Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"СРБИ СЕ БОРЕ ЗА ГОЛИ ЖИВОТ!" Петковић одговорио на кључна питања о положају нашег народа Косову и Метохији

12.06.2023. 23:24
Petar Petković
Петар Петковић / Извор: Профимедиа

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је коментарисао актуелна дешавања и одговорио на кључна питања.

- По први пут је Запад уједињен у осуди Куртија. Захтеви Срба са севера КиМ морају да се уваже. Нећемо признати независност Косова, нити де иуре, нити де фацто. Нећемо допустити чланство Косова у УН - подвукао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић вечерас гостујући на телевизији!

КЉУЧНИ САВЕТИ ЗА УСПЕХ: Како одабрати прави факултет и студијски програм?

КЉУЧНИ САВЕТИ ЗА УСПЕХ: Како одабрати прави факултет и студијски програм?

"ВЕЛИКЕ СУ ПРОМЕНЕ У НЕМАЧКОЈ" Вучић: Они су тражили поделу КиМ и да се повуку албански специјалци, али је нешто много ВАЖНИЈЕ ЗА НАС

"ВЕЛИКЕ СУ ПРОМЕНЕ У НЕМАЧКОЈ" Вучић: Они су тражили поделу КиМ и да се повуку албански специјалци, али је нешто много ВАЖНИЈЕ ЗА НАС

АМБАСАДОРИ КВИНТЕ "ОХЛАДИЛИ" КУРТИЈА И ВЈОСУ: Бојкот какав нико није очекивао!

АМБАСАДОРИ КВИНТЕ "ОХЛАДИЛИ" КУРТИЈА И ВЈОСУ: Бојкот какав нико није очекивао!

Гостујући на телевизији директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је коментарисао актуелна дешавања на Косову и Метохији и одговорио на кључна питања.

Специјални изасланик ЕУ у дијалогу Мирослав Лајчак огласио се данас из Брисела након састанака које је прошле недеље заједно за емисаром САД Габријелом Ескобаром имао у Београду и Приштини у циљу деескалације ситуације на северу Косова и истакао да су упркос надама које су гајили, тензије и даље високе.

Петковић истиче да је Запад по први пут уједињен у осуди Куртија, али да се Приштини и даље "гледа кроз прсте".

- Тачно је да су они сада притиснути. Али, Косово је чедо Запада и шта год Курти радио, они ће њему увек гледати кроз прсте. На нама је да сачувамо мир и стабилност, да сачувамо живот наших људи. Морамо да заштитимо наш народ. Овде је битно да ми покажемо нашу конструктивност, али до наших црвених линија. Захтеви Срба са севера КиМ морају да се уваже. Душан и Радош морају бити ослобођени, они су у казамату већ 14 дана. Имамо 52 рањених Срба - рекао је Петковић.

На питање да ли је међународна заједница оштрија сада него раније, Петковић каже:

- Добре су изјаве и важно је да чујемо све што сада Запад говори, али желимо и конкретну акцију. Пре свега у испуњењу захтева Срба и формирању ЗСО - сматра директор Канцеларије за Косово и Метохију.

"Срби на Косову се мирним протестима боре за голи живот"

Kosovska Mitrovica
Косовска Митровица / Извор: Профимедиа

Мештани Звечана и Северне Митровице окупили су се и данас испред општинске зграде како би мирним протестом исказали незадовољство због насилних акција Приштине на северу, доласка косовских специјалаца и наметања нелегалних албанских градоначелника изабраних на изборима на којима је излазност била само око 3,5 одсто и које су Срби бојкотовали.

Петковић каже да се наш народ бори за основна људска права и да су захтеви јасни.

- Зна се шта наш народ тражи. То што неко брани право на голи живот, што мирно и демократски протестује, ствар је у томе ко ће бити на северу КиМ. Срби неће лажну Куртијеву државу, они виде искључиво своју државу Србију као једину државу и не желе ништа друго сем тога. То Запад мора да схвати. Нама је стало да имамо исконски мир на Косову. - рекао је Петковић гостујући на телевизији.

Петковић одлазак нелегитимно одабраних градоначелника види као неопходно за деескалацију.

- То је неопходно, ова ситуација је неодржива. Како неко са 500 гласова може да буде градоначелник?! То је читав циркус, а све у намери да се испровоцира реакција Срба - рекао је Петковић.

"То је права слика српског народа са КФОР"

Пре неколико дана, испред зграде општине Лепосавић војници америчког Кфора играли са малишанима ове општине, па су са њима у опуштеном дружењу играли фудбал, одбојку, добацивали се лоптом, уз грају и смех.

- То је права слика српског народа са КФОР. Када видите да деца служе кокицама војнике, да заједно гледају меч Новака Ђоковића, то показује да наш народ у КФОР види заштиту и они треба да виде ту поруку нашег народа. То је слика која показује да смо ми гостопримљив народ - каже Петар Петковић.

"Изјава Љуана Даљипија да су Срби на КиМ најзаштићенија етничка група је срамотна"

Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа/илустрација

Петковић се осврнуо и на изјаву шефа кабинета косовског премијера Љуана Даљипија да су "Срби на Косову и Метохију су најзаштићенија етничка група на свету и да уживају најнапреднија уставно заштитна права".

- То је срамота, али стварно срамота. Свакодневно се суочавамо са инцидентима, скрнаве нам гробове. Скрнаве нам храмове, хапсе људе без икаквог основа. То све што ради косовска полиција и начин на који говори Курти, они тиме додатно подгревају све оно што се дешава на КиМ, јер пљује по жртвама. Курти прозива Љиљу Арсенијевић да је терориста, шта је она лоше урадила? Нападају онда господина Јевтића, кажу да је његова кућа легло терористичких банди. Јесу то терористи? Свако ко се успротиви Куртијевој политици, он је аутоматски терориста - рекао је Петковић

"Црвене линије"

Петковић је подсетио и на "црвене линије" преко којих Београда неће прећи.

- Нећемо признати независност Косова, нити де иуре, нити де фацто. Нећемо допустити чланство Косова у УН. Да функционишемо, да имамо слободу кретања, да нам признају дипломе. Ваљда је то нека цивилизацијска вредност. Зато је важна иницијатива Отворени Балкан, то је једна од најважнијих регионалних иницијатива. Важно је да се сви укључе - каже Петковић.