Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТЕРОР НАД СРБИМА НА КОСОВУ НЕ ПРЕСТАЈЕ! Шансе за постизање договора у Бриселу веома мале, Курти неће одустати од своје "игре"

14.09.2023. 11:54
Пише:
Танјуг
Foto: Srbija Danas, YouTube Printscreen Al Jazeera Balkans, Shutterstock
Фото: Србија Данас, YouTube Printscreen Ал Jazeera Балканс, Shutterstock / Извор: Фото: Србија Данас, YouTube Printscreen Ал Jazeera Балканс, Shutterstock

Вучић се састао са Куртијем у Бриселу очи у очи.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да по ставовима и заузетим позицијама Приштине на северу КиМ, које она не жели да изгуби, нема могућности за постизање договра на данашњем састанку у Бриселу, који би водио ка деескалацији ситуације на КиМ.

ГРЕНЕЛ БЕСАН ЗБОГ ПОТЕЗА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ "Курти је игнорисао све захтеве"

ГРЕНЕЛ БЕСАН ЗБОГ ПОТЕЗА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ "Курти је игнорисао све захтеве"

"ПОЛИТИКА КУРТИЈА НЕМА БУДУЋНОСТ" Ђурић обавестио Ескобара о шиканирању Срба у лажној држави

"ПОЛИТИКА КУРТИЈА НЕМА БУДУЋНОСТ" Ђурић обавестио Ескобара о шиканирању Срба у лажној држави

"КФОР ПОМАГАО СТВАРАЊЕ УЧК" Шок сведочење бившег официра британске војске на суђењу албанским терористима

"КФОР ПОМАГАО СТВАРАЊЕ УЧК" Шок сведочење бившег официра британске војске на суђењу албанским терористима

Казао је да би на данашњем састанку председника Србија Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Бриселу, требало да се постигне веома снажан договор са конректним корацима како да се смири ситуација на северу КиМ, и како да се створе услови да се Срби и њихови политички представници врате у привремене институције самоуправе јер, истиче он, разлози због којих су они изашли из тих институција нису отклоњени.

Напомиње да оно што би морало да буде договорено, а да Курти то спроведе, јесте да се повуку припадници специјалних милитаризованих полицијских јединица са севера, не само из зграда општина, да се лажни градоначелници повуку из тих зграда, да се организују избори на начин који би био прихватљив за српски народ како би се они поново вратили у четири општине,  као и да се престане са терорисањем српског народа и да се пусте Срби који су ухапшени.

Дрецун додаје да се не види спремност Аљбина Куртија да то уради, као ни снажан механизам који би Запад био спреман да примени како би натерао Куртија на тако нешто.

Foto: Tanjug/AP/Virginia Mayo
Фото: Танјуг/АП/Виргиниа Mayo / Извор: Фото: Танјуг/АП/Виргиниа Mayo

- Ово је једна игра коју Аљбин Курти спроводи да само направи привид некакве деескалације. Да ли је могуће постићи договор који би заиста водио ка деескалацији на данашњем састанку, мислим да није. Не због неспремности Београда него због тога што Приштина има неке потпуно другачије циљеве и она не жели да изгуби заузете позиције на северу - закључио је он.

Према његовим речима, све што се ради у Бриселу је процес и не може се говорити о томе да је доживљен пораз или је остварена победа на једном састанку.

Нагласио је да Београд има конструктиван приступ, а да Приштина има један други који је прилично дестабилизујући и који води само ка нечемо што је за Београд апсолутно неприхватљиво, а то је да се Београд сложи са чланством такозваног Косова у међународним организацијама и да са Приштином успостави односе на принципима поштовања територијалног интегритета и суверенитета.

- Зна се шта Београд тражи, али мени је једина непознаница понашање политичког запада. Шта ће тај политички запад који је оличен у Борељу и Мирославу Лајчаку, данас на овом састанку да понуди. Да ли имају неки нови предлог, да ли ће изаћи можда са неким новим мерама којима ће запретити Приштини. Видимо у последње време да се шаљу поруке да ако се не искористи ова прилика, да је могуће да ће неке мере бити предузете везано за визну либерализацију. То је француски председник Макрон говорио, па су Немци демантовали. Дакле само је та непознаница да видимо да ли ће они изаћи са неким конкретним предлогом - навео је Дрецун.

Foto: Tanjug/AP/Virginia Mayo
Фото: Танјуг/АП/Виргиниа Mayo / Извор: Фото: Танјуг/АП/Виргиниа Mayo

Каже да појединачни продори везани за питања која су техничка, али битна за свакодневни живот не могу да се окарактеришу као успех данашњег сатсанка, и додаје да ако политички запад није смислио неко решење, нема могућности за напредак.

Када је реч о спрском народу на КиМ, Дрецун напомиње да њихова безбедност свакодневно угрожена, да се наставља терор који се спроводи посебно над Србима на северу, али генерално над српским народом, као и да су Срби и даље обесправљени и да се привремене институције самоуправе и даље према њима понашају као према грађанима другог реда.

- Тај терор никако да престане, људи се хапсе без икаквог разлога, без икакве кривице, одузима им се имовина, прети се заоштравањем даље ситуације посебно на северу, јачају се ти војни потенцијали такозваног Косова, полицијске снаге су веома бруталне и тада преузимају неке активности према српском народу. Онемогућава се доток и хране и свега другог, удара се на обрзаовни систем, на здравствени систем, на социјалну помоћ коју Србија пружа Србима на КиМ. Једноставно та ситуација је толико лоша да прети да изазове погром српског народа у смислу исељавања и одласка зато што Срби сада у овим условима тешко да могу да виде било какву перспективу опстанка на КиМ - оценио је он.