Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА ГРАДИ БУДУЋНОСТ ЗА НАШ НАРОД НА КОСМЕТУ: Директор канцеларије за КиМ открио планове за наредну годину

01.01.2021. 20:32
Пише:
Танјуг
kosovo
косово / Извор: Профимедиа

Директор канцеларије за КиМ је рекао да ће се наставити са изградњом нових стамбених јединица, инфраструктуре, али и са улагањима у културу

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да ће држава наставити са улагањима на Косову и Метохији и у новој години, јер је важно да се гради будућност како би људи остали на својим вековним огњиштима.

УПУТСТВА СУ ИСТА НА НИВОУ ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: Лечење у Северној Митровици је идентично као у остатку земље

УПУТСТВА СУ ИСТА НА НИВОУ ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: Лечење у Северној Митровици је идентично као у остатку земље

КОРОНА У ЈУЖНОЈ СРПСКОЈ ПОКРАЈИНИ: Забележена још 174 нова случаја корона вируса, преминуо један пацијент

КОРОНА У ЈУЖНОЈ СРПСКОЈ ПОКРАЈИНИ: Забележена још 174 нова случаја корона вируса, преминуо један пацијент

СТРАХОТА НА ЈУГУ СРБИЈЕ У 2020: Изречено више од 100.000 казни због непоштовања антиковид мера

СТРАХОТА НА ЈУГУ СРБИЈЕ У 2020: Изречено више од 100.000 казни због непоштовања антиковид мера

- Посебно смо поносни на инвестициони пројекат Владе Републике Србије који је започет на личну иницијативу председника Србије Александра Вучића, али морам да поменем и мога претходника Марка Ђурића који је оставио важан печат као директор Канцеларије за КиМ кроз бројне пројекте који су покренути - рекао је Петковић у новогодишњем интервјуу.

Како је објаснио, преко 350 пројеката је у питању од којих су неки у реализацији, неки су завршени, али суштина је у томе да нисмо стали ни у време епидемије коронавируса, саопштила је Канцеларија за КиМ.

- Ово је била тешка година за све нас, година која је пре свега отежала да спроведемо све оно што смо замислили, али за то настављамо у 2021. са свим оним пројектима које смо договорили и нарочито су се тој вести обрадовали наши људи у централном Косову, Поморављу и Метохији. У питању је изградња нове болнице у Грачаници. Реч је о пројекту који ће вредети шест милиона евра - рекао је.

Биће то, како је навео, права болница са хируршким блоковима, дијагностиком, полуинтезивном и интезивном негом и свему ономе што је неопходно.

- Када погледате српске средине никада се није толико градило колико се сада гради, улажемо заиста милионе евра и улагаћемо и у наредном периоду, јер нам је важно да градимо будућност и да људи који живе на Косову и Метохији, поготово млади знају да имају наду и да имају веру у будућност и да треба да остану на својим вековним огњиштима - каже Петковић.

Он је најавио да ће се наставити са изградњом нових стамбених јединица, инфраструктуре, али и са улагањима у културу и обнову Цркве Богородице Љевишке, као и образовање.

- Ту смо са нашим народом, делимо и добро и лоше. Оно што је важно да наши људи знају је то да смо увек са њима и да ћу ја као директор Канцеларије за Косово и Метохију бити увек у првим редовима кад год то буде затребало јер ми апсолутно немамо другог избора него да сачувамо наш народ и будемо уз њега - истиче Петковић.

Како је оценио, српски народ на КиМ је у последњих 20 година много прошао.

- Борба са коронавирусом је показала шта значи кад безбедност грађана бива угрожена, а опет са друге стране ако је неко добро разумео ту борбу и оно шта смо у последњих годину дана прошли, то је наш народ на Косову и Метохији. Он деценијама, из дана у дан води ту битку - навео је Петковић.

Подсетио је да је после више деценија актуелизовано питање Косова и Метохије, тако да се у највећим западним центрима моћи, у Берлину, у Бриселу и у Паризу али и у Вашингтону говори о питању КиМ на начин где и Београд мора да буде укључен у коначно решење.

- То је велики искорак. Не кажем да ће те државе одустати од независности, неће јер су они ментори такозване косовске независности, али смо направили искорак и успели да се коначно чује глас Србије - то је оно што је важно - истакао је Петковић.

Он је казао да је дијалог Београда и Приштине тежак да сваки пут као главни преговарач у техничком дијалогу са српске стране "осећа мучнину у стомаку" када треба да иде тамо и разговара.

- Али то је мој посао. Колико год да је тешко и какав год да је проблем о коме се разговара, боље да је тај проблем за бриселским столом него да је доле на терену. И то је важно да сви добро разумемо. Приштина је схватила да Београд кроз дијалог, корак по корак, остварује своје интересе и зато и опструишу дијалог - каже Петковић.

Подсетио је да је 18 држава у последњих неколико година, током председничког мандата Александра Вучића повукло признање такозваног независног Косова, чиме је позиција Србије у преговорима знатно повољнија што Приштини никако не одговара.

Када су у питању приоритети, с обзиром да се ближе ванредни избори у нашој јужној Покрајини, Петковић истиче да је најважније сачувати јединство.

- Ту пре свега мислим на нашу Српску листу која има пуну подршку председника Александра Вучића и државе Србије и ми смо кроз Српску листу као пројекат од националног значаја коначно после година и година ујединили српски народ - рекао је директор Канцеларије за КиМ.