Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Све очи биће упрте у Вучића! Шта се очекује од председника Србије данас у Берлину?

29.04.2019. 11:53
Пише:
Танјуг
Aleksandrar Vučić i Angela Merkel
Александрар Вучић и Ангела Меркел / Извор: Србија Данас

Историја посета српског председника Александра Вучића Немачкој од онда, када је после пада демократа као први члан нове владе "пробио лед" и дошао на разговоре, па до данашњег самита, показује увек исти карактер - саговорници су тешки, теме разговора још теже, а Берлин моћан - и формално и неформално.

Без обзира на то што ће данас у Берлину представници свих земаља западног Балкана плус Словеније и Хрватске бити неформално и што ће, поред немачког канцелара Ангеле Меркел седети и француски председник Емануел Макрон, јасно је да ће све очи бити упрте у Вучића, јер је питање како ће даље Београд и Приштина, најтежа и доминантна тема.

Иако је званични Берлин најавио да вечерас није предвиђено потписивање никаквих обавезујућих докумената, било би наивно веровати, да су Макрон, коме код куће гори под ногама и Меркелова, на крају своје политичке каријере, позвали лидере западног Балкана, окупиране такође својим мукама, само на вечеру и размену мишљења.

Судећи према немачким медијима, Берлин од овог скупа, ипак, нешто очекује и то, пре свега, од Београда и Приштине.

Шта су очекивања Берлина - да ли је то само да се са свим учесницима политике на западном Балкану ступи у дијалог и дође до размене мишљења или нешто конкретније?

Француски председник стиже у Србију: ПОЗНАТ КОНАЧАН ДАТУМ ПОСЕТЕ!

Француски председник стиже у Србију: ПОЗНАТ КОНАЧАН ДАТУМ ПОСЕТЕ!

ПОЧИЊЕ БОРБА ЗА СРПСКЕ ИНТЕРЕСЕ! Председник Србије данас и сутра у Берлину: Први сусрет са Федериком Могерини

ПОЧИЊЕ БОРБА ЗА СРПСКЕ ИНТЕРЕСЕ! Председник Србије данас и сутра у Берлину: Први сусрет са Федериком Могерини

Вучић уочи састанка у Берлину: Нема ништа од "двоструког суверенитета", то је пробни балон! ОНИ НЕЋЕ НИШТА!

Вучић уочи састанка у Берлину: Нема ништа од "двоструког суверенитета", то је пробни балон! ОНИ НЕЋЕ НИШТА!

То би, уз призвук немачког упозорења о "ад ацта" европској перспективи, уколико и Београд и Приштина не покажу озбиљну вољу за нормализацијом, могло бити у зони политичких шпекулација, док је у зони политичке реалности чињеница да је Немачка јасно против идеја о размени територија и померању граница и да њене дипломате, управо на ту тему, "опипавају пулс" у региону.

На "јужном крилу" Европске уније (ЕУ), односно Европе, политичка ситуација је ровита- од национализма, преко корупције и демонстрација до такси Приштине на српску робу и зато би, према оценама немачких медија, сусрет вечерас требало у најмању руку да поново за исти сто доведе све балканске актере, пре свега, представнике Београда и Приштине.

Немачки званичници не крију незадовољство чињењем, односно, нечињењем ЕУ-Комисије и истичу да је иницијатива Меркелове и Макрона о вечерашњем самиту дошла правовремено, јер региону, како се упозорава, прети да поново падне у клопку старог конфликта.

Angela Merkel, Aleksandar Vučić
Ангела Меркел, Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Из Берлина се јасно каже да однос Београда и Приштине отежава развој целог региона и увек изнова наглашава да је то регион који тежи ЕУ и истовремено стоји под утицајем Русије, Кине, Турске, Саудијске Арабије и Америке.

И вечерашњи самит би се зато смео, бар делимично, тумачити и као део борбе ЕУ у утакмици са Америком, Русијом, Кином, Турском или Садијском Арабијом за утицај у том истом региону, а онда очекивати, не само упозорења са "ад ацта" ЕУ-перспективи, већ и нека обећања и већи финансијски и сваки други ангажман ЕУ за развој, сигурност и стабилност региона.

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

Да се вечерас у Берлину неће радити само о Балкану и Балканцима, говоре и процене аналитичара да овим сусретом и Меркел и Макрон желе да пошаљу јасан сигнал Вашингтону о дебети о промени граница и да ЕУ хоће да седи за преговарачким столом.

Осим сигнала Вашингтону, Меркелова и Макрон желе, верује се, да пошаљу поруку и самом Бриселу, односно, високој представници ЕУ Федерики Могерини, којој се на немачкој и политичкој и политиколошкој сцени пребацује да је не само толерисала, већ и подстицала преговоре Вучић-Тачи за шта, како се каже, није имала ни мандат, а ни подршку свих чланица ЕУ.

ВУЧИЋ САМ ПРОТИВ СВИХ У БЕРЛИНУ: Меркел и Макрон спремају УЛТИМАТУМ СРБИЈИ?! "Наставите дијалог без укидања такси"

ВУЧИЋ САМ ПРОТИВ СВИХ У БЕРЛИНУ: Меркел и Макрон спремају УЛТИМАТУМ СРБИЈИ?! "Наставите дијалог без укидања такси"

Припремају ли Берлин и Париз априлски велеобрт кад је у питању Косово?

Припремају ли Берлин и Париз априлски велеобрт кад је у питању Косово?

Јасна порука Вучића: Србија поштује територијални интегритет свих суседа, а очекујемо да суседи поштују целовитост Србије

Јасна порука Вучића: Србија поштује територијални интегритет свих суседа, а очекујемо да суседи поштују целовитост Србије

Меркелова и Макрон вечерас, по педагошком принципу, желе можда да Балканцима покажу како су они од крвних непријатеља, преко потписивања Јелисејских Споразума 1963. године, постали поносни пријатељи и покретачка снага развоја ЕУ, са више од 2 200 збратимљених градова.

Или би се вечерас можда, могло конкретно чути да је дијалогу који је до сада вођен у Бриселу, а сада је у "ћорсокаку", потребан нови импулс, формат и јасан циљ-а то је српско признање тзв. Косова, као предуслов стабилност и мира балканског?

Све је то неформално могуће да лидери Балкана и ЕУ чују док, вероватно, буду јели чувене немачке шпаргле и уживали у воћним дезертима северњачке кухиње на самиту, формално јединој најављеној данашњој обавези Меркелове, која би вечерас могла да утврди и колико јој је међународног ауторитета остало у својој последњој канцеларској рунди.