Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Шта ће сад бити са Тачијем? Каква судбина очекује Хашима, да ли је дошло време да "ИЗАЂЕ ИЗ ИГРЕ"?

24.10.2019. 08:14
Пише:
Србија Данас/Блиц
Hašim Tači
Хашим Тачи / Извор: Профимедиа

Ко год да формира тзв. владу на Косову - Хашим Тачи би требало да остане председник до 2021. године, а самим тим и преговарач у дијалогу Београда и Приштине. Да ли ће, међутим, тако и бити или му потенцијални будући премијер Аљбин Курти увелико "ради о глави"?

Прва ствар о којој би Тачи у наредном периоду могао да се запита јесте како ће изгледати његово председниковање ако његови политички непријатељи, а победници последњих избора на тзв. Косову (Самоопредељење и ДСК) формирају тзв. косовску владу.

Уколико се то деси, његова улога у политичком животу, која је до сада била подржана од стране владе чији је стожер била управо његова странка ДПК, могла би да буде прилично скрајнута. То би, у исто време, могло да има утицаја и на наставак дијалога Београда и Приштине, у коме је он политички преговарач.

Љубав са Српкињом му сачувала главу: КУРТИ БИО У ЉУБАВИ СА ЋЕРКОМ СРПСКОГ ПОЛИТИЧАРА?

Љубав са Српкињом му сачувала главу: КУРТИ БИО У ЉУБАВИ СА ЋЕРКОМ СРПСКОГ ПОЛИТИЧАРА?

РАМА УЦЕЊУЈЕ: У "Мини-Шенген" мора и Косово!

РАМА УЦЕЊУЈЕ: У "Мини-Шенген" мора и Косово!

ВУЧИЋ БИО У ПРАВУ! Циркус са тровањем у Приштини организован да би Љимај и Пацоли пребацили цензус!

ВУЧИЋ БИО У ПРАВУ! Циркус са тровањем у Приштини организован да би Љимај и Пацоли пребацили цензус!

Да би тако нешто могло да се деси већ му је наговестио лидер "Самоопредељења" и победник избора на КиМ Аљбин Курти, који је пре неколико дана изјавио је да ће тражити Тачијеву смену ако буде имао довољно гласова у парламенту.

- Ја ћу водити овај дијалог, председник ће бити председник. Он је представник спољне политике, али не и креатор - рекао је Курти.

Он је казао да је највећи проблем "који имају са Тачијем однос са Србијом, јер је у последње две године био веома проблематичан".

- Пре три године учинио нам је нешто незамисливо, јер је на неки начин пристао на неку територијалну размену - рекао је он.

Имајући ово у виду, не би било изненађење да нова тзв. косовска влада покуша да се "убаци" у разговоре који додуше у последњих годину дана практично тапкају у месту. Покушаја да се то промени јесте било и раније, доношене су платформе и прављени тимови, али је све то било неуспешно, а Тачи је остајао главни за "целу ствар". Фигура иза које су у кључним тренуцима ставила западни партнери.

Hašim Tači
Хашим Тачи / Извор: Профимедиа

Међутим, шта ако актуелни председник и будући премијер буду водили потпуно различиту политику?

- Готово да сам сигуран да неће имати заједничких слагања и да ће водити одвојену политику с тим што је Тачију сада простор деловања много смањен, јер остају му само председничке дужности будући да нема своје људе који би кроз одлуке Владе спроводили његову вољу - каже професор балканске политике на Факултету политичких наука Универзитета ААБ у Приштини, Неџемедин Спахију.

Међутим, како каже, Тачију руке неће бити потпуно везане, будући да ће кроз председничку функцију моћи да контролише значајан део државног апарата.

АМЕРИКА УСВОЈИЛА СРАМНУ РЕЗОЛУЦИЈУ О УБИСТВУ БРАЋЕ БИТИЋИ: Опет проналазе разлог да оптужују и уцењују Србију

АМЕРИКА УСВОЈИЛА СРАМНУ РЕЗОЛУЦИЈУ О УБИСТВУ БРАЋЕ БИТИЋИ: Опет проналазе разлог да оптужују и уцењују Србију

- Тачи ће као председник и даље моћи да поставља судије и тужиоце што је за његову превласт са Куртијем бити јако битно, јер уколико Курти жели да иницира превремене изборе и збаци Тачија са власти то ће једино моћи да уради уз предлог Уставног суда у коме се сада налазе људи које је поставио Тачи. Повреда Устава се узима као разлог због ког могу бити расписани избори, а о томе одлучују судије Уставног суда, будући да су они Тачијеви људи сумњам да ће доћи до председничких избора, тако да ће Курти морати наредне две године да трпи Тачија - истиче Спахију.

Као једини начин да се Курти домогне утицаја у све три гране власти Спахију наводи могућност постављања потпуно нових људи у државној администрацији.

- Курти ће морати да се домогне правосудног система и да отклани људе који су некада били симпатизери или чланови ОВК, али може покушати и да придобије или уплаши Тачијеве људе, колико ће успети у томе видећемо. Није открио да му је то главна намера, али верујем да ће морати нешто да уради по том питању, посебно уколико не жели да га народ гледа као издајицу - објашњава он и додаје да би следећи Куртијев корак могао да буде сарадња са Специјалним судом за ратне злочине у Хагу и испоручивање тражених припадника ОВК, укључујући и Тачија уколико Суд то буде захтевао.

