Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕУ ПОЗВАЛА БЕОГРАД И ПРИШТИНУ НА САСТАНАК У БРИСЕЛУ: Јариње коначно одблокирано

01.08.2022. 08:12
Пише:
Србија Данас
ZSO
ЗСО / Извор: Фото: Информер

Тензије на северу Косова и даље трају

Грађани су јуче поставили барикаде на северу Косова и Метохије, након најаве Приштине да од 1. августа почиње примене одлуке о пререгистрацији возила и личним картама. Били су блокирани магистрални путеви, и административни прелази Јариње и Брњак. Међутим, по налогу САД, влада привремених приштинских институција одлучила је да за 30 дана одложи примену одлуке. Овог јутра на Мердару саобраћај функционише нормално, док на Јарињу нема промена

Срби са севера КиМ синоћ су блокирали саобраћај на магистралним путевима - у месту Рударе код Косовске Митровице, код Лешка према Јарињу и месту Зупце код Зубиног потока, изражавајући тиме миран протест због потеза Приштине, којим се угрожава опстанак Срба на Космету. Након тога, косовска полиција затворила је Јариње и Брњак за путнички саобраћај.

СРПСКЕ ОРУЖАНЕ СНАГЕ СПРЕМНЕ ЗА КОСОВО: Наш народ у јужној покрајини трпи терор (ВИДЕО)

СРПСКЕ ОРУЖАНЕ СНАГЕ СПРЕМНЕ ЗА КОСОВО: Наш народ у јужној покрајини трпи терор (ВИДЕО)

ВЕЛИКЕ ГУЖВЕ НА ЈАРИЊУ: За улазак на Косово чека се два сата (ВИДЕО)

ВЕЛИКЕ ГУЖВЕ НА ЈАРИЊУ: За улазак на Косово чека се два сата (ВИДЕО)

АМЕРИКАНЦИ ДОКАЗАЛИ ДА МОГУ ДА СЛОМЕ КУРТИЈА: Лажни премијер стајао на ивици провалије, Срби достојанствени и мирни

АМЕРИКАНЦИ ДОКАЗАЛИ ДА МОГУ ДА СЛОМЕ КУРТИЈА: Лажни премијер стајао на ивици провалије, Срби достојанствени и мирни

Након вишесатних тензија, Приштина је, на захтев САД, одлучила да одложи примену мере о личним документима и пререгистрацији возила, до 1. септембра, али, како је саопштено, тек уколико буду уклоњене све постављене барикаде.

У међувремену, од поноћи, сваки путник са српском личном картом на административном прелазу са КиМ, добија улазно-излазни документ, у којем стоје датум и време уласка на Космет, као и прелаз који је коришћен, уз личне податке путника.

20:00
Одблокирано Јариње

Портпарол полиције тзв. Косова за северни регион Бранислав Радовић рекао је раније данас да су све барикаде на северу Косова и Метохије уклоњене

Један камион успео је да прође административни прелаз на Јарињу, и тиме је нормализован саобраћај после 26 сати, јавља дописник РТС-а Андрија Игић.

 

19:30
Петковић: Балкански пироман жели нове сукобе

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да припадници тзв. полиције Косова не дозвољавају председнику Српске листе Горану Ракићу да пређе Јариње.

Како каже, Ракић са колоном возила из Централне Србије не може да уђе на територију тзв. Косова, јер полиција Аљбина Куртија, премијера лажне државе, и даље држи затворене прелазе Јариње и Брњак. На овај начин крши се постигнути договор и директно се стопира слобода кретања.

Ово је најбољи показатељ колики је патолошки лажов Аљбин Курти. Јавно је обећао и одлуком потврдио да ће по уклањању барикада сви пролази бити отворени. Међутим, то се не дешава и видимо да су прелази и даље затворени – рекао је Петковић за "Национални дневник" Телевизије Пинк.

Додаје да "балкански пироман" очигледно жели нове сукобе и не жели никакве договоре.

О свему овоме сам обавестио Мирослава Лајчака (специјалног представника ЕУ за дијалог између Београда и Приштине), а добили смо образложење да због техничких разлога прелази неће бити функционални више сати. Ово је неприхватљиво и Курти на овај начин показује да му намера није била да се договара, већ да ствара нову тензију и инциденте – каже Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ имао је питање за Квинту: "да ли имамо слободу кретања или је немамо?"

 

Petar Petković
Петар Петковић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић
18:20
Куртијева полиција не дозвољава Ракићу да пређе Јариње

Припадници полиције тзв. Косова не дозвољавају председнику "Српске листе" Горану Ракићу да пређе Јариње, саопштио је председник Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

- Иако су барикаде уклоњене и путеви проходни, Куртијева полиција и даље блокира прелаз. О овом скандалу и кршењу договора сам обавестио и Мирослава Лајчака. Или имамо слободу кретања или је немамо - навео је Петковић.

