Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА СЕ ДЕШАВА СА ШВАЈЦАРЦИМА: Специјални суд последња нада за правду на Космету

21.12.2020. 10:48
Пише:
Србија Danas/kosovo-online.com
Haški tribunal
Хашки трибунал / Извор: Фото: СД/илустрација/Профимедиа

Сматра се да је терористичка Косовска информативна служба у периоду после рата извршила до 200 убистава политичких противника

У издању од понедељка, швајцарски лист "Ноје Цирхер цајтунг" објавио је текст о великим очекивањима на Космету од Специјалног суда, који истражује злочине убица из терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК). Шта се то дешава да Швајцарци сада терористе зову злочинцима, па чак интервјуишу и Албанце који су спремни да о тим злочиним сведоче, пружајући својој јавности прави увид у ситуацију у овом делу Европе?

НЕБУЛОЗЕ ПЛАЋЕНОГ ДИПЛОМАТЕ: Вилијам Вокер хоће нови суд само за Србе, за Рачак му крив и Вучић

НЕБУЛОЗЕ ПЛАЋЕНОГ ДИПЛОМАТЕ: Вилијам Вокер хоће нови суд само за Србе, за Рачак му крив и Вучић

ПРОТИВ ЗЛОЧИНЦА МУСТАФЕ СВЕДОЧИЋЕ ЧЕТИРИ ЖРТВЕ: Стравична злодела коначно пред лицем правде!

ПРОТИВ ЗЛОЧИНЦА МУСТАФЕ СВЕДОЧИЋЕ ЧЕТИРИ ЖРТВЕ: Стравична злодела коначно пред лицем правде!

ТЕРОРИСТИ САМИ ОТКРИЛИ: Спрега политике и организованог криминала највећа претња Космету

ТЕРОРИСТИ САМИ ОТКРИЛИ: Спрега политике и организованог криминала највећа претња Космету

Можда је то питање за неку "вишу политику", тек, истина излази на видело, полако али сигурно, чак и у земљама које су биле директни спонзори теоририста на Космету, као и у онима које су макар само декларативно подржавале трговце људима, органима и дрогом. Ситуација се мења, а правда изгледа надомак руке...

Посланик Демократског савеза Косова Фетах Руди је испричао за швајцарски лист догађај из децембра 2000. године, када су једне ноћи после састанка он и Ибрахим Ругова из Приштине кренули ка Малишеву.

Успут их је, како је испричао, претекло возило Опел Астра и да су две особе из возила отвориле ватру. Политичара Демократског савеза Косова погодило је 14 метака, док су Рудијева два пратиоца побегла.

Руди је преживео али је остао трајно везан за инвалидска колица. Нико није одговарао за овај злочин, пише новинар Андреас Реих за "Ноје Цирхер Цајтунг".

Kosovo, Kosmet, Kosovo i Metohija, Šiptari, Teroristi
Косово, Космет, Косово и Метохија, Шиптари, Терористи / Извор: Профимедиа/илустрација

- Рудију је јасно да су убице поступале по наређењу терористичке Косовске информативне службе, тајне службе Демократске партије Косова - наводи Реих у тексту.

Према швајцарским новинама, неки од лидера сукоба понашали су се брутално према политичким ривалима, након што је ДСК победио на локалним изборима 2000. године, док ДПК као политичко крило терористичке ОВК није успело да преузме власт.

- ДПК се није слагао да ДСК. Из редова ДПК вршен је притисак на политичаре ДСК да промене страну.

Претње је добијао и Фетах Руди - пише швајцарски лист.

- Сматра се да је терористичка Косовска информативна служба у периоду после рата извршила до 200 убистава политичких противника. То је било једно од средстава помоћу којих је ДПК преузео власт у земљи. Тачан број наводних убистава политичких противника није потврђен. Коруптиран правосудни систем на такозваном Косову, лоша заштита сведока и међународни актери који су више пажње посвећивали политичкој стабилности него кривичном гоњењу личности високог нивоа, побринули су се да већина случајева остане неразјашњена - истиче Ноје цирхер цајтунг.

Према наводима тог листа вероватно је дошао крај култури некажњавања. Од почетка новембра, неколико кључних фигура ОВК налази се у затвору у Хагу.

- Реч је о апсолутно централним фигурама политичког живота у терористичкој држави Косово: Хашим Тачи до самог хапшења био је самозвани председник државе, бивши шеф ШИК-а и председник ДПК Кадри Весељи.

Kadri Veselji
Кадри Весељи / Извор: Профимедиа/илустрација

Такође се наводи да су некадашњи команданти терористичке ОВК Тачи и Весељи, последњих година изгубили популарност међу присталицама. На парламентарним изборима прошле године, ДПК је био трећи.

- За велики део становништва, ДПК данас симболизује арогантну владајућу елиту која делује нетранспарентно и не симболизује такозвани косовски ослободилачки рат - наводи се у тексту.

Међутим, лист истиче да је идентификација и солидарност са ОВК као симболом ослободилачког рата и даље велика. Многи сматрају Специјални суд неправедним јер доводи у питање терористичку ОВК у целини.

Фетах Руди се противи овим гласинама.

- Не изводи се терористичка ОВК пред суд у Хагу нити наш рат, већ оптужени појединци - рекао је Руди.

Он истиче да је Специјални суд последња нада за правду на такозваном Косову. Суд ради посао који косовске власти и међународна правда нису радили две деценије, изјавио је Руди.

Додао је да је спреман да сведочи у Хагу уколико добије позив.

- Тек након што се осуде људи који се налазе у Хагу, такозвано Косово ће имати пуну слободу - рекао је посланик ДСК.