Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"СПРДЊА ОД ДЕМОКРАТИЈЕ" Од доласка Куртија на власт, званично је било 384 напада на Србе "СТОЛТЕНБЕРГ ЈЕ ОБАВЕШТЕН О СВЕМУ"

21.07.2023. 11:42
Пише:
Србија Данас/Косово Online
Foto: Srbijadanas/Milana Pavkovic/shutterstosck/youtube/printscreen/Gradska RTV Podgorica
Фото: Србијаданас/Милана Pavkovic/shutterstosck/youtube/printscreen/Gradska РТВ Подгорица / Извор: Фото: Србијаданас/Милана Pavkovic/shutterstosck/youtube/printscreen/Gradska РТВ Подгорица

Говоре о деескалацији и решавању проблема, али технички не раде ништа како би до тога дошло.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић казао је да је последњи састанак на техничком нивоу у Бриселу показао и потврдио да Приштина није спремна да иде у правцу деескалације.

"ДОБАР ДА ГАЂА НЕКОГА ФЛАШОМ У СКУПШТИНИ, АЛИ НЕ И ДА ВОДИ ДИЈАЛОГ" Аземи ударио на Куртија и његове полтроне, нуди ново решење за кризу на северу

"ДОБАР ДА ГАЂА НЕКОГА ФЛАШОМ У СКУПШТИНИ, АЛИ НЕ И ДА ВОДИ ДИЈАЛОГ" Аземи ударио на Куртија и његове полтроне, нуди ново решење за кризу на северу

ОДГОВОРАН ПРИСТУП БЕОГРАДА: НАТО сад има све доказе против Приштине написмено: Не могу више да кажу – „нисмо знали“

ОДГОВОРАН ПРИСТУП БЕОГРАДА: НАТО сад има све доказе против Приштине написмено: Не могу више да кажу – „нисмо знали“

КАКАВ ШАМАР ЗА ЛАЖНУ ДРЖАВУ, ОВОМЕ СЕ НИСУ НАДАЛИ! У Приштини разочарани, Брисел не попушта

КАКАВ ШАМАР ЗА ЛАЖНУ ДРЖАВУ, ОВОМЕ СЕ НИСУ НАДАЛИ! У Приштини разочарани, Брисел не попушта

- Њихов манир је да о томе говоре, а када треба да се спроведе у дело, неће договоре, трилатерални састанак. Ми смо били спремни да се сретнемо са приштинском делегацијом, да имамо директне разговоре јер зато и идемо у Приштину, да разговарамо о условима који треба да омогуће бољи живот и за Србе и за Албанце - рекао је Петковић.

Како каже, и то што је председник Србије Александар Вучић након састанка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, рекао да не види простор за деескалацију, јер Приштина то не жели, јасно говори да Приштина само фингира преговоре, разговоре.

- Требало је да разговарамо у тројном формату ради деескалације, јер шта је данас прече када је реч о КиМ него да дође до деескалације на северу где и даље имамо полицију и даље наставак малтретирања Срба на северу, а ситуација ни на југу није сјајна - ни у Штрпцу, Грачаници, Косовском Поморављу. Најважније је било да решимо кризу, да кренемо у правцу деескалације, да се повуку градоначелници који немају легитимитет, да се повуку полицајци - казао је Петковић.

Наводи да је то у Бриселу рекао и специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку, а то је била и званична агенда Брисела.

Miroslav Lajčak
Мирослав Лајчак / Извор: Профимедиа

Петковић подсећа да је Београд испунио две од три "обавезе" за постизање деескалације, а да трећу још није, јер мора да се ради паралелно са Приштином, односно када они повуку полицију и народ у општинама на северу неће протествовати.

Подсећа да је главни преговарач Приштине Бесник Бисљими имао састанак са Лајчаком у Братислави и да је ЕУ имала идеју да тим састанком са Приштином направи некакв међукорак, који би омогућио да, када почне састанак у Бриселу, ситуација буде колико-толико релаксиранија.

Петковић каже да нису могли да постигну никакав договор, јер је за то неопходан и Београд, али да су се консултовали да Приштина и премијер лажне државе Аљбин Курти покажу добру вољу тако што ће да смање за 25 одсто присуство полиције из и око општинских зграда, а да се на заједничком састанку договара све остало укључујући и повлачење остатка полиције.

- Они кажу ми смо своје испунили, отворен је пут за изборе, то је Курти на Твитеру поручио. Тих 25 одсто и нису померени, они су у кругу од 100 или 200 метара, само нису испред врата општине, већ испред школе, то знају и у ЕУ. Курти покушава тиме да завитлава и саму ЕУ. Курти сада покушава све да превари. А шта је са ЗСО, шта је са чињеницом да треба да се уђе у формирање Заједнице српских општина, са оставкама градоначелника? Све је спрдња од демократије када говоримо о Приштини - истиче Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ каже да се Београд бори, показује конструктивност, чини све да сачува народ на Космету, посебно председник Србије Александар Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

У том смислу, наводи да је Вучић имао и састанак са Столтенбергом који је био добар и значајан.

- Столтенберг је организовао вечеру у свом дому, тако нам је указао част. Ми смо му предали читаве материјале и извештаје и о 384 напада на Србе од доласка Куртија на власт, о нападима на цркве, манастире, гробове, таквих има 54, 15 напада на децу, 13 на медицинске раднике и амбулантна возила. Посебно смо обратили пажњу и говорили о невино ухапшеним Србима и говорили им шта Приштина ради. Поднели смо извештај о малтретирању у косовским казаматима где су и даље тројица остала, а четворица су пуштени - испричао је Петковић.

Истиче да ти Срби не треба да буду у затворима јер ништа лоше нису урадили. Столтенбергу су, како каже, показали и видео где се види да мирно седе.

- О свему томе смо разговарали и Столтенберг је обавештен о свему. Показао је разумевање и много тога познаје иако се суочава и са већим проблемима, али ту су били и његови сарадници који су до танчина упознати шта се дешава на Косову - каже Петковић.

На питање да прокоментарише то што је градоначелник Северне Митровице забранио градњу станова, Петковић пита да ли је то први пут да Курти предузима једностране потезе након састанака у Бриселу.

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

- Прошли пут, након састанка на високом нивоу, ухапсили су Орловића, подместили кола са динамитом и оружјем. И доказе у вези са тим доставили смо и унапред указујући шта ће све да се деси. То показује да је оно што је Приштина причала све лаж, ово што се десило јуче где градоначелник који нема легитимитет доноси одлуку да заустави радове на изградњи универзитета, школе - ко си ти да се тиме бавиш, одакле ти право да заустављаш пројекте који су одобрени прошле године и који су у фази градње. Све раде само да отежају ситуацију и да покажу Лајчаку и свима у ЕУ да могу да сазивају састанке, али да Курти одлучује о томе да ли ће бити деескалације - поручио је Петковић.

Указује на разлику у понашању председника Александра Вучића у односу на понашање Приштине и каже да је Вучић након повратка из Брисела лично позвао и чуо се са свим ослобођеним Србима, разговарао и са њима и са њиховим породицама.

- лако је говорити о великим геополитичким проблемима, али када председник окрене свакога појединачно, то говори о томе да сте посвећени да градите мир и стабилност. Наш народ не треба да брине, иако се косовска војска наоружава, ми се трудимо да чувамо мир и стабилност, да наш народ не буде угрожен. Не зависи само од нас, већ и од оних са којима не може да се разговара - Приштином, али ми ћемо се и даље борити за мир - поручио је Петковић.