 

16:30
Затрашивање Срба у општини Витина

Група Албанаца изазвала је данас опасну провокацију кад се око 15 часова провозала кроз мешовито српско насеље Врбовац у општини Витина машући заставама терористичке УЧК уз звуке сирена.

 Канцеларија за КиМ констатује да се то догодило у дану када је Аљбин Курти покушао да спроведе у дело своје противправне и једностране потезе којима је директно ударио на Србе на Косову и Метохији.

Нажалост, догађа се оно на шта Канцеларија за Косово и Метохију свакодневно упозорава, а то је да неодговорни и једнострани антрисрпски потези и реторика Аљбина Куртија директно генеришу нападе на Србе који живе јужно од Ибра, оцена је Канцеларије за КиМ.

Из Канцеларије поручују да управо данашњи инцидент има за циљ да заплаши, онеспокоји Србе у овој мешовитој средини, али и да представља опасну претњу преосталом живљу и закључују да док се Србима на Косову и Метохији брани чак и да носе мајице с порукама "Нема предаје" Албанци у покрајини дивљају са заставама терористичке УЧК и за то нико не сноси санкције.

16:00
Колоне на "Јарињу"

 Скоро пуних 24 сата затворен је административни прелаз Јариње.

Иако се више пута у току дана појављивала информација да ће прелаз бити отворен ускоро, то се није догодило. Колона аутомобила сатима чека на Јарињу, а све је више и теретних камиона.

Према последњим информацијама прелаз ће бити отворен око 18:00 сати.

15:00
Ванредна конференција Ракића и Петковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и председник Српске листе Горан Ракић одржали су данас ванредну конференцију за медије, а више о томе можете прочитати ОВДЕ.

Rakić i Petković
Ракић и Петковић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

14:30
ЕУ позвала Београд и Приштину на састанак у Бриселу

Европска унија позвала је Београд и Приштину на састанак у Бриселу, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано и поручио да Унија пажљиво и са забринутошћу прати ситуацију на северу Косова.

14:19
Манастир Високи Дечани: Никад гори међуетнички односи на КиМ у последње 23 године

Из манастира Високи Дечани данас је стигло упозорење да међуетнички односи на Косову и Метохији никада нису били гори у последње 23 године јер "косовска влада демонстрира неспремност да сачува мир и Србе на Косову".

На Твитер налогу манастира Високи Дечани објављено је да је оружана акција косовске полиције лако могло изазвати нереде, као што је то било 17. марта 2004. године када је за два дана спаљено 30 српских цркава.

13:41
Очекује се отварање прелаза Јариње

Колоне аутомобила формиране су са обе стране админинистративног прелаза Јариње, али прелаз још увек није отворен. Како се сазнаје, барикада у селу Рударе код Звечана још није до краја уклоњена. Проходна је само једна трака и док пут не буде у потпуности проходан, прелаз неће бити отворен.

12:58
Хеликоптер Кфора надлеће барикаду изнад Рудара код Звечана

Након одлуке косовске владе да одложи примену реципроцитета са Србијом, хеликоптер Кфора виђен је данас како надлеће изнад Рудара код Звечана.

Срби са севера незадовољни одлуком Владе Косова да уведе мере реципроцитета за српске личне карте и регистарске ознаке, окупили су се синоћ на прелазима Јариње и Брњак где су постављене барикаде, као и у месту Рударе код Звечана.

Из Кфора су саопштили да је Мисија спремана да реагује ако стабилност буде угрожена, у складу са својим мандатом, који произилази из Резолуције СБ УН 1244 из 1999. године.

12:18
Кремљ: Права Срба на КиМ морају бити загарантована резолуцијом

Резиденција руског председника Владимира Путина позвала је на поштовање Срба на КиМ резолуцијом о конфликту на Косову.

У најновијем саопштењу Кремља наведено је да права Срба на Косову морају бити загарантована резолуцијом.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije
Министарство спољних послова Русије / Извор: Профимедиа

Права Срба морају бити загарантивана резолуцијом о конфликту на Косову", стоји у краткој вести коју је објавио Спутњик интернешенел.

11:28
Кадиров: Пратимо ситуацију у Србији и на Косову

Чеченски лидер Рамзан Кадиров истакао је да прати ситуацију на Косову и да постоји трећа страна која заговара сукобе, и која ће, док на се на Балкану ратује, посматрати са стране и живети у миру.

