Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ О ДЕШАВАЊИМА НА КОСОВУ: Моја и одлука државе Србије је - НЕМА ПРЕДАЈЕ! (ВИДЕО)

10.12.2022. 18:55 20:04
Пише:
Србија Данас
vucic
вуциц / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Председник Србије Александар Вучић обратио се вечерас јавности због ситуације на Косову и Метохији.

Он је грађанима показао папире, документа и фотографије, и обавестио јавност о свему што се претходних дана дешавало на Косову.

НА ПОМОЛУ ЕСКАЛАЦИЈА?! Косовска полиција забранила улаз на Косово! Срби држе барикаде на путевима!

НА ПОМОЛУ ЕСКАЛАЦИЈА?! Косовска полиција забранила улаз на Косово! Срби држе барикаде на путевима!

ОГЛАСИО СЕ ЛАЖНИ КОСОВСКИ МИНИСТАР: Ево шта је оправдање за срамно хапшење Србина

ОГЛАСИО СЕ ЛАЖНИ КОСОВСКИ МИНИСТАР: Ево шта је оправдање за срамно хапшење Србина

ПОТРЕСНА СЦЕНА НА БАРИКАДАМА НА СЕВЕРУ КОСОВА! Очај и забринутост - на ову слику нико не може да остане имун (ФОТО)

ПОТРЕСНА СЦЕНА НА БАРИКАДАМА НА СЕВЕРУ КОСОВА! Очај и забринутост - на ову слику нико не може да остане имун (ФОТО)

Обраћање председника Србије Александра Вучића

- Данас је на КиМ ухапшен Дејан Пантић, ухапсиле су га снаге косовске полиције, отац троје деце. Он је до скоро носио униформу косовске полиције, а оптужили су га је тзв. министар унутрашњих послова за тероризам ,а знате ли зашто је човек ухапшен. Због догађаја када су они покушали окупацију зграде изборне комисије. Догодило се да је Дејан Пантић починио страшно кривично дело, тероризам. Он човек живи у тој згради где је седиште општинске изборне комисије и носио је хлеб. Са његовом супругом сам разговрао вечерас. Наше службе су озбиљно испитале догађај. Разговарао сам са међународним партнерима и указао им на апсолутну безобзирност оних који су овом акцијом још једном угрозили мир - рекао је Вучић.

Он је показао слику из Велике Хоче, где се види отац Срђана Петровића у инвалидским колицима.

- Ово је отац Срђана Петровића. Видите, он је у инвалидским колицима. Није им сметало да нападну ту кућу - казао је Вучић и додао да је домаћину Петровићу уништен живот због акцизне маркице Републике Србије.

- Људи који ништа не знају о вину су убацили то вино у цистерну. А знате ко је дошао да чува цистерну, албански припадници КФОР-а и то са прстом на обарачу - рекао је Вучић.

- Ево молимо вас погледајте прст на обарачу оних који су дошли да униште једну породицу- додао је он.

vucic
вуциц / Извор: Фото: Printscreen

- Онда је случајно КФОР упао случајно у обданиште Наша радост у Лепосавићу - навео је Вучић.

Он је показао слику из Звечана где се опет се види прст на обарачу и наоружани до зуба њихови полицајци.

- Што обмањујете и причате да сте ишли да "чувате неког у милтиетничким срединама", а нико није нападнут? Што лажете? Кога лажете? - питао је Вучић власти у Приштини.

Он је показао и албанског "великог јунака" кога је погодило неколико комадића стакла док је разбијао излог.

vucic
вуциц / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- Тај човек је боравио у Звечану. Којим поводом? Кршио је Бриселски споразум! Ко те овластио да будеш тамо? Кога си питао? Да ли те је КФОР овластио? Што нам то нисте рекли? - питао је Вучић.

Председник је подсетио на Куртијеве речи о "детињастим захтевима", како је Курти ословио споразумом договорену ЗСО.

