Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПЛИВАО ТАЈНИ НЕМАЧКИ ДОКУМЕНТ: Открива какав је био план за КОСОВО - "Север припојити Србији и створити Велику Албанску државу"

03.02.2022. 22:15
Пише:
Србија Данас/Блиц
Velika Albanija
Велика Албанија / Извор: Србија Данас

Шокантан извештај Немачког дипломате.

- Моја прва посета Приштини оставила је утисак да је албанско говорно подручје на Косову далеко најповољније тло за немачки културни утицај. Нема сумње да се овде може постићи много са мало финансијских улагања... За нашу спољну политику, питање албанске мањине у Србији није спољнополитички проблем, већ проблем људских права. Поступање Србије према Албанцима је срамота за целу Европу. - 

Ове реченице стоје у извештају неименованог немачког дипломате послатом централи у Бону након посете Косову у децембру 1991. године са још двојицом колега. Тих неколико редова и све оно што је још написано у поменутном рапорту, могло би у доброј мери да објасни процес кроз који је јужна српска покрајина прошла у следећих 30 година и процес кроз који ће, по свему судећи, и даље пролазити у будућности.

БРУТАЛНА ПРОВОКАЦИЈА АЛБАНАЦА: Опет би да убијају Србе, направили болесну видео игру "Рат за Косово 2033"

БРУТАЛНА ПРОВОКАЦИЈА АЛБАНАЦА: Опет би да убијају Србе, направили болесну видео игру "Рат за Косово 2033"

АЛБАНАЦ ПРОЗИВАО СТЕЛУ ЈЕР ВОЛИ СРБИЈУ! Једним коментаром га поставила на место, па споменула и Косово (ФОТО)

АЛБАНАЦ ПРОЗИВАО СТЕЛУ ЈЕР ВОЛИ СРБИЈУ! Једним коментаром га поставила на место, па споменула и Косово (ФОТО)

ЛАЖНА ДРЖАВА НЕСПОСОБНА ДА ИЗАЂЕ НА КРАЈ СА ПРОБЛЕМИМА: Протести у Приштини показују сву некоптентност привремених власти

ЛАЖНА ДРЖАВА НЕСПОСОБНА ДА ИЗАЂЕ НА КРАЈ СА ПРОБЛЕМИМА: Протести у Приштини показују сву некоптентност привремених власти

"Подела Косова и Велика Албанија"

Извештај је део декласираних немачких докумената који сведоче распаду СФРЈ, а објавио га је на свом твитер налогу новинар Михаел Мартенс, најављујући велики фељтон на ту тему у "Франкфуртер Алгемајне Цајтунгу". И да нема помињања СФРЈ, лако би се могло помислити да су неки делови написани јуче, данас или пре годину дана, јер је већина суштинских питања и даље актуелна.

Извештај описује посету тројице дипломата Косову у децембру 1991. године. Њихова имена се не помињу, "јер су двојица и даље активни у својим земљама", али се открива да су из Немачке, Велике Британије и Норвешке. Наводи се да су у Приштину путовали из Београда и да је немачки дипломата извештај централи послао по повратку у српску престоницу.

Како је наведено, у Приштини су разговарали са бројним албанским лидерима, али је издвојен састанак са Ибрахимом Руговом, тадашњим неприкосновеним лидером косовских Албанаца. Судећи према извештају, Ругова је дипломатама тада јасно рекао како види судбину Косова у случају опстанка, али и у случају распада СФРЈ, земље која је у том тренутку увелико била у рату:

- Ако Југославија настави да постоји, Косово мора постати равноправна република. Ако се унутрашње југословенске границе мењају по етничким принципима, желимо заједницу са деловима Црне Горе и Македоније насељеним Албанцима - рекао је тада Ругова.

Међутим, он је тада изнео и своју визију статуса Косова у случају распада СФРЈ:

- Уколико се Југославија потпуно распадне, Ругова је захтевао "независну (све)албанску државу" -  наглашено је у извештају.

"Економија? Ко још о томе размишља"

Према извештају немачког дипломате, Ругова није имао суштинске примедбе на поделу севера Косова са Србијом:

- По питању могуће поделе Косова, Ругова се показао флексибилним, али је истакао да само једна општина (Лепосавић) има српску већину. - пише дипломата и додаје да је Ругова подразумевао екстериторијалност српских манастира и јасна мањинска права у независном Косову.

Ипак, у извештају се наводи импресија дипломате о недвосмисленој жељи лидера косовских Албанаца за уједињењем са Албанијом, без обзира на тадашње јасне економске разлике између две државе.

Albanci
Албанци / Извор: Профимедиа/илустрација

Већина саговорника ми је рекла: "Нико у Југославији не размишља у економским оквирима. Зашто би? Економски проблеми Албаније су само привремени."

У својој депеши, дипломата детаљно извештава и о репресији над Албанцима на Косову: "отпуштањима, самовољним хапшењима и рацијама корумпираних српских полицајаца". Ипак, "на Косову нема претње од глади", цитирао је дипломата саговорнике.

Кобни закључак: "Срамота за Европу"

Дипломате су се током посете Приштини састале и са писцем, новинаром и политичарем Ветоном Суроијем, једним од најистакнутијих косовских интелектуалаца. Наводи се да им је Сурои истакао потребу за интернационализацијом косовског питања и додао да је његово ненасилно решење за сада довело до тога да проблем Косова остаје "ван игре". Из извештаја се може закључити да Сурои није по вољи некога у Бону, пошто је поред његовог имена, хемијском оловком написано: "Максималиста" уз знак узвика.

На крају извештаја, наводи се закључак да је Косово веома плодно тло за немачке инвестиције и културни утицај, али се једном реченицом јасно указује на смер којим ће западне земље, ЕУ и САД, водити своју политику по питању косовског спора:

"Питање албанске мањине у Србији није спољнополитички проблем, већ проблем људских права. Поступање Србије према Албанцима је срамота за целу Европу" , закључна је реченица у извештају.