Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СПАЉУЈУ НАМ КУЋЕ И ЗА ТО ИХ НАГРАЂУЈУ" Куртијев ТЕРОР над Србима са Косова се наставља, становништво УПЛАШЕНО: Лове нас као зечеве!

29.03.2024. 09:13
Пише:
Србија Данас/Ало!
Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: YouTube/Printscreen/Oslobođenje/Shutterstock

Одлуку Комитета за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе да тзв. Косову да зелено светло да постане члан ове организације, грађани у јужној српској покрајини примили су са огорчењем.

Многи грађани са севера са којима су медији разговарали, а који су молили да им се не објављују имена јер се плаше одмазде Аљбина Куртија, кажу да је лажна држава на овај начин награђена за сва злодела која су почињена над српским народом.

- И поред свега што нам је Курти урадио, а знамо да нас лове као зечеве, да нас протерују и да нам куће спаљују, они су добили награду. Хлеб и лекове су нам забранили, децу нам хапсе и туку, али то никога из те међународне заједнице не занима. Још их и награђују - рекао је један трговац из Северне Митровице.

На састанку комитета у Паризу гласало се за извештај грчке посланице Доре Бакојани у којем је стајала препорука да тзв. Косово буде примљено у СЕ. Овај извештај подржао је 31 посланик, четири су била против, а један уздржан. За многе изненађујуће, Приштину је подржао посланик из Румуније Јулијан Булај, иако та држава није признала независност тзв. Косова. Поред два посланика из Србије, против су били и представници Црне Горе и БиХ, док је грчки посланик Алексис Ципрас био уздржан.

Усвајање извештаја не значи да ће лажна држава Косово постати члан СЕ, па је Аљбин Курти рекао да се нада да ће и наредне одлуке бити позитивне за Приштину. А о томе ће се одлучивати 18. априла у пленуму PSSE, а затим и на седници Комитета министара СЕ.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да одлука Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе о препоруци за пријем тзв. Косова у Савет Европе представља сумрак разума и вредности на којима та организација номинално почива. Навео је да када једна међународна организација која се, између осталог, стара о владавини права направи корак ка томе да у своје редове укључи нешто што је као провизоријум настало на неправу и уз кршење принципа на којима деценијама почивају међународни односи, то се не може назвати никако другачије него апсурдом.

- Србија неће престати да се отворено, политички и процедурално противи покушају да нешто што није држава, а притом је и територија на којој се свакодневно дешавају најдрастичнија кршења људских права буде примљено у Савет Европе. Не руководимо се у овој ситуацији искључиво сопственим државним и националним интересима, иако би наши партнери унутар Савета Европе морали и за то да имају слуха, већ се боримо и за поштовање демократских вредности, пристојности и здравог разума у међународним односима на нашем континенту - нагласио је Петковић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић казао је да је одлука Комитета за политичка питања и демократију супротна свим принципима на којима почива Савет Европе. Она, додао је Дачић, представља директно кршење националних и државних интереса, као и кршење територијалног интегритета Србије.

- Ви не можете да решите питање статуса Косова на један начин, а да онда решавате питање Украјине на други начин. Ова одлука представља директно кршење наших националних и државних интереса, кршење нашег територијалног интегритета. Ето, то је та политичка реалност у којој живимо. За такве теме треба две трећине или половина гласова, рачунају се они који гласају, не рачунају се они који нису гласали или су уздржани - рекао је Дачић, и додао да се поставља питање зашто је баш сада донета оваква одлука, када Приштина забрањује динар и узрокује хуманитарну катастрофу.

- Да ли је то награда, а заслужили су казну? - пита Дачић.

Американац сведочио како су Тачи и екипа убијали српске цивиле

Бивши шеф америчке посматрачке мисије у Приштини Шон Бернс рекао је током сведочења у Хагу у процесу који се води против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија, да је крајем деведесетих година ОВК отимала и убијала српске цивиле.

Он је казао да је 1998. и 1999. године неколико пута видео српске цивилне заробљенике и да му је генерал Сретен Лукић, шеф штаба МУП Србије на КиМ, више пута предочавао да ОВК отима и убија српске цивиле.

Док га је испитивао судија Кристоф Барте, сведок је потврдио да је његова мисија истраживала такве случајеве и покушавала да код ОВК испослује ослобађање отетих грађана.

Према његовим речима, припадници ОВК су тврдили да су заробљени Срби били наоружани или да су учествовали у сукобима.

На питање судије да ли је ОВК неке од отетих Срба и убила, Бернс је одговорио потврдно.

Извор: Србија Данас/Ало!