Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МИРНА СИТУАЦИЈА НА СЕВЕРУ КОСМЕТА: После нове рампе за Приштину, уследиле срамне изјаве премијера лажне државе (ФОТО/ВИДЕО)

30.05.2023. 13:11
Пише:
Србија Данас
Kosovo
Косово / Извор: Фото: YouTube Printscreen Sky News/Shutterstock

У сукобима Срба, КФОР-а и косовске полиције рањено је више од 50 Срба, међу којима троје теже.

Снаге Кфора са опремом са разбијање демонстрација поставиле су у уторак ујутру нови кордон недалеко од заштитне ограде испред зграде локалне самоуправе у Звечану, а амерички Кфор стигао је и у Лепосавић као појачање.

Од четворице ухапшених Срба, двојица су и даље у полицији и пребачени су у јужни део Митровице. Из болнице су потврдили да има најмање 50 повређених Срба, док је Кфор саопштио да је повређено 30 њихових припадника. Један од теже повређених, Драгиша Гаљак и даље је на интензивној нези и у тешком стању.

"ХИТНО ПОВЛАЧЕЊЕ ЈЕ УСЛОВ..." Завршен састанак Вучића са амбасадорима земаља Квинте о ситуацији на КиМ (ФОТО)

"ХИТНО ПОВЛАЧЕЊЕ ЈЕ УСЛОВ..." Завршен састанак Вучића са амбасадорима земаља Квинте о ситуацији на КиМ (ФОТО)

БАЛКАНСКИ ПИРОМАН КУРТИ ЈУЧЕ ЈЕ ХТЕО ДА ЗАПАЛИ ЦЕО РЕГИОН Петковић загрмео у емисији на РТС-у: Он жели да изазове рат!

БАЛКАНСКИ ПИРОМАН КУРТИ ЈУЧЕ ЈЕ ХТЕО ДА ЗАПАЛИ ЦЕО РЕГИОН Петковић загрмео у емисији на РТС-у: Он жели да изазове рат!

ДОК СЕ ПУЦА НА ГОЛОРУКЕ СРБЕ... Огласио се Борељ - ово је став ЕУ о ситуацији на КиМ (ФОТО)

ДОК СЕ ПУЦА НА ГОЛОРУКЕ СРБЕ... Огласио се Борељ - ово је став ЕУ о ситуацији на КиМ (ФОТО) 

Борељ поздравио одлуку о слању додатних НАТО снага

Специјални представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поздравио је одлуку о слању додатних НАТО снага на Косово и поручио да се мора вратити мир.

- Поздрављам одлуку да се распореди додатних 700 војника на Косово. Наставићемо блиску координацију и сарадњу са Кфором, и преко наше Мисије Еулекс. Сада се мора вратити мир - поручио је Борељ на Твитеру.

Манастир Дечани: Протести Срба нису против Кфора, већ против косовске полиције и узурпације српских општина

Братство манастира Високи Дечани је у данашњем саопштењу истакло да јучерашњи инциденти у којима су повређени Срби и припадници италијанског контигента Кфора нису били усмерени против Кфора и италијанске војске, већ против насилне окупације општиина на северу Косова од стране тешко наоружане тзв. косовске полиције.

Манастир Високи Дечани је већ 24 године под заштитом Кфора, првенствено од стране италијанских војника.

- Изражавамо нашу срдачну захвалност на овој заштити, јер без ње не бисмо могли нормално да живимо усред четири послератна напада екстремиста и тешких услова са којима се суочавамо 24 године, од оружаног сукоба на Косову 1999. године - наводи се у саопштењу.

Подсећа се да је италијанска војска 2005. године одликована највишим одличјем Српске православне цркве, медаљом Светог Саве, као признањем за њихов значајан допринос у заштити православних места на Косову од уништења.

Manastir Dečani
Манастир Дечани / Извор: Профимедиа

- Желимо да истакнемо да недавни несрећни насилни инциденти током протеста на северу Косова не смеју да утичу на историјски јаке односе српског и италијанског народа. Међу повређенима у јучерашњим протестима били су и локални Срби и италијански војници.Ово није био протест против КФОР-а, већ против насилне окупације општина на северу Србије од стране тешко наоружане косовске полиције - истиче се.