Вучић је показао званични извештај ЕУ о напретку за цео регион.

Вучић је показао званични извештај ЕУ о напретку за цео регион. Завршен је рад на статуту ЗСО. Писмо управљачког тима је упућено Мирославу Лајчаку где га у потпуности обавештава шта је урађено.

- Ми сад улазимо у 2023. годину, а они кажу да су то наше "детињасте играрије". Боравак Срба у "институцијама" је последица договора у Бриселу. Срби су 10 година поштовали договор, а Албанци за једну једину коју су имали кажу да су то "детињасте играрије" - казао је председник.

Он је најавио да очекује највеће притиске на Србију од 17. 

- Јуче су човека умало ухапсили пред женом и дететом јер је имао мајицу са натписом "Србија" - рекао је председник.

vucic
вуциц / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

 Он је рекао да је Куртијева влада апсолутни шампион у инцидентима у ком су Срби хапшени, малтретирани...

- Наиме, Приштина је погазила Вашингтонски споразум у потпуности. Приштина ће 15. званично у Бриселу поднети захтев за чланство у ЕУ. То је за нас јако непријатан догађај. То је рушење Вашингтонског споразуму. То ће урадити уз велике најаве и снажне фанфаре. Тамо ће бити примани, а ја сам данас упутио писмо председницима и премијерима пет земаља које нису признале независност тзв. Косова, јер у складу са чланом 49 уговора, пријем могу да траже само суверене и независне државе, а не оне које то свакако нису, а не признаје их више од пола света - рекао је Вучић. 

Он је рекао да је свако писмо различито, а свим представницима тих пет земаља се у њима захваљује на заштити територијалног интегритета и међународног права.

- Постоји значајан део земаља којима је међународно право изнад свега - рекао је председник.

Данас је усаглашен текст којим ће бити упућен захтев команданту КФОР-а да обезбеди распоређивање припадника војске и полиције Србије.

- Резолуцијом СБ УН 1244 потврђено је да ће договореном броју српског војног и полицијског особља бити дозвољено да се врати. До сада са КФОР-ом нису вођени разговори о повратку српског особља - наводи се у захтеву. 

vucic
вуциц / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Немам илизуја, а знам да ће да одбију тај захтев, рекао је председник.

Он је истакао да је КФОР у обавези да одобри тај захтев.

- То није могућност, већ је обавеза за КФОР - објаснио је Вучић.

Они ће наћи безброј разлога, иако на то немају право, да кажу како "контролишу ситуацију" и да за тим "нема потребе", казао је председник.

- Курти није ово сам смислио, није толико паметан. Има увек оних који су усаглашени с њим. Само добијете поруку из света како се Еулекс усагласио са неком акцијом. Кад их питате зашто, кажу зато што нема дугих цеви. А увек има дугих цеви и прстију на обарачу. Одлука држава Србије је да нема предаје! То је и моја одлука, без обзира на цену коју ћу морати да платим - каже Вучић.

- Србија је у 2022. оборила рекорд у приливу страних инвестиција. Претпостављам да ће следећа година бити лошија, али тако смо мислили и за ову. Имамо и рекордне девизне резерве, сада на нивоу 17 милијарди 267 милиона евра. У току су преговори са 87 инвеститора - рекао је Вучић.

Истиче да је важно да поправљамо услове за жене предузетнице којих је све више.

- Њихова права морају бити изједначена у вези са трудничким и породиљским боловањем - рекао је он.

vucic
вуциц / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Председник каже да резултати пописа нису добри, али је пријатно изненађен јер су процене биле још горе.

- Значајан број људи се вратио и земљи, а многи још желе да се врате. Једна страна компанија тражи 1.000 странаца да увезе јер нема више интереса у том граду наших људи да раде у тој фирми - рекао је он.

