Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗНА СЕ КАДА, АЛИ НЕ И КО ЋЕ ЗА СТО: Нова рунда преговора у Бриселу под сенком Куртијевог ТЕРОРА над СРБИМА - шта можемо да очекујемо?

25.02.2024. 11:15
Пише:
Србија Данас/Блиц
Pregovori u Briselu
Преговори у Бриселу / Извор: Фото: Shutterstock

Разговори у ћорсокаку...

Сусрет Београда и Приштине и њених представника биће уприличен 27. фебруара у Бриселу, на позив специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, али за сада није познато ко ће бити преговарачи. Од овог састанка аналитичари имају мала очекивања, а неки оцењују и да једино САД има моћ ту да покрене разговоре.

ДОЛАЗИ ДОБА ГЛАДИ И БЕДЕ! Курти бацио народ на колена, Албанци први закукали: "Није могуће издржавати четворочлану породицу"Foto: Youtube Printscreen/RTV Dukagjini, Shutterstock

ДОЛАЗИ ДОБА ГЛАДИ И БЕДЕ! Курти бацио народ на колена, Албанци први закукали: "Није могуће издржавати четворочлану породицу"

ДА ЛИ КИЈЕВ МЕЊА СТАВ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ? Огласио се амбасадор Украјинеvučić i zelenski

ДА ЛИ КИЈЕВ МЕЊА СТАВ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ? Огласио се амбасадор Украјине

КУРТИ ПРИЗНАО ИСТИНУ: "Откако је Вучић алармирао међународну заједницу НА МЕНЕ ВРШЕ ПРИТИСАК"kosovo

КУРТИ ПРИЗНАО ИСТИНУ: "Откако је Вучић алармирао међународну заједницу НА МЕНЕ ВРШЕ ПРИТИСАК"

Позив је уследио после оптужби техничког пеговарача Бесника Бисљимија на рачун Лајчака, да крши принципе које је сам поставио, по којима ниједна тема у дијалогу не може да се нађе на дневном реду без претходног договора две стране.

Одлазак представника две стране пратиће сенка никад лошијих односа, коју је додатно увећала одлука Куртија да укине динар на Косову. Од тада су се наређале претње, сугестије, апели највиших званичника ЕУ и Запада да се та одлука одложи, али промене и даље нема.

Мале шансе за напредак

Зато Стефан Радојковић, историчар, оцењује да су мале шансе да дође до било каквог напретка.

- Од предстојећег састанка, било да је исти на највишем нивоу или не, не треба очекивати било какве конкретне резултате. Исто тако, мишљења сам да овакав дијалог треба полако али сигурно враћати у оквире УН јер је јасно да ЕУ, ем што није неутралан посредник, није ни релевантан посредник који би гарантовао спровођење постигнутих споразума из 2013. и 2015. године - напомиње Радојковић.

Указује и да само једна земља има начин да помери дијалог са мртве тачке. Осврће се и на изјаву председника Србије Александра Вучића да "ЕУ или нема или не жели да примени механизме према Приштини која спроводи не само једностране мере, већ покушава да етнички очисти Косово од Срба".

- Вучићева изјава може бити схваћена на два начина. Прво, да ЕУ нема механизме којима може ефикасно да принуди Приштину на конструктивно понашање, а камоли на испуњавање обавезе из Бриселског споразума. Или да ЕУ не жели да искористи механизме принуде према Приштини, већ су они више на нивоу реторике али не и конкретних и конзистентно примењиваних мера принуде. Ако ово имамо на уму, јасно је да једино САД има потребну политичку и војну тежину како би било какав будући дијалог са Приштином могао бити сматран конструктивним - напомиње Радојковић.

Ко ће за сто у Бриселу?

За сада није познато ко иде у Брисел, да ли технички преговарачи Петар Петковић и Бесник Бисљими, или пак политички преговарачи Александар Вучић и Аљбин Курти.

Њих двојица су, иначе, имали 14. септембра прошле године састанак, када је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Ђузеп Борељ директно оптужио Куртија за неуспех разговора јер није прихватио "компромисни предлог" да обе стране паралелно имплементирају своје обавезе.