Додају да је италијанска војска до данас дала значајан допринос мировним напорима на Косову, штитећи српски и друге угрожене народе, омогућавајући повратак многих расељених лица и чувајући најзначајније српске православне манастире.

- Најоштрије осуђујемо свако насиље, позивамо на мир и дијалог и упућујемо наше молитве за брзи опоравак свих повређених. Потврђујемо нашу посвећеност сарадњи са КФОР-ом и свим појединцима добре воље да заштитимо наш народ у веома нестабилним условима које доживљавамо на Косову - навооди се у саопштењу братства манастира Дечани.

Курти одговорио САД

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је данас, након што су САД предузеле мере против Приштине због дешавања на северу КиМ, да се "демократија не може суспендовати или држати као талац".

Курти је у видео обраћању на Фејсбуку рекао да је Приштина појачала комуникацију са међународном заједницом и да је смиривање ситуације заједнички циљ, али је поновио став да албански градоначелници општина на северу КиМ, упркос слабој излазности на изборима због бојкота Срба, "и даље једини имају легитимитет да буду у зградама општина и на услузи грађанима" и да имају пуну подршку власти у Приштини.

Он је за насиље још једном оптужио, како је навео, групе екстремне деснице, које је повезао са Миланом Радојчићем и Звонком Веселиновићем, али и са председником Србије Александром Вучићем, шефом БИА Александром Вулином и министром спољних послова Ивицом Дачићем, кој је назвао њиховим "газдама из Београда", преноси Коха.

Оценио је да протест током којег се нападају полиција и Кфор "није протест за општину, већ за власт" и додао да се на тзв Косову власт може добити само путем избора, а не насиљем и злочином".

Поновио је и да је тзв Косово "најдемократскија земља на Западном Балкану".

Више о томе ОВДЕ.

Саопштење Српске листе

Након сазнања да се у медијима појавила информација да је вечерас на војнике КФОР-а бачена некаква експлозивна направа у непосредној близини зграде општине Звечан, представници Српске листе су се одмах упутили на лице места и у разговору са представницима КФОР-а на терену сазнали да је у питању највероватније петарда.

Српска листа позива грађане да не угрожавају безбедност војника Кфора, јер свако ко то ради, ради против интереса српског народа.

На Јарињу успостављен теретни саобраћај у правцу ка КиМ

На административном прелазу Јариње око 18.20 поново је успостављен теретни саобраћај у правцу ка КиМ, који је раније данас био обустављен.

Саобраћај теретних возила на Јарињу био је обустављен данас око 13 сати.

Како камионима није био омогућен прелазак административне линије, формирала се колона.

Теретни саобраћај из правца КиМ се све време одвија несметано, као и путнички саобраћај у оба правца.

Kosovo
Косово / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Прећено Србима у Липљану, поломљен јарбол и однета застава

У Липљану су се синоћ и протекле ноћи догодила два инцидента. Најпре је прећено Србима који су се окупили у једној од локалих продавница, а затим је током ноћи скинут јарбол, исечена и однета застава Српске православне цркве која се вијорила у дворишту храмова Светих Флора и Лавра и Ваведења Пресвете Богородице.

Застава Српске православне цркве која је била постављена на звонару у црквеном дворишту у Липљану је ноћас однета, а јарбол је поломљен.

Начелник Генералштаба обишао део превентивно распоређених снага Војске Србије

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишао је са најближим сарадницима део снага Војске Србије које су превентивно размештене, после одлуке председника Републике да се степен борбене готовости подигне на највиши ниво.

Генерал Мојсиловић је током обиласка сагледао размештај јединица и организацију живота и рада на матичним и издвојеним локацијама и уверио се да су припадници Војске Србије спремни, мотивисани и потпуно обучени да брзо и одлучно изврше све задатке који се пред њих поставе.

Изражавајући задовољство затеченим стањем, борбеним моралом и решеношћу војника и старешина, који су као и много пута до сада показали да се на њих увек може рачунати, начелник Генералштаба је поручио да ће Војска Србије учинити све што је у њеној моћи да буде у функцији мира и безбедности грађана Србије, наводи се у саопштењу.

Огласио се Столтенберг о ситуацији на КиМ

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је данас да ће НАТО на КиМ послати још 700 војника.

