Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ХВАЛА ВАМ ДЕЦО!" Вучић примио ЂАКЕ са Космета, добио од њих ДИВАН поклон, а онда послао СНАЖНУ ПАТРИОТСКУ поруку свим Србима! (ВИДЕО)

17.03.2024. 10:13
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Председник Републике Србије Александар Вучић је разговарао са ученицима основних школа са Косова и Метохије

Председник Србије Александар Вучић угостио је данас у "Палати Србија" ученике основних школа са Косова. Основци из свих крајева Косова, њих стотинак, бораве у Београду, у организацији Канцеларије за Косово и Метохију. Он се захвалио деци са КиМ која су дошла у Београд на двадесетогодишњицу страшног погрома срског становништва у јужној српској покрајини који истом жустрином траје и данас.

ХИЉАДЕ ПРОТЕРАНИХ СРБА, ПОПАЉЕНЕ КУЋЕ УНИШТЕНА БУДУЋНОСТ! Погром био дуго и детаљно планиран, све са циљем ОСТВАРЕЊА монструозног циља уништења једног народаsd

ХИЉАДЕ ПРОТЕРАНИХ СРБА, ПОПАЉЕНЕ КУЋЕ УНИШТЕНА БУДУЋНОСТ! Погром био дуго и детаљно планиран, све са циљем ОСТВАРЕЊА монструозног циља уништења једног народа

НИКОЛА ВАСИЋ: "Не сме НИКАД да се заборави шта се догодило 17. марта, важно је ОЧУВАТИ СЕЋАЊЕ на тај датум"Vasić

НИКОЛА ВАСИЋ: "Не сме НИКАД да се заборави шта се догодило 17. марта, важно је ОЧУВАТИ СЕЋАЊЕ на тај датум"

"МИСЛИЛИ СМО ДА ЋЕ НАС СВЕ ПОБИТИ" Срби у згради Ју програма у Приштини преживели ПАКАО, Ирци их спасили у ЗАДЊИ ЧАС!Albanci

"МИСЛИЛИ СМО ДА ЋЕ НАС СВЕ ПОБИТИ" Срби у згради Ју програма у Приштини преживели ПАКАО, Ирци их спасили у ЗАДЊИ ЧАС!

Председник дочекао децу са КиМ у Палати "Србија"

- Чак и методе не мењају уз исту подршку оних који су их подржавали бомбама 1999. године. Хвала вам децо што заједно са наставницима и родитељима, директорима и да имате само један главни град а то је Београд и да ћете имати времена да заволите и друге делове ваше отаџбине - рекао је Вучић.

- Драга децо из свих делова Косова и Метохије, наше Србије, добродошли у други део наше Србије. Хвала вам што сте данас овде са нама у Београду, данас на 20. годишњицу страшног погрома српског становништва у јужној српској покрајини, који истом жустрином и жестином траје и данас 20 година касније. Чак ни методе не мењају много. Уз исту сладострасну подршку оних који су их подржавали бомбама 1999. године, само мало увијеније, у неку другачију форму - поручио је Вучић деци.

Захвалио је деци и њиховим родитељима и наставницима што воле своју Србију.

- Знате да је то ваша земља, знате да имате само један главни град, а то је Београд и надам се да сте имали мало времена и да ћете тек имати времена да још више заволите друге делове своје српске отаџбине - поручио је Вучић.

- Хвала свима вама из Метохије, који сте данас овде после терора, који се над вашим старијима проводио само неколико дана уназад. Хвала свима вама из Сиринићке Жупе, Косовског поморавља, централног Косова, читавог севера Косова - рекао је Вучић.

Вучић се захвалио и деци која долазе из Бањске коју је назвао "јуначком" и нагласио да неки данас покушавају да је прогласе местом зла, не знајући колико су патње и зла донели српском народу и на северу Косова и Метохије.

- Нетко Беше, Страхињићу Бане. Има ли краћег, а потпунијег описа једне личности у историји светске књижевности. Све најлепше и најузвишеније људске особине које један витез и народни вођа може да има, стало је у те четири речи. "Нетко беше, Страхињићу Бане". Неко за супротност има нико. Све што јесте неко, није нико. Добродошли, драга децо, ви који сте данас итекако неко на нашем славном Косову и плодној Метохији. Ви сте неко упркос жељама оних који су нико. Ви сте неко због тога какви сте, они су нико због свега онога што нису. Баш зато што сте ви неко, ви стојите и опстајете као своји на своме, јер и јесте своји на своме, на нашем Косову и Метохији - рекао је Вучић.

Председник је додао да ће Србија баш као што је рекао патријарх СПЦ Порфирије увеки духовно и молитвено бити са свим Србима на сваком месту живљења на КиМ.

- Тако ће и увек бити, јер је Косово наша духовна и државна колевка. Децо, драго ми је што сте у нашем Београду имали прилике да стекнете ово пријатељство и да видите све оно лепо што наша једина престоница може да понуди. Желим вам да дуго живите у здрављу и весељу са својим породицама на нашем Косову и Метохији, да често долазите у свој Београд, да волите своју Србију баш онолико колико су се ваши и наши преци за нашу земљу жртвовали - рекао је Вучић.

Председник је рекао да ће се данас у 18.00 у Народном позоришту у Београду одржати Свечана академија поводом погрома Срба на КиМ.

- И још један пут вас молим да поздравите своје родитеље, да им се захвалите што чувају наша огњишта, а Србија није нешто што је ван вас. Ми смо део вас, увек ћемо бити уз вас, бићемо заједно са вама и никада нећете бити сами. Нека живи Косово и Метохија и нека живи наша прелепа, најлепша и једина Србија - закључио је Вучић.

Ученица седмог разреда Основне школе "Бановић Страхиња" Анђела Милошевић у Бањској обратила се током пријема и рекла да она и њени вршњаци немају срећно дјетинство и да свакодневно живе у страху. 

- Нама недостаје слобода - изјавила је Анђела Милошевић.

Deca sa KiM
Деца са КиМ / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Kosovo Online

Она се захвалила Канцеларији за Косово и Метохију и председнику Вучићу што су децу позвали да обиђу историјска и културна места и да, како је рекла, на трен забораве на њихове бриге.

- Желела бих да председнику уручим цртеже мојих вршњака и у знак захвалности што се свакодневно брине за нас и за нашу будућност на Косово и Метохији - рекла је она. 

Захваљујући на цртежима, Вучић се интересовао шта су све посетили у Београду и где им је било најлепше и уручио им таблете на поклон.

100 српске деце са КиМ у Београду

У пратњи својих наставника, стигли су јуче у главни град, обишли неке од знаменитости престонице, посетили Зоолошки врт, и нису крили радост због боравка у Београду. Данас су, у оквиру обележавања 20 година од погрома Срба на Косову, дошли у госте председнику Вучићу.

На пријему је присутно сто ученика и наставника из Осојана, Гораждевца, села Бање, Бањске, Штрпца, Витине, Новог Брда, Гњилана и Косовске Каменице. На пријему су се обратили председник Вучић, као и Анђела Милошевић, ученица седмог разреда Основне школе "Бановић Страхиња" из Бањске.

На крају пријема, председник Вучић ће ученицима поклонити таблете. Током јучерашњег дана, деца са КиМ стигла су у Београд и заједно са директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем, посетили су Зоолошки врт.