Након тога двојица преговарача били су у Бриселу у октобру, али су двојено разговарали са лидерима ЕУ на маргинама самита Европског савета.

Brisel
Брисел / Извор: Профимедиа

У међувремену се, 24. септембра, десио сукоб у Бањској, током којег је погинуо један косовски полицајац и тројица Срба, као и једнострани потези Приштине, попут укидања динара на Косову.

Зато је и питање да ли ће Вучић и Курти сести за исти сто у Бриселу, а Неџмедин Спахиу, универзитетски професор у Приштини, оцењује да је то реална могућност. Ипак, није тако сигуран по питању исхода састанка.

- Верујем да ће ЕУ тражити договор о имплементацији Охридског споразума. Верујем да ће се њих двојица видети, било је и лошијих ситуација и надам се да ће превладати разум. Требало би да се паралелно испуњавају услови договора, без условљавање. У рату сви губе, па и победник. Што смо даље од договора, све су извеснији сукоби - рекао је Спахиу.

Ништа мањи песимиста је сарадник невладиног Савета за политику демократизације из Брисела Тоби Вогел, који сматра да током ове године неће бити видљивог напретка у дијалогу Косова и Србије.

- Не видим много простора за напредак ове године, из више разлога. Прво, чини се да садашњи тим посредника није спреман да учини оно што би требало да створи услове који би могли да доведу до коначног договора, односно да ЕУ укине једнострани притисак на Косово и појача притисак на Србију, како би приступ био уравнотеженији. Друго, приступ председника Вучића који чека изборе за Европски парламент и, што је још важније, администрацију Трампа. Чини се да до сада функционише, о чему сведочи и чињеница да га нико не жели питати за блокаду дијалога и догађајима у Бањској - рекао је он.

Трећи разлог је, како је оценио, чињеница да су "западне владе ометене због два велика рата који се воде у суседству ЕУ, у Украјини и Гази", и прогнозира да ићи ће најкраћим путевима које могу пронаћи.

- Нико неће потрошити много политичког капитала на питање дијалога све док се ситуација на терену чини стабилном и док смо стабилност дефинисали до тачке у којој се оружани напади који остављају жртве сматрају подношљивима - оценио је Вогел.

Опомена за Бисљимија

Говорећи о састанку, портпарол ЕУ Петер Стано рекао је да позивном писму Лајчака није одређено ко треба да представља Београд и Приштину на састанку, и навео да је препуштено странама да о томе одлуче.

- Надамо се да ће господин Бисљими ценити напоре уместо да неправедно оптужује званичнике ЕУ. Такво понашање је недопустиво - навео је Стано у писаној изјави, коју је проследио појединим медијима, а преноси приштински "Репортери".

Председник Вучић о наставку дијалога

Вучић је у Минхену на Безбедносној конференцији рекао да је има разговоре са високим комесаром за спољну политику и безбедност Ђузепом Борељом и Лајчаком и да му се чини да ЕУ или нема или не жели да примени механизме према Приштини која на сваки начин покушава етнички да очисти КиМ од Срба.

Aleksandar-Vučić
Александар-Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Рекли смо да желимо да будемо на сваком састанку, али да желимо да видимо резултате. Говорили смо о динару, једној од подмуклих лажи Куртија, који овде свима прича да смо у тромесечном транзиционом периоду који се односи на то да неће отимати динаре - рекао је Вучић, али се запитао како да динари стигну на КиМ.

Казао је и да очекује позив у Брисел ових дана и да се нада неком решењу.

- Борељ је коректан и разуме шта се дешава, али слаба вајда - рекао је Вучић новинарима другог дана Минхенске безбедносне конференције.
Специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Зарацин изјавио је да Немачка чини све како би дошло до напретка у дијалогу Београда и Приштине, као и да та земља подржава Охридски споразум и да жели да обе стране почну што пре да га имплементирају.

- Видим на обе стране да ће унутрашња политика постати важан фактор. Желим то експлицитно да кажем - будућност читавог региона је у ЕУ и то понекад мора да стоји изнад унутрашње политике - рекао је Зарацин.

(Србија Данас/Блиц)