- Предузимамо овај корак како би се осигурало да Кфор има снаге и могућности које су му потребне да изврши свој мандат - рекао је Столтенберг.

САД забраниле посете званичника из Приштине

Како незванично сазнаје РТС, САД су забраниле састанке и посете приштинских званичника Америци.

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер раније је изјавио да САД имају два захтева од тзв. Владе Косова - да не инсистира да градоначелници раде из општинских зграда и да се полицајци повуку из три зграде општине на северу.

- Морам да кажем да у овом тренутку САД немају много ентузијазма да реагују на неке интересе Косова, попут ангажовања са непризнатим земљама, или активног рада на унапређењу Косова на евроатлантском путу. Веома нам је жао што је ситуација дошла до овога, али морам да будем искрен, таква је ситуација. Надамо се да ће премијер Курти послушати наш савет и одмах предузети кораке за смањење тензија на северу - рекао је Ховенијер.

Поломљен јарбол и однета застава СПЦ из дворишта цркве у Липљану

Током ноћи непознати почниоци скинули су јарбол, исекли и однели заставу српске православне цркве која се налазила у дворишту цркве Светих Флора и Лавра и Ваведења Пресвете Богородице у Липљану, навео је за Косово онлајн црквењак Јовица Мирић.

Мирић објашњава да је када је дошао на посао у 7.55 часова затекао полицијску јединицу у дворишту цркве.

- Они су то преко ноћи урадили, не само у Липљану, већ и у Грачаници. То је било све организовано. Због чега, питао сам полицију током увиђаја. Шта се ово дешава - казао је Мирић.

Он додаје да надзорне камере не раде, али да очекује да се снимак појави на друштвеним мрежама.

Застава СПЦ биће поново постављена до петка, додао је Мирић.

САД траже повлачење полицајаца из зграда општина

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да САД имају два захтева од тзв. Владе Косова - да не инсистира да градоначелници раде из општинских зграда и да се полицајци повуку из три зграде општине на северу.

- Не разумемо зашто се алтернативне локације, или друге јавне зграде, не могу користити за обављање својих функција - рекао је Ховенијер.

- Сматрамо да је присуство косовске полиције у зградама, које је насилно ушло, веома изазовно, па смо затражили од Владе да повуче полицију из ове три општинске зграде - рекао је амерички дипломата.

Према Ховенијеру, предузимање ове две акције ће помоћи у смањењу тензија.

Више о томе ОВДЕ.

Tenzije na Kosovu
Тензије на Косову / Извор: Фото: Youtube printscreen Косово Online

Ховенијер: Прва санкција за Приштину

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да је "отказивање учешћа Косова у вежби "Дефендер Европа 2023", прва последица за Владу Косова која је одбацила позиве Вашингтона да ескалира ситуацију на северу"

Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је 26. маја да ће акције Владе Косова у северним општинама имати последице по билатералне односе.

- Први показатељ тога била је одлука коју је синоћ донео амерички командант за Европу да откаже учешће Косова у Дефендер Еуропе 2023, што се догодило преко ноћи - рекао је Ховенијер на састанку са неколико новинара и додао да су "за Косово ове вежбе завршене".

- Морам да кажем да у овом тренутку САД немају много ентузијазма да реагују на неке интересе Косова, попут ангажовања са непризнатим земљама, или активног рада на унапређењу Косова на евроатлантском путу. Веома нам је жао што је ситуација дошла до овога, али морам да будем искрен, таква је ситуација. Надамо се да ће премијер Курти послушати наш савет и одмах предузети кораке за смањење тензија на северу.

Више о томе ОВДЕ.

Ухапшена тројица мушкараца због паљења српске заставе у Грачаници

Тројица мушкараца ухапшена су данас под сумњом да су у раним јутарњим сатима запалили заставу Србије поред споменика Милошу Обилићу у Грачаници.

Осумњичени се терете за дело уништења или оштећење имовине.

- По добијању информација о оштећењу заставе у Грачаници, за коју се сумња да је настала у раним јутарњим сатима, полиција је одмах покренула увиђај који је резултирао идентификацијом и хапшењем тројице осумњичених - наводи се у саопшетњу тзв. косовске полиције.

