неко решење о којем бисмо могли да се изјаснимо. То је проблем, проблем је што из дана у дан имамо јачање притисака на Србе на терену, сада ти људи трпе економске последице тих такси. Све је мање робе из Централне Србије. Неколико месеци су се довијали како да набаве производе, сада почиње несташица и то се негативно одражава на економију - рекао је Ђурић.

Ђурић је новинарима рекао и шта представници Срба са Косова траже од Владе.

Marko Đurić
Марко Ђурић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

- Тражили су да повећамо помоћ људима на Косову. Влада Србије помаже тренутно кроз 140 пројеката којима директно грађанима на КиМ олакшавамо живот. У наредне две недеље видећемо да се реорганизујемо и да још додатно помогнемо. Још једном понављам, не видим никакво решење на видику. Никаквог нема решења и не изгледа као да ће га бити - поручио је Ђурић.

На питање није ли ово тренутак да се сви уједине у решавању косовског проблема, Ђурић је рекао да Албанци онемогућавају било какав договор или решење.

- Седам година учествујем у овом проблему и верујте ми да још ниједном нисам видео Албанско самостално иступање, ништа им не верујем шта кажу. Све што говоре лажу. Хвала онима који су, макар вербално осудили увођење такси, неки нису хтели ни вербално да то учине. Не сматрам да ће се проблеми на КиМ решити уколико наставе да насрћу на Србију. Треба да покушамо да мудро радимо и да придобијемо што већу подршку. Похвалио бих Србе на Косову јер се држе заједно и као једно. Одолевају разним искушењима, јер се ради на томе да се придобију неки Срби да пређу на другу страну, нудили су им паре, министарства, агенције којекакве. Хвала им што су остали уз своју отаџбину, уз своју Србију - рекао је Ђурић.

Одговор на сумњичење приштинских власти да је Милан Ракић умешан у убиство Оливера Ивановића

Марко Ђурић истакао је да приштинске власти немају никакве доказе против Милана Ракића.

- Приштинским властима не верујем ништа. До сада нисам видео нити један кредибилан доказ који би указао на Ракићеву одговорност. Наши правосудни органи су се тим случајем бавили много озбиљније него приштински органи. Они само оптужују и прогоне, а никакве доказе не износе - рекао је Ђурић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Састанак са представницима Срба са Косова

Састанку са председником присуствовало је више од 130 представника Срба са КиМ, на челу са председником Српске листе Гораном Ракиће, као и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Састанак се одржавао у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Иначе, председник Србије је у недељу најавио да ће са Владом Србије у наредним данима размотрити низ порука које је Београд добио из европских и светских земаља.

Aleksandar Vučić, Marko Đurić
Александар Вучић, Марко Ђурић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

- Разговараћемо о платформи Србије за будућност. Јер, ако се догоди да Србија испуни све обавезе из Бриселског споразума, а Приштина ниједну, а онда они буду ти који уводе таксе од 100 одсто, па бирају "приватне" Србе уместо оних који су добили готово 100-одстотну подршку српског народа, онда се поставља питање да ли је одговорна политика Србије једини могући одговор - рекао је Вучић.