- Ово је веома сложена ситуација у којој постоји трећа страна хушкача – НАТО. По овом питању је немогуће стати на страну ни Срба ни Косовара, али постоји недвосмислен став који и једни и други треба да заузму. А ова позиција, што је чудно, није политичка, већ верска - навео је Кадиров.

Он је истакао да је Србија држава која је отворено подржала Русију "у борби против нацизма и сатанизма у Украјини".

Ramzan Kadirov
Рамзан Кадиров / Извор: Профимедиа

- Председник Србије Александар Вучић, кога добро познајем, одлично разуме шта је НАТО и којим методама алијанса распирује сукобе. Цео НАТО блок покушава да исквари земље са традиционалним вредностима у гомилу злих људи са животињским инстинктима без вере и части. И нема сумње да муслимани у овој специјалној операцији против Иблисових присталица играју важну, идеолошку и духовну улогу противдејства - навео је он.

Како је додао, НАТО је одлучио да на Балкану отвори старе ране.

- Схвативши да у Украјини њихови планови пропадају, западна алијанса је одлучила да поцепа рану која је зарастала на Балкану. А двоструко је увредљиво што су на једној од страна, на коју хушка НАТО, косовски муслимани. Званични разлог избијања сукоба је толико смешан и баналан да нема сумње у подстрекивање споља - истакао је Кадиров.

Навео је да Запад заговара сукобе на Балкану, док ће њихови грађани живети у миру.

- Док ће се Балкан борити међу собом, цео Запад ће стајати иза и давати патроне, али живети у миру, повремено протестујући против кршења права сатаниста, диктирајући своје приоритете свету. Запамтите, за присталице Сотоне је корисно да вернике супротставе међу собом под било којим изговором - додао је он.

Ramzan Kadirov
Рамзан Кадиров / Извор: Профимедиа

Он је позвао Србе и Албанце да размишљају о својој будућности.

- Позивам Србе и косовске Албанце да избаце НАТО из једначине и размишљају о својој будућности. И тада ће доћи до разумевања проблема и његовог решења. Постоје одлични примери суживота у хармонији различитих вера и националности. Али нема примера доброг суживота са НАТО интервенционистима - закључио је чеченски лидер.

11:04
Овако изгледа формулар због ког се ситуација на Косову узбуркала

dokument
документ / Извор: Фото: Приватна архива

10:43
Почело уклањање барикада

На северу Косова и Метохије почело је уклањање барикада, јављају медији.

Барикада у месту Горње Јариње на путу ка административном прелазу Јариње, је готово уклоњена, а уклањају се и друге барикаде које су Срби поставили у недељу увече у знак протеста због одлуке Приштине о личним картама и пререгистрацији возила.

У Горњем Јарињу прво су склоњени камиони који су блокирали пут, и остало је да се уклони шљунак који је просут по путу.

Очекује се да се пут у потпуности одблокира, како и да административни прелаз Јариње поново профункционисао.

10:14
Управа царина Србије: Царински службеници остали на прелазима Брњачки мост и Јариње

Царински службеници остали су синоћ на административним пуктовима Брњачки мост и Рудница/Јариње, упркос тензијама изазваним најновијим одлукама политичара у Приштини, саопштила је Управа царина Србије.

- Током неизвесне ноћи, обишао их је директор Управе царина Бранко Радујко и том приликом су га, заједно са припадницима граничне полиције, детаљно информисали о ситуацији на и око пунктова, у вези са блокадом кретања робе и путника, као и са проблемима у кретању самих службеника који станују у насељима на северу КиМ - наводи се у саопштењу.

10:01
Миливојевиц: Јасно ко је газда у Приштини, Срби одлучни да се бране

Након што је Приштина по налогу САД одложила примену одлуке о пререгистрацији возила и увођењу декларацијских листова, уместо српских личних карата, бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да је сада јасно ко је газда у Приштини и истиче одлучност Срба да се бране, те међународни контекст који је, каже, другачији него пре шест месеци.

- Вашингтон је газда у Приштини и то је сад недвосмислено јасно, а ми о томе говоримо месецима. Вашингтон је газда и код њега су и нож и погача", поручио је Миливојевић за Танјуг.

Он је указао на саопштење НАТО у вези са таблицама, у коме се, каже, наводи да КФОР гарантује Резолуцију 1244, по којој су спремни да интервенишу.

- У том саопштењу, које је доста дугачко, само на крају има једна реч која је проблематична, где они између осталог позивају на мир и дијалог, али и на добре суседске односе и то је једини проблем - рекао је Миливојевић.

09:19
Настављен протест Срба у Рудару

У месту Рударе јутрос се окупио велики број грађана, који су дошли да протестују против одлука Приштине о личним картама и пререгистрацији возила.