Петер Стано: Дијалог Београда и Приштине није мртав

Дијалог Београда и Приштине није мртав и сада још интензивније радимо на проналаску решења у оквиру дијалога, рекао је данас новинарима у Бриселу портпарол Европске комисије Петер Стано.

Он је рекао све чланице и тела Европске уније (ЕУ) осуђују инциденте и позивају обе стране на деескалацију, због чега високи представник ЕУ Ђозеп Борељ разговара саобе стране.

Амерички Кфор стигао као појачање у Лепосавић

Њихови војници придружили су се припадницима италијанског контигента који се налазе испред зграде општине.

Представници Срба бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић, члан Председништва Српске листе Славко Симић и начелница Општинске управе Радмила Вукићевић пренели су новинарима да су им из Кфора рекли да су појачали присуство "поучени јучерашњом ситуацијом у Звечану".

Команда здружених снага НАТО у Напуљу саопштила је да је почело распоређивање додатних снага на КиМ као подршка снагама КФОР-а

- НАТО распоређује додатне снаге на Косову, као одговор на недавне немире и рањавање 30 припадника снага НАТО-а за Косово. НАТО је наредио распоређивање Оперативне резерве својих снага (ОРФ) за западни Балкан, које су биле у седмодневној приправности - наводи се у објави Команде здружених снага на Твитеру.

Додатном мултинационалном батаљону резервних снага наређено је да смањи свој статус приправности за распоређивање од четрнаест дана на седам дана, како би били спремни да појачају КФОР ако буде потребно.

- Распоређивање додатних снага НАТО-а на Косову је разборита мера да се обезбеди да КФОР има способности које су му потребне да одржи безбедност у складу са нашим мандатом добијеним од Савета безбедности УН. Желим да похвалим КФОР што је предузео брзе, уздржане и професионалне акције, како би се зауставили немири и спасили животи. Насиље мора да престане и све стране морају престати да предузимају радње које подривају мир у свим заједницама на Косову - изјавио је командант Команде здружених савезничких снага у Напуљу адмирал Стјуарт Манч.

На Јарињу обустављен теретни саобраћај у правцу ка КиМ

Камиони се не пропуштају да пређу административну линију од 13 часова, због чега се формирала дужа колона камиона.

Саобраћај из правца тзв. Косова несметано се одвија и камионима је дозвољен прелазак преко административне линије.

Путнички саобраћај се за сада несметано одвија у оба правца.

Вучић са Харченком

Председник Србије Александар Вучић изјавио је током састанка са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком да ће Србија, упркос најбруталнијем кршењу свих међународних споразума, радити на очувању мира и стабилности, захтевајући хитно доношење и спровођење мера које би гарантовале сигурност Срба на КиМ.

Огласио се познати хармоникаш

Аца Софронијевић рекао је да му јако тешко падају дешавања на КиМ.

- Јако ми је жао што се ово дешава нашем народу доле. Овим путем желим да им кажем да сам свим срцем уз њих и да им стојим на располагању за било какву помоћ - рекао је хармоникаш.

Више о томе ОВДЕ.

Претученом Обреновићу неопходна помоћ хирурга, адвокату онемогућено да документује повреде
Завршен састанак председника Вучића са амбасадорима земаља Квинте

Завршен важан разговор председника Србије Александра Вучића са амбасадорима земаља Квинте. Више о томе ОВДЕ.

Брутално претучен Душан Обреновић

Адвокат Предраг Миљковић који заступа јуче у Звечану ухапшеног Душана Обреновића изјавио је да је његов клијент брутално претучен од стране Косовске полиције.

Приведени Срби још нису пуштени

Представник Привременог органа општине Звечан Драган Недељковић изјавио је да још нису пуштени Срби који су јуче приведени у Звечану додајући да би, према обећањима Кфора, сви припадници специјалних косовских јединица требало да се повуку данас до 15 часова.

Уништен мурал посвећен Новаку Ђоковићу

Мурал у Ораховцу, посвећен најбољем српском тенисеру Новаку Ђоковићу, уништен је током ноћи.

Uništen mural posvećen Novaku Đokoviću
Уништен мурал посвећен Новаку Ђоковићу / Извор: Танјуг

Хулигане који су извели овај варварски чин је снимила надзорна камера, али они још увек нису ухапшени, пише Косово online.

