Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗАВРШЕН САСТАНАК ВУЧИЋА И КУРТИЈА У БРИСЕЛУ: Обратио се председник Србије - "Приштина не жели да испуни своју обавезу и формира ЗСО"

02.05.2023. 18:40 21:51
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен

Дијалог Београда и Приштине на високом нивоу наставио се данас у Бриселу разговорима у којима су учествовали председник Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, као и представници Европске уније.

Високи представник Жозеп Борељ, уз специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, одржао је са председником Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем заједнички састанак, који је почео у 18 часова, а завршен је нешто после 21 час како је најављено из Европске службе за спољне послове (ЕЕАС).

ВУЧИЋ СТИГАО У БРИСЕЛ: Дочекао га Жозеп Борељ (ФОТО)

ВУЧИЋ СТИГАО У БРИСЕЛ: Дочекао га Жозеп Борељ (ФОТО)

"ПРОЛИВЕНА КРВ ЗА СЛОБОДУ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВРАТИ! ИМАЋУ ТО У ВИДУ ВЕЧЕРАС" Вучић се огласио из авиона на путу за Брисел (ВИДЕО)

"ПРОЛИВЕНА КРВ ЗА СЛОБОДУ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВРАТИ! ИМАЋУ ТО У ВИДУ ВЕЧЕРАС" Вучић се огласио из авиона на путу за Брисел (ВИДЕО)

"КУРТИ, ПОЦЕПАЈ ЗСО!" Адем Власи уочи састанка у Бриселу: Све што предложи Вучић мора да се одбије!

"КУРТИ, ПОЦЕПАЈ ЗСО!" Адем Власи уочи састанка у Бриселу: Све што предложи Вучић мора да се одбије! 

Питања новинара

О предлогу Европске уније 

- То је предлог који се тиче ситуације после избора. Змнате да ћемо се суочити са тешком ситуацијом у наредним данима. До 28. би требало они који су добилои 3,4% посто гласова, треба неко да упада у канцеларије и да заузуима тај простор, да скида заставе једне и да поставља неке друге. Ви знате какав је то ризик и какве проблеме носи. То знају и људи у ЕУ, зато су понудили решење. Можда ћу да говорим о томе за два или три дана, ја сам то прихватио, Приштина није. 

- Србија је већ прихватила многе ствари. Шта очекујете од нас да урадимо? Ја сам очекивао да сретнем Деми Мур пре 25 година, али се то није десило. Тако се ствари развијају - рекао је Вучић одговарајући на констатацију нонивара на енглеском да Курти очекује признање лажне државе. 

- Потребан нам је одговоран приступ. Морамо да поштујемо бар оно што смо потписали, и то два пута. 

Како каже позитивна ствар са данашњег састанка је што се разговарало и што је усвојена Декларација о несталим особама. 

- Очекујемо од вас да испуните наше захтеве везано за ископавање локација на којима мислимо да су закопани наши људи - рекао је председник. 

- Ја не мислим да је интерес било кога од нас да сакрије судбину било ког човека. Ви дођите и реците "има оно брдо тамо и тамо, ту су тела Албанаца убијених", у року од 24 часа ваши екперти долазе заједно са нашим, копамо да видимо да ли је то истина или није. Али, то исто ми тражимо за Србе који су убијени на КиМ, јер ми мислимо да знамо за неке од локација на којима су Срби сахрањени. Само што нам нико до сада није дозволио да откопамо та места и да се уверимо да ли српска тела леже на тим местима или не. То важи и за једне и за друге, јер несталих је и Албанаца и Срба. 

- Говорили смо о тренутној ситуацији после избора, то је била трећа тема. Како да то држимо под контролом. Само се надам да ће бити довољно разума и и желим да верујем да да се неће настављати онакве провокације какве смо имали пре избора, са рањавањем људи зато што су носили шерпе на пијацу, са малтретирањем Срба само зато што су Срби, и са причом о томе да "волим Србе, али само оне који су ми послушни", а то је њих 13, па ваљда ће да бирају од тих 13 уместо од 43.000 Срба колико живи на северу КиМ - рекао је Вучић. 

