Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВИМА ЈЕ ДОСТА КУРТИЈЕВЕ ПОЛИТИКЕ! Нападају га са свих страна: Албанци бесни, огласили се политичари, стручњаци и амбасаде

21.06.2023. 09:49
Пише:
Србија Данас
Kosovo i Metohija
Косово и Метохија / Извор: Фото: Youtube printscreen/Al Jazeera Balkans/Shutterstock

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изгубио је сваку подршку и код свог народа.

Ситуација на Косову и Метохији је претходних дана тема свих политичких разговора, како у региону, тако и у свету.

ОВО СЕ КУРТИЈУ НЕЋЕ ДОПАСТИ! Немачки и француски амбасадор му упутили јасну поруку: Треба нам државник, а не ратни хушкач

ОВО СЕ КУРТИЈУ НЕЋЕ ДОПАСТИ! Немачки и француски амбасадор му упутили јасну поруку: Треба нам државник, а не ратни хушкач

КРАСНИЋИ НИКАД ОШТРИЈИ ПРЕМА КУРТИЈУ: Тзв. Косово ће се претворити у место на ком живе само Аљбинови милитанти

КРАСНИЋИ НИКАД ОШТРИЈИ ПРЕМА КУРТИЈУ: Тзв. Косово ће се претворити у место на ком живе само Аљбинови милитанти

ОПОЗИЦИЈА СЕ ПРИДРУЖИЛА НАПАДИМА НА СРБИЈУ: "Вучићу, ослободи Куртијеве полицајце" (ВИДЕО)

ОПОЗИЦИЈА СЕ ПРИДРУЖИЛА НАПАДИМА НА СРБИЈУ: "Вучићу, ослободи Куртијеве полицајце" (ВИДЕО)

Терор Аљбина Куртија навео је чак и његове дугогодишње савезнике на Западу да се ограде од његове политике и по први пут јавно осуде дешавања на Космету.

Ипак, незадовољство није присутно само међу иностраним политичарима западне Европе и Америке, јасне поруке послали су и Мађари, Руси, али и албански политичари, стручњаци, као и посланици тзв. Косова.

Јасно је да је делање Аљбина Куртија погубно не само по српски народ на Косову и Метохији, већ се истиче да је оно контрапродуктивно и за слику коју лажна држава покушава да презентује на светској политичкој сцени.

Амбасаде француске и немачке реаговале 

Nemačka Francuska
Немачка Француска / Извор: Фото: Shutterstock

Амбасадори Немачке и Француске у Приштини, Јорн Роде и Оливије Геро, наводе да постоји захлађење односа између владе привремених приштинских институција и Европске уније.

Роде је у емисији "РТК Приме", навео да су немачки канцелар Олаф Шолц, француски председник Емануел Макрон и италијанска премијерка Ђорђа Мелони писали Куртију са молбом да послуша њихов савет, међутим, како је рекао, то се није догодило.

- Ми постављамо захтеве и они се не чују, стога нам је потребан државник, а не онај који све време прича о рату - рекао је Роде. Амбасадор Француске Геро рекао је и да би Приштина требало да буде конструктивнија.

Посланик АБК Беке Бериша: "Изгубио је подршку патриота, САД и ЕУ"

Посланик АБК Беке Бериша оценио је да је премијер Косова Аљбин Курти изгубио подршку САД и ЕУ и уништио односе са Албанијом.

Бериша је на Фејсбуку навео да су привреда и развој Косова "на нули".

- Курти плаши опозицију лажним анкетама, а спровођењем Охридског споразума добио је подршку Југословена, док је изгубио подршку патриота. Изгубио је подршку САД и Европе, док су односи са Албанијом на нули, као и привреда и развој земље - навео је, између осталог, Бериша.

Како је додао, Курти је допринео да Косово буде "искључено из НАТО", и да све то скупа представља "црне странице” за Косово.

Авдулах Хоти: Курти да поднесе оставку, није заслужио да буде на тој функцији

Avdullah Hoti
Avdullah Хоти / Извор: Фото: Printscreen/Youtube

Посланик Демократског савеза Косова Авдулах Хоти каже да се "суверенитет Косова" не може проширити на север специјалним јединицама Косовске полиције, већ кроз политички процес интеграције Срба у институције, пише Економија онлајн.

Хоти је навео да на север није сигурносни, већ политички проблем.

Он сматра да би у оваквим околностима Косово требало да распише нове парламентарне изборе.

- У тренутку када су Косовске безбедносне снаге искључене из војне вежбе "Дифендер Јуроп 23", премијер и министар одбране су морали да поднесу оставке. Ја бих то урадио - нагласио је Хоти.

Он је додао да Аљбин Курти не би био премијер да опозиција има довољан број гласова у Скупштини да га разреши.

- Он није заслужио да буде на тој функцији, али добио је мандат од грађана - каже Хоти.

Скендери: Забрана увоза робе из Србије довешће до нових поскупљења

Skenderi
Скендери / Извор: Фото: Printscreen/KosovoOnline

Професор макроекономије Нагип Скендери рекао је да су тензије са Србијом одувек утицале на економију на Косову и да ће одлука о забрану увоза српских производа утицати на поскупљење, преноси Коха.

Он је навео да су владе Косова криве за неразвијеност привреде, јер су се, како наводи, у последњој деценији више бавиле безбедносном ситуацијом и решавањем политичких проблема него економијом.

- Последице се осећају, јер се све то пребацује на цену производа које резултирају поскупљењима. Имамо мањак производа на тржишту, па они који се увезу буду скупљи због плаћања на граници. Сада се то негативно одражава на социо-економску ситуацију - рекао је Скендери.

Додао је да забрињава и одлазак младих са Косова.

- Односи са Србијом су веома напети и изазивају потпуну блокаду у привреди и општем економском развоју. У контексту привреде, 2007. године стране директне инвестиције из иностранства биле су много веће него у периоду након проглашења независности - рекао је он.

Аземи: Мора да се заустави ова катастрофа

Члан Демократског савеза Косова Висар Аземи истакао је да премијер Аљбин Курти има проблем са читавом америчком политиком, а не са појединцима који су на власти у САД.

- Њему се баш и не свиђа Бајден, којег је подржао на изборима против Трампа, нити Блинкен и Ескобар. Он има проблем са америчком политиком. Овом господину вероватно смета највећа и најконсолидованија демократија на свету - каже Аземи.

Додаје да то не би био проблем да је Куртијево мишљење у оквиру странке Самоопредељење.

- Али он је данас премијер и својим поступцима угрожава здраве односе грађене деценијама са САД - истакао је Аземи.

Према његовим речима, Косову нису потребни људи који ће рушити односе са САД.

- Косово мора да заустави ову катастрофу. Не требају нам они који изазивају наше пријатеље и експериментишу са односимаа. Треба да вратимо њихово поверење, са онима који су га изградили. Са ДСК - каже Аземи.

}