Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СРБА СА КиМ "Моја молба је да се сачува мир, а видећемо како ће да иде"

07.04.2023. 13:53
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/Tanjug

Састанак председника Србије Александра Вучића са политичким представницима Срба са Косова и метохије почео је мало после 13.20 сати.

На састанку у Палати Србија присутан је и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, док Србе са КиМ представљају председник Српске листе Горан Ракић, потпредседници Игор Симић и Милан Радоичић, председбници општина Лепосавић, Штрпце и Грачаница Зоран Тодић, Далибор Јевтић и Љиљана Шубарић и бројни други представници. 

Обраћање Вучића након састанка

- Имали смо конслутације са најзначајнијим представницима како Српске листе тако и наших органа са КиМ. Причали смо о свим проблемима, безбедности, незадовољству и бесу нашег народа због кршења споразума о таблицама и  свакодневом хапшењу Срба које достиже врхунац. Ја сам се повукао и договорили смо се да заједнички радимо у наредних седам дана, да бисмо изашли са заједничким саопштењем - навео је Вучић.

Како је рекао, на поменутом састанку који ће бити у Рашкој, биће и премијерка Србије, и многи други.

- Изаћи ћемо са конкретним мерама, у року од седам дана. Оно што се данас догодило на састанку јесте да су људи са севера и југа показали бес и љутњу, како због руководства Приштине, као и Међународне заједнице. Траже вфећу подршку Србије, и ја сам саслушао, разумео све што говоре... Покушао да објасним ситуацију - додао је.

- Моја молба је била да се сачува мир, а видећемо како ће да иде - додаје Вучић, па додаје да није отимиста поводом дешавања.

- Није суштина хоћемо ли ми да учинимо уступак, већ је поента имплементирање ЗСО, као и престанак угрожавања безбедности Срна на КиМ, што Приштина и Курти неће да ураде. Јучерашњи напади, држање на прелазу тренера спортског клуба, малтретирање, па привођење председника и директора клуба... Наша деца не смеју да буду у систему Србије, они су терористи... То је 21. век и демократија... - навео је Вучић.

Вучић је потом, одговорио на питање о хапшењу Драгана Ј. Вучићевића, уредника Информера као и реаговања медија и рекао да је текст који се појавио у листу "Данас" бестидан.

- Ја нисам био у земљи, нико ме није ни питао за ту ситуацију. Не може човек свега да се сети. Вучићевић је успео да оголи лажи и лицемерје српске лажне елите, а од свих њих под великим притисцима у затвору је завршио Вучићевић. Успео је да покаже да је лаж кратког даха и како су они који су причали да су угрожени у ствари нису угрожени. Бесмислено је да иде у затвор јер је рекао истину. Замислите колегу који га је тужио и желео да новинар заврши у затвору, а чак није ни рекао "извини". Знам да је осуђен јер је неки силеџија из Двери, пошто се хвали да жели да силује жене и ћерке СНС-а, и на то му је Вучићевић рекао да је кретен. Он је осуђен јер је силоватеља у најави назвао лудаком. Било би добро да новинари буду ослобођени и да дође до декриминализације дела увреде - рекао је председник.

Он је додао да многи мисле да је два-три дана у затвору мало, а заправо није.

Вучић каже да је написао 5 тачака које нису прошле на састанку и да се из тог разлога повукао.

- Нисам био задовољан оним што сам предочио, људи су тражили више и снажније. Закључак је да на њему радимо, Срби се нслазе у тешкој позицији али са свим мерама са којима ћемо изаћи појавићемо се за 7 дана и покушаћемо да се у потпуности усагласимо. Верујем да ће мере које ћемо донети пред Ускрс обрадовати Србе са КиМ. Они траже оштрију и снажнију реакцију - навео је Вучић.

Вучић је прокоментарисао и изјаву Вјосе Османи да ће избори на КиМ бити одржани упркос ставу у Београду и ако буде проблема да Приштина има план "б" и навео да му не пада на памет да прича о томе који је план Београда.

- О томе ћемо да разговарамо са нашим народом. Она каже биће избори на северу за 2% становништва у Северној Митровици, 0,2% у Звечану 0,9 у Лепосавићу и 0,1 у зубином потоку. Из Јужне Митровице ће да доведу Албанце да гласају у Северној Митровици, то је ваљда план "а", а план "б" да ваљда побију Србе. Тај план им се неће остварити - рекао је он.

Вучић је објасниода је њихова демократија таква да ће да дођу и да кажу Курти је градоначелник са један посто гласова.

- Немојте да фолирате, учешће на изборима су били избори, али тек након што се формира ЗСО. Ми смо имали 4 јајета, само кокошке нигде није било. Само се сви правите наивни. И да нико не зна шта пита, шта се догађа и тако даље. Ако ја морам то да кажем сваком од грађана Србије, онда... Показише све око таблица, то хоћете? Нема проблема! Шта год да постигнемо њима не одговара... А ми све да будемо фини, прихватимо, направимо уступке... Хајде да видимо шта ћете сада ви да радите после наших одлука. Нема Србина који има храбрости да нису покушали да га хапсе - додаје Вучић.

Председник је додао да је тешка недеља пред нама јер види да се неки не баве нормализацијом, већ дестабилизацијом, те додао да ће се бавити припремом одговора, рационалних и разумних.

- Њихова жеља је да Срба на КиМ не буде. А ја им кажем то се неће десити, то је њихов дом и отаџбина - закључио је он.

Састанак у току

Председник Републике Србије Александар Вучић на састанку са политичким представницима Срба са Косова и Метохије.