Како каже по атмосфери која је прављена било је јасно како ће се завршити овај разговор.

- Зна се обавеза - морате да испуните ЗСО, а Србија ће да учествује у имплементацији највећег дела који тамо пише. И јасно сам ставио до знања шта је оно што можемо и шта је оно што не можемо. Као што сам ја знао од првог тренутка да Курти не намерава да учини ништа по питању Заједнице српских општина. Само што је то неко требао да нам каже, а не да се сва представа одиграва. Ја никада никог нисам лагао и оно што сам вама рекао ја сам рекао и Шолцу, и Макрону и Блинкену и свим другима. Међутим, то је данас прихваћени оквир и за Србију и за Приштину на нашем европском путу. То је постао део преговарачког оквира, што је за нас нешто повољније него пре девет година, али и даље свакако није повољно. Морамо то да разумемо као нешто што је ЕУ ставила као преговарачки оквир. 

Обраћање председника Вучића

- Јасно је да Приштина не жели да испуни своју обавезу од пре 10 година. Мени је јасно и то сам знао, али данас смо први пут дошли до зида. И то је било јасно од тренутка када је представљан нацрт када су покушавали да унизе две жене које су то ч, до њихове реакције после тога која је била да је то за њих неприхватљиво. Иако у свим члановима Нацрта статута јасно се позива на претходно договорене чланове - рекао је Вучић и додао да нема ниједне тачке у којој се спомиње нешто што већ није потписано. 

Како каже следећа тачка је била ситуација после срамних избора на КиМ. 

- Како да се превазиђе ова ситуација јер је реч о потпуној делегитимисаности оних који су тобоже изабрани. Европска унија је предложила предлог, ја сам прихватио тај предлог, Приштина је одбила и тај предлог. Ја сам прихватио тај предлог јер сам сматрао да је веома важно да превазиђемо ову ситуацију да бисмо могли да чувамо мир и стабилност и да наставимо да разговарамо - рекао је Вучић и додао да се нада да ће до наредне рунде на техничком нивоу бити рекције неких других који могу да утичу на такве ставове Приштине. 

- У противном плашим се да смо сви у једном великом ћорсокаку. Нисам оптимиста, али оно што могу да обећам у име Србије да ћемо дати све од себе да сачувамо мир и стабилност. 

Како каже Срби су до сада испунили све своје обавезе, а нису добили једно што је била обавеза Приштине - Заједницу српских општина.  

Како каже, нада се да ће разговори бити настављени и да ћемо упркос чињеници да смо дошли до зида моћи да пронађемо нека решења у будућности. 

Завршен састанак

У Бриселу је вечерас око 21 сат завршена нова рунда дијалога Београда и Приштине, уз посредство ЕУ, током које је усвојена Декларација о несталим особама и представљен нацрт статута Заједнице српских општина.

Обраћање Петра Петковића 

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић објаснио је да је уз Декларацију о несталим особама приложено и писмо које је потписао Вучић и којим је заштићена држава Србија.

- Усвојен је текст декларације о несталим особама, који је усаглашен претходно на техничком нивоу. Оно што је важно то је да пре усвајања текста декларације приложена је и изјава коју је потписао председник Александар Вучић, где су разјашерне важне ствари у вези са термином који се помиње у Декларацији о несталим особама. Ова изјава потврђује да смо заштитили интересе државе Србије када је реч о овом питању. Више од две године држава Србија инсистира на усвајању ове декларације. Све време Приштина врши опструкцију и не жели да се договоримо јер инсистира на термину "енд форс дисапиријенс" који је правни конструкт, односно термин који је дефинисан у тачки 2. Међународне конвенције о прилном нестанку, а намерно су инсистирали на овом термину да би се могла да се позива на то и да тражи одговорност Београда када је реч о присилном нестанку. Ми нисмо пристали на тај термин. То је у овој изјави јасно подвучено. Већ смо се сагласили и договорили и што је ушло у текст декларације је термин "нестали под принудном". ТО није правни конструкт и не укључује било какву одговорност државе Србије у правном смислу, већ указује само на околности под којима је одређена особа односно лице нестал

