Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОГРАЂЕНИ БОДЉИКАВИМ ЖИЦАМА, СПРОВОДИ СЕ ЈЕЗИВО НАСИЉЕ: Срби на Косову живе у гету, Брисел ОКРЕЋЕ ГЛАВУ

19.12.2022. 07:24
Пише:
Србија Данас/Новости
Kosovska policija
Косовска полиција / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото/Висар Kryeziu

Док премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти уз помпезне речи о "Косову као најдемократскијој земљи на Западном Балкану" предаје апликацију лажне државе за чланство у Европској унији, Срби на КиМ доживљавају најстрашнији терор у којем им се из дана у дан гази и суспендује једно по једно основно људско право.

Срби годинама живе у сталном страху, ограђени бодљикавим жицама, над њима се спроводи насиље, незаконито их хапсе, заплењује им се имовина, ускраћује право гласа, слобода кретања и говора, забрањује удруживање, што није сметало ЕУ да прими Куртијеву апликацију у којој безобзирно лаже о "држави која је једна од најнапреднијих по питању гаранције мањинских права".

ВЕРА НАС ЈЕ ОДРЖАЛА! Срби сутра на барикади обележавају највећу српску славу!

ВЕРА НАС ЈЕ ОДРЖАЛА! Срби сутра на барикади обележавају највећу српску славу!

"ТАКВО ПОНАШАЊЕ ЈЕ ЦИНИЧНО" Дачић јасно истакао став о премијеру лажне државе - Курти највећа претња миру!

"ТАКВО ПОНАШАЊЕ ЈЕ ЦИНИЧНО" Дачић јасно истакао став о премијеру лажне државе - Курти највећа претња миру!

СРБИ ВЕЋ ДЕВЕТУ НОЋ НА БАРИКАДАМА: Окупљен велики број грађана, ситуација неизвесна и напета (ВИДЕО)

СРБИ ВЕЋ ДЕВЕТУ НОЋ НА БАРИКАДАМА: Окупљен велики број грађана, ситуација неизвесна и напета (ВИДЕО)

Унија, чијим је кључним актом, Уговором о ЕУ, у члану 2 гарантовано да је "заснована на вредностима поштовања људског достојанства, слободе, демократије, једнакости, владавине права, као и на поштовању права човека, укључујући и права лица која припадају националним мањинама", жмури над ускраћивањем свих ових гаранција за припаднике нашег народа на КиМ. И тако већ годинама.

У периоду од 2017. до 2022. регистровано је 14 нелегалних упада параполицијских снага привремених приштинских институција на север Косова.

Kosovo
Косово / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото/Бојан Славковиц

Упозоравајући Кфор на алармантну ситуацију, српска страна указала је да преостали Срби на КиМ данас живе у гету, а као очигледан пример наведена је заједница Срба у Ораховцу, која представља "модерне Јевреје", као и неколико Српкиња у Ђаковици које су у "урбаном затвору".

KFOR
КФОР / Извор: Профимедиа

У овој години чак 140 етнички мотивисаних напада

Према подацима Канцеларије за Косово и Метохију, само у 2021. забележено је 128 етнички мотивисаних напада. У овој години, та бројка је још већа, чак 140. Последњи у низу су хапшења Срба, бивших припадника косовске полиције, насилна заплена 42.000 литара вина породици Петровић из Велике Хоче. Припадници РОСУ почетком овог месеца блиндираним возилима под пуним ратним наоружањем упали су на брану Газиводе, уперили пушке у радника и отерали га са радног места. У регистар кршења права уписана је и забрана деци из Рукометног клуба Мокра гора да пређу административни прелаз Брњак након одигране утакмице у централној Србији. Када је реч о претходној години, РОСУ је под пуним наоружањем упала и претресала четири српске куће у Штрпцу, и то баш на Бадњи дан.

Kosovo
Косово / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото/Марјан Вуцетиц

Списку етничких напада придодаје се и непрекидно скрнављење српских гробаља, гнусан нецивилизацијски чин.

БЕЗ ПРИНЦИПА

Европска унија функционише ирационално, далеко од сваког права и критеријума, свих међународних аката, укључујући и саме акте ЕУ. Као да се одрекла саме себе и онда без икакве логике вуче такве потезе који су искључиво против Србије - објашњава Живадин Јовановић.

Бивши дипломата Живадин Јовановић коментарише да најновији догађаји на КиМ показују колико је стварност далеко од реторике ЕУ и њених представника:

- Затварају народ без образложења, понашају се насилно према њима, узурпирају и разарају имовину, док на КиМ царује масовно застрашивање и кршење људских права, изврће се истина, ЕУ говори о неком напретку владавине права, о демократији. Похвале добија врхушка која од свог инсталирања у Приштини не дозвољава ниједном Србину да се врати на своје огњиште, беозбзирно поставља одборнике и посланике по својој вољи, без икаквих закона. Подмеће оптужбе о некаквим шок-бомбама и ратним злочинима како би креирали виртуелну представу о "правној држави" за оне којима се умиљавају.

Kosovo
Косово / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото/Висар Kryeziu

Директор Центра за друштвену стабилност Огњен Карановић ситуацију у којој се Курти представља као "заштитник људских права" види као изразито лицемерје. Карановић подсећа да управо на територији јужне покрајине српски народ живи у гету:

- Оно што су они написали у тој молби су потпуне бесмислице, јер су Срби једини народ у Европи који живи слично како су некад живели Јевреји или тамнопути грађани Јужне Африке. - Апсурд је да једна лажна држава, нити је европска нити светска, која не познаје институције, демократију, европске вредности, људска и права етничких, верских и националних заједница, подноси захтев за чланство позивајући се на те исте вредности.