На снимку се виде двојица мушкараца како прилазе муралу и преко њега исписују натпис "УЧК".

Подсетимо, Ђоковић је у понедељак после победе у првом Ролан Гароса над Александром Ковачевићем на камери написао поруку: "Косово је срце Србије. стоп насиљу".

 
"Балкански пироман Курти је јуче хтео да запали цео регион"

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је данас да је за јучерашњи инцидент у Звечану одговоран искључиво премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, као и да су припадници Кфора, уместо да заштите Србе, асистирали да "лажни градоначелник уђе у српску општину".

Petar Petković
Петар Петковић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Лажни градоначелник ноћ провео у згради Општине

Велики број грађана и јутрос се окупио испред зграде општине Лепосавић, а новоизабрани градоначелник те општине Љуљзим Хетеми ноћ је провео у згради. Како јавља репортер Косово онлајна, војници италијанског Кфора стационирани су у великом броју на платоу у центру града, а иза њих су возила специјалне јединице Косовске полиције.

Грађани су окупљени испред њих и мирно протестују, а груписани су и код оближњег храма Светог Василија Острошког, у центру Лепосавића и код Основне школе "Лепосавић".

Представници Срба и овог јутра разговарали су са представницима италијанског Кфора и поновили захтеве да им се ослободе нелегално узурпирана радне просторије, како би неометано радили свој посао.

Школе ни данас не раде, као ни већина продавница, а у близини је паркирана и Хитна помоћ. Људи су решени да истрају у својим намерама и захтевима које су јуче истакли, а који још увек нису испуњени.

Радници општине Звечан се окупљају и данас

Радници Општине Звечан и овог јутра окупили су се испред зграде те институције како би затражили повратак на своја радна места. Њих је тренутно око стотинак и још пристижу, јавља Косово-онлине-цом.

KiM
КиМ / Извор: Фото: Танјуг/Дописништво КиМ

Припадници пољског контигента Кфора поставили су ограду на педесетак метара од општине и формирали кордон.

Они су, исто као и јуче, опремљени штитовима и опремом за разбијање демонстрацијама, а специјалци Косовске полиције са више блиндираних возила налазе се иза војника Кфора. 

Запаљена застава Републике Србије код споменика Милошу Обилићу

Заставу Републике Србије, која се налази поред споменика Милошу Обилићу у Грачаници, запалили су у раним јутарњим часовима непознати починиоци.

Београд и Приштина да предузму неопходне мере за смањење тензија

Министарство спољних посова Француске изразило је солидарност са војницима Мисије Кфор који су јуче повређени у Звечану и позвало стране, посебно Владу Косова, да предузму мере за смиривање тензија.

Борељ: ЕУ осуђује насиље у Звечану

Европска унија најоштрије осуђује насиље у Звечану и позива стране да деескалирају ситуацију и одговорно се понашају, саопштио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

 

Рањено више од 50 Срба, троје тешко

Подсетимо, у Звечану је јуче дошло до сукуба између припадника Кфора и Срба, који су мирно протестовали. У сукобима су коришћени сузавац и шок бомбе, а косовска полиција користила је и бојеву муницију.

У сукобима је рањено више од 50 Срба, међу којима троје тешко.

- Иако смо месецима говорили да Аљбин Курти има само једну жељу, да изазове сукобе на КиМ, да доведе до крвопролића цео регион, мало ко је желео да чује истину, и мало ко је хтео да разуме, шта је суштина свега што се на КиМ догађа. У последња три и дана и ћорав и политички неписмен човек могао је да види шта је припремано за данас, све у организацији Куртија, све са његовом жељом да дође д великог сукоба Срба и НАТО-а, а он који је једини кривац да пере пилатовске руке и да каже како то са њима нема везе - рекао је синоћ приликом ванредног обраћања председник Србије Александар Вучић.

Припадници КФОР-а били су и јуче распоређени и у Лепосавићу и Зубином Потоку.

Косовска полиција је у петак насилно увела у зграде општина албанске градоначелнике који су изабрани на изборима које су Срби бојкотовали што је довело до незадовољства Срба и нових напетости.