Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ТУЖНИ СМО" Гренел о дијалогу Београда и Приштине: Након одласка Трампа погоршани односи два америчка пријатеља

04.09.2023. 09:15
Пише:
Србија Данас/Косово Online
Ričard Grenel
Ричард Гренел / Извор: Профимедиа

У последње две и по године дошло је до пораста насиља међу странама, сматра Гренел, а у зависности од тога, НАТО трупе су порасле, а економски изгледи, посебно на Косову, су ослабили. 

Бивши изасланик Сједињених Америчких Држава за дијалог Косова и Србије Ричард Гренел изјавио је, поводом треће годишњице Вашингтонског споразума, који је 4. септембра 2020. године потписан у Белој кући, да су након одласка Доналда Трампа са места председника САД односи Косова и Србије погоршани.

Гренел је у писаној изјави истакао да са тугом то мора да призна.

- Данас, на трећу годишњицу историјског Вашингтонског споразума потписаног у Овалном кабинету од стране влада Србије и Косова, којим је председавао председник Трамп, тужни смо јер смо принуђени да признамо да су се односи између два пријатеља Америке погоршали - рекао је Гренел.

ЕУ НЕ МОЖЕ ДА ОБУЗДА КУРТИЈА: Пожурују изборе на КиМ, услови за гласање немогући, ситуација на северу драматична

ЕУ НЕ МОЖЕ ДА ОБУЗДА КУРТИЈА: Пожурују изборе на КиМ, услови за гласање немогући, ситуација на северу драматична

КУРТИ ТОТАЛНО ИЗГУБИО КОМПАС Послао своје наоружане полтроне и на пецароше на Газиводама! Срамота која губи све границе (ФОТО)

КУРТИ ТОТАЛНО ИЗГУБИО КОМПАС Послао своје наоружане полтроне и на пецароше на Газиводама! Срамота која губи све границе (ФОТО)

"КУРТИЈЕВА ВЛАДА ПРАВИЛА ГЛУПЕ ГАФОВЕ" Албанци бесни: Због казнених мера ЕУ Приштина изолованија него икада раније

"КУРТИЈЕВА ВЛАДА ПРАВИЛА ГЛУПЕ ГАФОВЕ" Албанци бесни: Због казнених мера ЕУ Приштина изолованија него икада раније

Према његовим речима, односи Косова и Србије су нарушени због напуштања дипломатског, политичког и економског вођства од стране актуелног председника САД Џоа Бајдена.

- Као што ме је председник Трамп упутио пре него што смо почели да преговарамо о споразуму из 2020. године, једини начин да се стране помере ка бољој, сигурнијој будућности био би одбацивање промашених захтева и тачака разговора и политичких ћорсокака из претходних 20 година. Неограничено очекивање да се историјске грешке морају исправити пре него што уследе мир, безбедност и просперитет, само продужава сукоб који је већ превише коштао два друштва - рекао је Гренел.

Истакао је да САД дугују младима са Косова и Србије стварање боље будућности.

- Дугујемо младим људима у Србији и на Косову да одбаце политичке вратоломије, симболичне победе и измиривање рачуна, и уместо тога радимо на стварању заједничке економске будућности. Наивно је рачунати на инострану пословну експанзију у региону, где је физичка безбедност људи и имовине гарантована присуством НАТО трупа - истакао је Гренел.

У последње две и по године дошло је до пораста насиља међу странама, сматра Гренел, а у зависности од тога, НАТО трупе су порасле, а економски изгледи, посебно на Косову, су ослабили. 

Одлука председника Бајдена да, како каже, уступи амерички дипломатски и економски ангажман у региону "аналитичкој парализи Европске уније" је, према његовим речима, само погоршала ствари.

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

- Споразумом из 2020. предвиђена је заједничка и растућа економска будућност за стране у којима су уклоњене трговинске баријере, изграђене нове ваздушне и копнене саобраћајне везе, Влада Србије пристала је да диверсификује снабдевање енергијом од Русије, а Влада Косова пристала да користи студију изводљивости америчке владе за језеро Газиводе/Ујмани, које се неутрално назива језеро Трамп, за развој могућности водних ресурса, укључујући чисту енергију - подсећа Гренел.

Истиче да су се Вашингтонским споразумом стране обавезале на поштовање слободе вероисповести и заштиту културних и верских објеката.

- За време председника Трампа, странке су се обавезале да ће штитити и промовисати слободу вероисповести, укључујући обновљену међуверску комуникацију, обавезле су се на заштиту верских објеката, наставак реституције имовине без наследника и непотражене имовине из доба Другог светског рата, као и да убрзају напоре да се лоцирају и идентификују посмртни остаци несталих из југословенских ратова. Такође су се сложили са низом двопартијских приоритета које су годинама гурале САД, означили Хезбалах у потпуности као терористичку организацију и ограничили њене операције и финансијске активности у региону, обавезали се да ће помоћи дикриминализацији хомосексуалности, која је тренутно незаконита у 69 земаља, као и на и ширење дипломатских односа са Израелом и другим савезницима САД који ратују - додаје Гренел.

Према његовим речима, показатељ да су достигнућа Трампа поништена је то што мораторијум за чланство Косова у међународним институцијама није продужен.

- Можда је највећи знак да су ова достигнућа из Трампове ере поништена био неуспех Бајденове администрације и њених колега из ЕУ да продуже договорени мораторијум на захтеве Косова за новим чланством у међународним организацијама у замену за једногодишњи мораторијум на српску кампању за повлачење признања Косова - истиче Гренел.

Додаје да се мора учинити више ако се жели мир и просперитет између Косова и Србије, али и да Бајдену Балкан није приоритет.

- Нажалост, Џо Бајден и његова администрација јасно су ставили до знања да Балкан и народ Балкани нису њихов приоритет. Јасно је да су људи са Косова, Србије и са простора ширег Балкана у великој мери имали користи од мандата Доналда Трампа у Белој кући, и искрено се надам да ћемо видети још једну Трампову администрација, како би поново учинио регион Балкана главним приоритетом за Америку - закључио је Гренел.

}