Вујичић: "Доживеле смо једну велику непријатност"

- Доживеле смо једну велику непријатност. Курти и Бесљими су стално добацивали, нису нам дали да говоримо, да није било председника Вучића настао би хаос. Прво што је председник рекао када смо ушле у просторију, колегиница Беловић и ја, председник је рекао "Гдре сте моје Српкиње са српског Косова и Метохије", ту је настао тотални хаос, зашто се користи Косово и Метохија, "то није део Србије". Већ две недеље уназад они врше такав притисак на управљачки тим. Да председник није ушао у свађу да нас заштити као жене, пре свега, да нам да могућност да изнесемо онај напоран рад који је био на нацрту статута - рекла је Данијела Вујичић након разговора у Бриселу. 

Članica srpskog tima
Чланица српског тима / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Усвојена Декларација о несталима

Како Танјуг јавља, Делегације Београда и Приштине усвојиле су у Бриселу Декларацију о несталима. Ову информацију потврдио је и извештач РТС. 

Текст Декларације о несталим лицима

Истичући важност решавања судбине преосталих несталих особа како би се окончала патња њихових најмилијих и како би се подстакло трајно помирење и мир, имајући у виду да ова Декларација следи схватање Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) о несталим лицима, које укључује лица која су насилно нестала, подсећајући да ће све категорије несталих лица бити третиране са једнаким приоритетом, уважавајући важан посао који је обавила Радна група за нестала лица, којом председава МКЦК, подстицање сарадње са другим релевантним актерима у области несталих лица, посебно Међународном комисијом за нестала лица (ИЦМП), препознајући питање несталих особа као хуманитарно, Констатујући хитну потребу за додатним напорима да се ублажи људска патња породица, заједнички се обавезујемо:

- Да би се осигурала пуна имплементација одговарајућих обавеза у области несталих лица, да блиско сарађују на идентификацији места сахрањивања и праћењу ископавања,

-Да обезбеди потпун приступ поузданим и тачним информацијама које помажу да се лоцирају и идентификују преостале нестале особе у временском периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000.

Ово укључује све материјале, белешке, наређења, документа, видео записе, аудио снимке и све друге документе укључујући и оне са статусом поверљивости, у поседу институција обе стране, релевантне за овај контекст, да стави на располагање сву домаћу и међународну документацију од значаја за утврђивање судбине преосталих несталих лица,

- Да користи сателитске податке, ЛИДАР и другу напредну технологију у откривању масовних гробница, омогућити и подстаћи активно ангажовање породица несталих лица у процесу идентификовања њихових судбина,

- Да адекватно осигура права и одговори на потребе породица несталих лица,

- Да оснују и раде заједно кроз Заједничку комисију којом председава Европска унија и коју посматра МКЦК са циљем да подржи напоре за решавање судбине преосталих несталих особа,

- Да прати и подржи рад и напредак који је остварила Радна група за нестала лица преко Заједничке комисије.

У том контексту, стране ће размотрити и ажурирати Пројектни задатак и Општи оквир Радне групе. Оперативни детаљи биће договорени на следећем састанку Дијалога о нормализацији односа уз посредовање ЕУ, пише у Декларацији о несталима.

Почео састанак у Бриселу

У Бриселу је данас почела нова рунда дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ.    

Састанак је почео мало после 18 сати, а на њему би председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти требало да разговарају о статуту ЗСО и Декларацији о несталим лицима.    

Састанак се одвија у присуству високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото

Вучић стигао у Брисел

Председника Републике Србије Александра Вучића у згради ЕЕАС дочекао је ХРВП Жосеп Борељ.