Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА ДОЛАСКА ВЕЛИКЕ ПЕТОРКЕ У БЕОГРАД? Скован план "узми или остави" за Косово и Метохију

12.10.2023. 07:25
Пише:
Србија Данас/Блиц
Aljbin Kurti, Aleksandar Vučić
Аљбин Курти, Александар Вучић / Извор: Фото: СрбијаДанас/Милана Pavković/YT printscreen/Al Jazeera Balkans/Shutterstock

Председник је јуче најавио да ће у Београду боравити 21. октобра

Емисари председника САД, Француске, Немачке и Италије заједно са Мирославом Лајчаком стижу у Србију за тачно девет дана. Ово је други пут ове године да долазе у Београд, а сасвим сигурно не стижу празних руку. Аналитичари указују да у брижљиво спакованом коферу носе план "узми или остави", а који се односи на притиске око примене Охридског споразума, самим тим и да се дијалог Београда и Приштине покрене са мртве тачке.

КАКАВ УДАРАЦ ЗАПАДУ Посланик ЕП: САД и ЕУ уцењују, прете и врше непрекидни притисак на Србију да призна тзв. Косово

КАКАВ УДАРАЦ ЗАПАДУ Посланик ЕП: САД и ЕУ уцењују, прете и врше непрекидни притисак на Србију да призна тзв. Косово

ХУШКА И ЊУШКА ПО КОМШИЛУКУ Османи узалудно тражи савезника у кампањи лажи коју бестидно води против Србије

ХУШКА И ЊУШКА ПО КОМШИЛУКУ Османи узалудно тражи савезника у кампањи лажи коју бестидно води против Србије

СРБИЈА РАСКИНКАВА КУРТИЈЕВЕ ЛАЖИ О БАЊСКОЈ Да ли се војска спрема на нешто? "Ми би ушли на КиМ и повратили суверенитет"

СРБИЈА РАСКИНКАВА КУРТИЈЕВЕ ЛАЖИ О БАЊСКОЈ Да ли се војска спрема на нешто? "Ми би ушли на КиМ и повратили суверенитет"

- После свега шта се догодило на Косову, око Косова и у Србији, потпуно је очекиван долазак велике петорке у Београд и наравно у Приштину. Они неће доћи празних руку, него делом да испитају стање, а верујем пре свега да представе план за излазак из садашње косовске кризе и план за повратак на дијалог, тачније за наставак процеса нормализације односа између две стране тамо где је он прекинут у пролеће ове године - каже за  Срећко Ђукић, бивши дипломата.

И Игор Новаковић, директор истраживачког Центра за међународне и безбедносне послове, каже да ће Косово као тема доминирати.

- Мислим да је тема пре свега однос Србије и Косова, и даља имплементација Охридског споразума, те разговор око инцидента у Бањској. Не видим да је тема у овом моменту санкције Русији, пошто отварање те теме пред изборе неће бити продуктивно - напомиње Новаковић.

У Србију стижу: изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, као и емисари председника САД, Француске, Немачке и италијанске премијерке - Јенс Плетнер, Емануел Бон, Габријел Ескобар и Ђорђе Мелони.

Вучић: Верујем да желе другачије да поставе решавање кризе на КиМ

Тачан датум доласка, 21. октобар, јуче је открио председник Србије Александар Вучић, који је тим поводом рекао да не зна шта значе додатни притисци јер се свакога дана, како каже, суочава са притисцима, "са онима који би да руше Србију, са спољним притисцима".

- То вам је живот, то вам је посао. Суочавате се са спољним притисцима, са онима који би да руше Србију на различите начине, не верујем да је то случај са "петорком", верујем да они желе да на другачији начин поставе проблеме око решавања кризе на КиМ. Надам се, видећемо какав је то пакет и шта доносе 21. октобра - казао је Вучић.

Ђукић: Очекивати план "узми или остави"

Ђукић каже да треба очекивати комплетан прилаз петорке, односно план који ће они донети, а нама остаје да га узмемо или одбацимо.

- Дакле, не би требало, чини ми се, сматрати да они долазе да разговарају него да нас упознају шта су смислили и у пакет спаковали - каже Ђукић.

Овакав став је био примењен и када су последњи пут били у Београду, а када је било речи о прихватању француско-немачког плана.

Новаковић: Ситуација на Косову критична

Сада ситуацију додатно усложњавају дешавања у Бањској, када је у сукобу на северу Косова убијен албански полицајац и тројица Срба. Новаковић зато указује да је ситуација "на Косову критична".

- Сама могућност избијања макар и локалног конфликта отвара могућност преливања. У контексту рата у Украјини, и кризе на Блиском истоку, то је свакако сценарио који жели да се избегне. То су и теме актуелне седнице Савета НАТО, Украјина, Блиски Исток и Косово - каже Новаковић.

Лунић: Све мање толеранције, све више очекивања

Никола Лунић, из Савета за стратешке политике, сматра да долазак велике петорке указује да је све мање толеранције, а све више очекивања код међународне заједнице.

- Притисак који се очекује неће мимоићи ни Приштину, ни Београд, а инцидент у Бањској би могао представљати прекретницу за увођење санкција или подстицаја. Без обзира на резултате истраге догађаја у Бањској, чињеница је да су обе стране кршиле одредбе Охридског споразума за чију имплементацију је министарска спољних послова Немачке недавно рекла да нема алтернативу. Док је Београд лобирао и гласао против чланства КиМ у Савету Европе, Приштина је одбила да разговара о нацрту статута Заједнице српских општина (ЗСО) који је урадио Управљачки тим - објаснио је за Данас Лунић.

"Санкције Русији у другом плану?"

Изгледа да је сукоб у Бањској, када је у на северу Косова убијен албански полицајац и тројица Срба, бацила у други план питање санкција Русији и усклађивање а спољном политиком ЕУ.

- Нисам уверен да ће уопште покретати питање санкција Србије Русији. Али да ће план узми или остави садржавати јасне санкције и за Београд и за Приштину, у то не треба сумњати. Поучени досадашњим искуством план ће сигурно садржати јасне и прецизне и обавезе и термине - казао је за "Блиц" Ђукић.

Велика петорка је последњи пут били 20. јануара, када се радило на следећој рунди дијалога Београда и Приштине и разговарало о француско - немачком плану који је касније и договорен у Охриду.