Да је Тачи потенцијално у проблему, сматра и амерички аналитичар и професор Едвард Џозеф, који каже да је резултат косовских избора од 6. октобра "јак ударац председнику Тачију".

- О томе нема сумње. Идеја да он има мандат бирача (тзв.) Косова за његов правац, заједно са председником Србије Александром Вучићем о подели Косова, јасно је да не постоји. Са друге стране, може да се деси да Аљбин Курти постане премијер. И његов приступ је помешан, зато што је годинама сам инсистирао на уједињењу (тзв.) Косова са Албанијом. Он не жели да (тзв.) Косово буде независна држава већ да се припоји Албанији. То би било могуће разменом територија. Курти је такође рекао да је против предаје неког дела територије Србима. То је рекао неколико пута, али видећемо - рекао је Џозеф.

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

Шта ће бити са дијалогом?

Говорећи о наставку дијалога са Београдом, он наводи да је Тачијева позиција сада је ослабљена и да "не може да води преговоре на поверљив начин, као појединац, а без консултација за премијером".

- Уколико покуша да то уради, неће имати кредибилитет на (тзв.) Косову. Сваки споразум који може да постигне, може да допринесе поделама, и биће озбиљно питање да ли ће га косовски Албанци прихватити. Уколико Аљбин Курит буде премијер, не сумњам да ће се потпуно укључити у ове разговоре, заједно са председником Тачијем, који је ослабљен на изборима јер је његова партија прошла веома слабо - појаснио је он.

Међутим, није непознаница да је у дијалог Београда и Приштине укључена најпре ЕУ, која је посредник у дијалогу, али и САД које су пре десетак дана именовале чак и специјалног изасланика за ове разговоре.

Каква ће бити позиција Америке по питању преговарача, видеће се, али ако је судити по ономе што се раније дешавало, за Унију је главни преговарач управо Хашим Тачи.  Да је то тако, сада већ бившем премијеру Рамушу Харадинају је до знања стављено у неколико наврата када је покушавао да наметне тим за преговоре са Београдом.

Ramuš Haradinaj
Рамуш Харадинај / Извор: Профимедиа

Међутим, можда је могућа и друга варијанта, која би била проблематичнија за Куртија, и која би евентуално могла да иде у корист Тачију. Све ће, каже извор из косовске скупштине, зависити од коначног броја гласова, и резултата Фатмира Љимаја, лидера НИСМЕ и доскорашњег потпредседника тзв. косовске владе.

- Тачијева странка није још у опозицији. Треба сачекати комплетно пребројавање гласова јер много зависи од тога шта ће да уради Фатмир Љимај јер је на 4,99 одсто. Ако прође цензус и добије шест мандата, они ће бити одузети од "Самоопредељења" и ДСК, па та коалиција неће имати 61 мандат, већ 58 а можда и 57 мандата. Са таквом променом, све се мења из корена - прича извор.

Како појашњава, са таквим скором, Курти би могао да буде у проблему и мораће да размишља о томе да шири коалицију, уз опаску да су мањинске странке генерално увек подржавале Тачија и Весељија, односно ДПК.

- По ономе што Курти тренутно наговештава као своју политику, не само Срби, већ и Албанци и међунардона заједница, више га виде као проблем него као решење - наводи извор.

АЛБАНЦИ НА КОСОВУ ПРЕВРШИЛИ СВАКУ МЕРУ! Иса Мустафа тражи да се српски гласови не броје?!

АЛБАНЦИ НА КОСОВУ ПРЕВРШИЛИ СВАКУ МЕРУ! Иса Мустафа тражи да се српски гласови не броје?!

"Неће реализовати велику Албанију преко леђа Срба" Марко Ђурић одговорио на Куртијеве планове

"Неће реализовати велику Албанију преко леђа Срба" Марко Ђурић одговорио на Куртијеве планове

БРИТАНСКИ ПОЛИТИЧАР ОТКРИВА - Ово су четири сценарија за решење косовског проблема!

БРИТАНСКИ ПОЛИТИЧАР ОТКРИВА - Ово су четири сценарија за решење косовског проблема!

КУРТИ СПРЕМА ПАКЛЕНИ ПЛАН ПРОТИВ СРБИЈЕ! Харадинај брутално најавио: "Да, убијао сам Србе"

КУРТИ СПРЕМА ПАКЛЕНИ ПЛАН ПРОТИВ СРБИЈЕ! Харадинај брутално најавио: "Да, убијао сам Србе"

ЈОШ ЈЕДНА ПРИШТИНСКА ПРОВОКАЦИЈА: Српски званичник заустављен на Јарињу, ХАЈКА СЕ НАСТАВЉА!

ЈОШ ЈЕДНА ПРИШТИНСКА ПРОВОКАЦИЈА: Српски званичник заустављен на Јарињу, ХАЈКА СЕ НАСТАВЉА!

БОНУС ВИДЕО: Рибар је копао по смећу и пронашао једно од НАЈВЕЋИХ БЛАГА НА СВЕТУ, али ту тек почиње мистерија (ВИДЕО)