Председник истиче да се Срби не боре зато што верују, па су разочарани у Куртија, већ зато што желе да сачувају своја огњишта, српско име и презиме и српску државу на Косову и Метохију.

Он је Волфгангу Ишингеру поручио да то што он назива земљом се налази у држави која се зове Србија.

Вучић истиче да је порука Приштине Србима у Великој Хочи била да се иселе.

- Албанци имају сву подршку западног света - рекао је Вучић.

Каже да се не бави "албанским осветама" и да је за њега важно да будемо "своји на своме".

- Хоћу да ми, који смо на власти, служимо свом народу и својим грађанима - рекао је председник.

- Ситуација на Косову и Метохији је таква да, када су Албанци ухапсили Дејана Пантића који је чист као суза (покушали су их страних служби да му нешто пронађе и нису нашли ништа и сад ће морати да пронађу два сведока да нешто измисле, да би се извукли), прво су пуштали излазак са Косова и Метохије. Зауставили су Јариње и Брњак. Они не разумеју да Срби са Косова и Метохије неће да трпе зулум - рекао је Вучић.

Што се тиче ЗСО, не долази у обзир да то буде део нових преговора и споразума.

- Кад се то испуни, то не може бити цондитио сине qua нон за давањег нечег новог Приштини. То је приштинска обавеза за нешто што је Београд већ учинио - казао је председник и подсетио на правно начело пацта сунт серванда.

Председник каже да је можда глуп, луд или пијан, али је једно сигурно - да су Приштина и ЕУ потписале Бриселски споразум и да морају да га испуне.

Што се тиче оних који добровољно служе онима које би Србе да протерују и убијају, они ионако не иду код Срба јер их Срби неће и они не представљају Србе, већ окупаторски режим Аљбина Куртија који шаље специјалце да хапсе и убијају Србе.

- Они не представљају свој народ. Није важно шта су рекли - рекао је председник Србије.

Говорећи о хибридном рату против Србије, Вучић објашњава да се ти хибридни ратови вуку из неколико центара.

- Нико није разумео шта су радили, осим да су хтели да нешто наштете Србији. Морали су да послушају газду - рекао је Вучић о замрачењу екрана појединих телевизија.

Говорећи о признању Ангеле Меркел да су Споразуми из Минска донети само да би се купило време Кијеву, председник каже да је Меркелову изузетно ценио, да је изузетно цени и да је та изјава готово невероватна.

Вучић је подсетио и на изјаву Петра Порошенка да Кијев није никада хтео да испуни Минске споразуме, то много мења чињенице и односе у томе шта се дешавало од 2014. на овамо.

Он је додао да "то не може променити чињеницу ко је кога напао".

- То драматично мења ствари у политичком смислу. То ми је јасан сигнал коме не смем да верујем. Ако су могли да се играју са неким ко је моћнији од  нас и да њих варају (Русију), али смо ми боље искористили време од 2012. него неки други. - рекао је Вучић и истакао да је то нама за наук.

vucic
вуциц / Извор: Фото: Printscreen

Подсетимо, на прелазу Јариње ухапшен је бивши полицајац Дејан Пантић, а због његовог хапшења постављене су барикаде код Лепосавића и Рудара и окупили су се грађани који желе да спрече његово пребацивање у Приштину. На лицу места присутни су и Еулекс и Кфор.

Косовска полиција на прелазу Јариње брани улазак возилима и пешацима на Косово са Јариња. Улазак се не дозвољава ни пешице.

Председник Србије разговарао је вечерас са Сузаном, супругом ухапшеног Дејана Пантића.

Председник јој је пружио подршку и поручио да зна да Дејан ништа није скривио.

- Сузана, нисте сами ни ви ни ваша деца. Знам да Дејан ништа није урадио и да је једина његова кривица изгледа то што живи у Мешовиром насељу у Три солитера - рекао је председник.

Он је Сузани пренео и да је од међународних партнера траржио хитно ослобађање њеног супруга Дејана.