Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВОЈСКА СРБИЈЕ МОЖЕ И МОРА НА КОСОВО! Резолуција 1244 ВРЛО ЈАСНА - четвртак је дан одлуке!

13.12.2022. 07:51
Пише:
Србија Данас/Информер
vojska srbije
војска србије / Извор: Фото: Србијаданас/ Саша Џамбић/ Shutterstock

Влада ће у четвртак и званично затражити повратак наших снага у покрајину, а према одлуци УН, Кфор нема право да одбије захтев, већ је дужан да обезбеди услове за то. Ипак, Запад је показао да не поштује потписано. Вучић: Желимо мир, али морамо да се бранимо!

Влада Србије ће у четвртак званично од Кфора затражити повратак до 1.000 наших војника и полицајаца на Косово и Метохију због најновијих тензија које је у покрајини изазвао такозвани 'премијер' Аљбин Курти, на које су Срби одговорили барикадама!

Према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација, на коју ће се држава позвати у свом допису, Кфор нема право да одбије наш захтев, већ је дужан да обезбеди услове за долазак српских снага безбедности. Ипак, упозоравају стручњаци, Запад је више пута до сада показао да не поштује потписано, а томе у прилог иде и изјава немачке шефице дипломатије Аналене Бербок, која је здушно подржала шиптарско насиље на северу покрајине и чак пре званичног упућивања нашег захтева, уместо Кфора (!?!), изјавила да је повратак до 1.000 српских војника и полицајаца 'неприхватљив' (опширније о томе на странама 4 и 5).

ЧЛАНОВИ СПЕЦИЈАЛНЕ ЈЕДИНИЦЕ "КОБРЕ" ТРАЖЕ ДА ИДУ НА КОСОВО? Председник заплакао када их је видео на Савету за безбедност

ЧЛАНОВИ СПЕЦИЈАЛНЕ ЈЕДИНИЦЕ "КОБРЕ" ТРАЖЕ ДА ИДУ НА КОСОВО? Председник заплакао када их је видео на Савету за безбедност

ОГЛАСИО СЕ СИН УХАПШЕНОГ СРБИНА НА КиМ: "Ми као породица не смемо да га видимо, не дају нам ни лекове да му однесемо"

ОГЛАСИО СЕ СИН УХАПШЕНОГ СРБИНА НА КиМ: "Ми као породица не смемо да га видимо, не дају нам ни лекове да му однесемо"

"СРБИ ИМАЈУ ПРАВО ДА ОДБРАНЕ СВОЈЕ СУНАРОДНИКЕ" Захарова о повратку српске војске на КиМ - позвала се на Резолуцију 1244

"СРБИ ИМАЈУ ПРАВО ДА ОДБРАНЕ СВОЈЕ СУНАРОДНИКЕ" Захарова о повратку српске војске на КиМ - позвала се на Резолуцију 1244

Поштовање споразума

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће Влада већ у четвртак донети одлуку о слању захтева Кфору да се обезбеди присуство наших снага на северу покрајине.

Вучевић: Заштитићемо народ

Министар одбране Милош Вучевић рекао је да ће Србија заштитити безбедност свих својих грађана и да је посвећена дијалогу.

- Србија ће урадити и потез више да се сачува мир и нађе политички договор како би се избегла ескалација. За то је потребна воља више страна. Модератори дијалога Београда и Приштине су често на страни Приштине. Ситуација је напета, врло напета, на КиМ је запаљива атмосфера. Не плашимо се, али тражимо заустављање терора над Србима кроз политички дијалог - истакао је Вучевић.

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Седница Владе је у четвртак. Како стоје ствари, Влада ће донети одлуку о упућивању писма команданту Кфора. Приштина је само ноћ пре објаве одлуке о одлагању избора на северу КиМ са специјалцима на силу упадала у просторије општинских изборних комисија и ухапсила Дејана Пантића, само да би провоцирала и малтретирала Србе. Зато не стоји изјава немачке министарке спољних послова Аналене Бербок како је Приштина хтела наводно да спусти тензије. Али, ето, Бербокова каже, каквог ли лицемерја, да је неко спустио тензије јер је одложио изборе, а ноћ пре тога су упадали са специјалцима и хтели да заузимају просторије општинске изборне комисије и привели Пантића. Зашто су то радили? Да ли је то логично, хоћете да одложите изборе, а шаљете специјалце да нешто заузимају?! Где пише да могу са дугим цевима да дођу на север КиМ?! Ни у једном акту то не пише! - рекао је Вучић.

Према његовим речима, Запад мора да одговори који споразум поштују, јер Србија поштује све споразуме.

- Имамо кључно питање за све њих: Који ви документ хоћете да поштујемо? Ево, шведски сто, хоћете ли Кумановски споразум, Повељу УН, Резолуцију 1244, Бриселски или Вашингтонски споразум? Шта хоћете да поштујете? Ниједан од тих пет не поштује ни Приштина, ни они који им помажу! Приштини не одговара Бриселски споразум у делу који им се не свиђа и онда та иста Бербокова каже да не постоји 'влада' у Приштини која ће да формира ЗСО, а треба да постоји влада у Београду која ће да пусти 'Косово' у УН... Да ли сте озбиљни, да ли сте реални?! - запитао је Вучић.

НАСТАВАК ТЕРОРА Пантић у притвору од 30 дана!?

Dejan P.
Дејан П. / Извор: Фото: Косово Online

Рочиште ухапшеном Дејану Пантићу из Северне Митровице, кога Шиптари терете за 'terorizam', завршено је јуче у 13 часова и њему је одређен притвор до 9. јануара 2023. године!? Његов адвокат Срдан Митровић рекао је да је тужилац тражио притвор иако је то противзаконито.

- Рочиште је одржано видео-линком, нисам видео Пантића уживо. Дејан се налази у објекту у Јарињу, изгледа уморно, пожалио ми се да је спавао на столици. Иако је срчани болесник, још није добио терапију. Питао сам судију како да му то доставе, судија је остао недоречен... - испричао је Митровић.

Председник државе додао је да је добио уверавања да неће бити нових упада на север покрајине и рушења барикада, као и да држава жели мир, али мора да буде уз свој народ на Косову и Метохији.

- Молимо још једанпут да невине Србе пусте на слободу, а 'косовску полицију' да више не упада са дугим цевима на север покрајине. Наша страна не жели никакав сукоб. Нама је све на свету потребно, али нам то није потребно, хоћу да то и људи у свету разумеју, као што су Срби разумели. Верујем да ће мир бити сачуван, даћу све од себе да тако буде - нагласио је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Оправдан захтев

Генерал Владимир Лазаревић, коментаришући све ове наводе, каже да захтев Београда за повратак српске војске и полиције на Косово има основа.

- Са захтевом за повратак одређеног контингента војске и полиције на КиМ каснимо више од 20 година. Косметски одред формирали смо још 2000. године, али је на томе остало. Убрзо су тадашње власти наредиле његово расформирање, а потом су 20 година трајали мук и непоштовање Резолуције 1244. Садашњи наш захтев има утемељење у међународном праву, али сам уверен да ће га Запад игнорисати. У складу са међународним нормама, Кфор би требало да створи услове за повратак наших снага, али очекујем да ће одговор бити да та мисија нема мандат за то. У сваком случају, наш захтев је потребан и дипломатски оправдан - истиче Лазаревић.