Мањи број Срба провео је и читаву ноћ на барикади у Рудару, а од јутрос пристиже све већи број грађана Косовске Митровице и Звечана, јављају медији.

Барикада се састоји од више камиона са песком, испречених са обе стране пута и грађана који стоје између њих.

09:03
Дугачке колоне возила на Мердару и Кончуљу

На прелазима Мердаре и Кончуљ створене су дугачке колоне аутомобила и на излазу и на улазу на Косово.

На та два прелаза је већи проток аутомобила због затварања прелаза Јариње и Брњак. 

Према подацима, на Мердару су чекања око сат времена на улаз на Косово, док се на излалзу са Косова чека три сата. 

На прелазу Кончуљ аутомобили чекају више од сат времена. 

 

08:28
Гренел: Народ Косова жели мир, Аљбине

Некадашњи амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел позвао је косовског премијера Аљбина Куртија да престане да се свађа и манипулише и поручио му да народ Косова жели мир. 

Гренел је на Твитеру навео да оно што се дешава на Балкану "није Русија". 

- Оно што се дешава на Балкану није Русија. Ко год вам ово каже покушава да изманипулише вама. Реч је о томе да Аљбин Курти још једном покушава да јој да Србију. Он живи у прошлости. Народ Косова жели мир и посао, Аљбине. Престани да се свађаш - рекао је Гренел.

08:15
Петковић: Ми се боримо да сачувамо мир и стабилност

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић је гост јутарњег дневника на РТС где говори о ситуацији на Косову.

Након синоћне кулминације на северу Косова и повлачења одлуке привремених приштинских власти о примењивању мера, директор канцеларије  за Косово и Метохију Петар Петковић говорио је о даљим корацима Србије у циљу деескалације тензија.

Петковић је рекао да је РОСУ наоружан до зуба по наредби Аљбина Куртија да запали буре барута на северу Косова. 

Petar Petković
Петар Петковић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

- Кога Приштина и Албанци нападају? Њихова једина мета јесте председник Александар Вучић, зато што се боримо за мир и стабилност. У овом тешком времену ми се трудимо да сачувамо мир и стабилност и да се боримо за дијалог. Да идемо напред - рекао је Петковић.

На питање новинарке да ли верује да ли ће бити немира у наредних месец дана по речима Аљбина Куртија?

- Одличном дипломатијом Александра Вучића, ми смо покушали да сачувамо мир и да нађемо оне који могу да изврше притисак на приштинског премијера да не дође до сукоба и да се вратимо са ивице рата - рекао је Петковић.

- Једино место где се све може решити јесте Брисел. Биће то велика борба. Наш циљ јесте дијалог и наше је да сачувамо мир и стабилност - нагласио је Петковић. 

07:15
На северу КиМ билборди "Добро дошли у ЗСО"

Све четири општине на северу Косова и Метохије јутрос су освануле са порукама "Добро дошли у Заједницу српских општина".

На билбордима и плакатима широм Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана видљиве су пароле "Ово је ЗСО", симболи, али и поруке на енглеском језику које промовиши ову организацију. 

Такве поруке истакнуте су на главнон митровачком шеталишту, ма билбордима који се налазе на улазима и излазима у четири општине...

Више од 9 година и тачно 3391 дан Приштина одбија да спроведе Први Бриселски споразум и формира Заједницу српских општина, а више пута претходних дана могле су се чути поруке и захтеви Срба са Косова и Метохије да желе формирање ЗСО и да је то преузета обавеза коју Приштина мора да испуни.

06.36
На Мердару саобраћај функционише нормално

Саобраћај на административном прелазу Мердаре нормално функционише, јавља репортер РТС-а. 

Синоћ је била колона од пет до шест километра, на прелаз се чекало сат и по времена, али од јутрос нема гужви, чека се 10 минута.

На прелаз чекају Албанци који се на одмор враћају из западних земаља.

Полицајци су рекли да све функционише као и раније.

06.18
На Јарињу без промена

На Јарињу нема промена у односу на јучерашњи дан, ту си барикаде, и даље се на север Космета не може ни пешице, јавља репортер РТС-а.

Полиција ју Рудници јутрос обавештава  возаче  да покушају прелазак на алтернативне прелазе. 

За сада је у функцији само прелаз Мердаре.

Kosovo
Косово / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Према неким информација на Брњаку и Мердару нису распоређена документа који су део мера Приштине, а тичу се српских личних карти.

Нема информација ни из косовске полиције када ће Јариње и Брњак бити отворени за саобраћај. 

Ноћ је протекла мирно, мање су тензије.