Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ УПОЗОРИЛА СВЕТ: Косово и Метохија је подручје за регрутовање џихадиста!

07.02.2019. 00:02
Пише:
Србија Данас
Ivica dačić
Ивица дачић / Извор: Фото: Министарство спољних послова

Србија пружа пуну подршку борби против тероризма и спремна је да пружи активан допринос тој борби, поручио је данас у Вашингтону потпредседник српске владе и министар спољних послова Ивица Дачић, који је упозорио да као посебно ризично подручје за регрутовање припадника ИС, види Косово и Метохију.

Учествујући на Министарској конференцији Глобалне коалиције за борбу против ИС, на којој се високим светским званичницима обратио и председник САД Доналд Трамп, Дачић је подсетио да се Србија тој коалицији прикључила крајем 2014. и тиме, како је рекао, потврдила своје опредељење да допринесе глобалним напорима у суочавању са безбедносним изазовима. 

ПА, ОВО НИГДЕ НЕМА: УНМИК СЕ ПРАВДА ХАРАДИНАЈУ: Није нас лепо схватио!

Истакавши да му је част што учествује на овом скупу и уз захвалност свима на доприносу заједничкој борби и војној победи над ИС, Дачић је казао да смо у годинама и деценијама за нама сведоци постепене трансформације тероризма у глобални феномен. 

- Појавом ИС и његових филијала тероризам је добио на новој форми организације, али и окрутности. Србија је на време препознала ову претњу и међу првима се прикључила Глобалној коалицији за борбу против ИС. Као чланица Коалиције, Србија је кроз различите видове помогла ирачку владу и спремна је да у складу са својим капацитетима и убудуће пружа подршку Коалицији - навео је министар Дачић.

Сматра да не греше они који кажу да је 21. век отпочео нападом на Куле близнакиње у Њујорку - од тог догађаја до данас тероризам представља главну преокупацију светске јавности. 

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Фото: Министарство спољних послова

- Долазим из земље која се још почетком деведесетих година суочила са злом међународног тероризма када се у грађански рат на простору бивше Југославије укључило преко седам хиљада страних бораца који су дошли из разних делова света, углавном авганистанских ветерана - навео је Дачић.

То зло тада, истакао је, није било на адекватан начин препознато од међународне заједнице.

- Многи од терориста који су учествовали у рату на простору бивше Југославије касније су учествовали у нападима на Њујорк, Мадрид и друга места. Многи од њих били су узор и учитељи терористима који су касније сејали смрт широм света - истакао је Дачић.

Указао је да је рат на простору бивше Југославије био је полигон за војну обуку терориста, а што је још опасније, истакао је, учионица радикализма и екстремизма.

- Семе екстремизма и радикализма које је ту посејано даје своје горке плодове у Ираку и Сирији у коју је са простора бивше Југославије отишло више стотина терориста да се боре у редовима ИС одлазе читаве породице и то је застрашујућа истина са којим се морамо суочити - навео је.

Истакао је и да је преко 20.000 страних бораца стигло из читавог света, углавном из европских држава. 

Већина тих људи се, казао је, вратила, или ће се вратити са борбеним искуством и додатно затрована екстремизмом.

Веома мали број њих се вратио разочаран, навео је Дачић.

- Сматрамо да се налазимо у веома критичном тренутку за потпуно сламање екстремистичких покрета, пре свега ИС, и да је у овом моменту од изузетне важности спречити његово реактивирање и враћање у живот. Србија може и жели да у томе допринесе, и да овом глобалном напору пружи пуни допринос - рекао је.

Подсетио је да је Србија још пре пет година увела у своје законодавство, као тешко кривично дело, учешће у ратовима у иностранству, врбовање, финансирање и обучавање екстремиста. 

- Пред нашим судовима већ је изречено више пресуда екстремистима, и то од шест до 11 година затвора, јер су се борили у Сирији на страни ИС, прикупљали новац за ту борбу и регрутовали нове борце. Као посебно ризичну подручје за регрутовање припадника ИС, видимо Косово и Метохију, одакле је, према проценама, на страни ИС ратовало више од три стотине екстремиста, чиме се, процентуално у односу на број становника, сврставају међу најзаступљеније у редовима ИС - указао је министар Дачић.

Упозорио је да је повратак било кога од њих у регион "својеврстан безбедносни ризик и претња за наше друштво, и ми се морамо посебно оштро обрачунати са сваком њиховом евентуалном намером да вирус тероризма са ратног подручја пренесу на Балкан". 

- У том смислу, чврсто се залажемо за још интензивнију сарадњу служби безбедности, полицијских и правосудних органа у борби против терористичких организација, посебно у борби против финансирања тероризма и оних који регрутују и обучавају терористе. Од успеха у тој сарадњи директно ће зависити безбедност наших грађана и наших држава - казао је шеф српске дипломатије.

Србија, поручио је, остаје отворена за овакав и друге видове партнерства са вама, чланицама коалиције, и пружиће свој максимални допринос нашој заједничкој борби против заједничког непријатеља.