Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ РЕАГУЈЕ!" Огласио се амбасадор Ђурић са конференције у Вашингтону посвећене Космету

21.10.2023. 17:28
Пише:
Србија Данас/Косово.онлине
Marko Đurić
Марко Ђурић / Извор: Фото: Косово.онлине

Амбасадор Ђурић је указао на то да су пре 20 месеци ствари почеле брзо да се погоршавају на Косову.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић отворио је данас у Вашингтону конференцију "Молитва за мир, стабилност и правду", посвећену Косову, истичући да је Србија у последњих 20 месеци суочена са ситуацијом без преседана - са етничким чишћењем Срба са Косова, те да су основне вредности за које се залаже међународна заједница данас нападнуте од стране Аљбина Куртија, због чега је време да се реагује.

"КУРТИЈЕВ РЕЖИМ У РАТУ ПРОТИВ СВЕГА ШТО ЈЕ СРПСКО": Петар Петковић огорчен након протеривања православног монаха са Косова

"КУРТИЈЕВ РЕЖИМ У РАТУ ПРОТИВ СВЕГА ШТО ЈЕ СРПСКО": Петар Петковић огорчен након протеривања православног монаха са Косова

ВАЖАН ДАН ЗА СВЕ СРБЕ: У Вашингтону се одржава конференција посвећена Космету, огласиле се САД и ЕУ

ВАЖАН ДАН ЗА СВЕ СРБЕ: У Вашингтону се одржава конференција посвећена Космету, огласиле се САД и ЕУ

БРУТАЛАН ТЕРОР ТЗВ. КОСОВСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: По ХИТНОМ поступку депортован игуман СПЦ са севера Косова, без икаквог објашњења!

БРУТАЛАН ТЕРОР ТЗВ. КОСОВСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: По ХИТНОМ поступку депортован игуман СПЦ са севера Косова, без икаквог објашњења!

- Идеја ове конференције је да се састанемо, како бисте чули оно што се дешава на Косову и Метохији. Истовремено, да упутимо позив за акцију српској заједници у САД, јер наша браћа и сестре, наша земља и црква на КиМ вас требају у ово време - поручио је Ђурић.

Указао је да је после 1999. године 247.000 Срба протерано са Косова, што је ситуација без преседана у послератној историји. Огромна већина се није вратила својим кућама – вратило се само 1,7 одсто Срба, што је најнижа стопа повратка било где у свету по званичним подацима Уједињених нација, указао је амбасдор Србије.

Примера ради, навео је да су поједини градови, попут Призрена, некадашњег главног српског града - остали без Срба.

- Било је 42.000 Срба, а данас је свега 20 старијих грађана. Да није наше цркве, у Призрену не бисмо имали ниједног Србина - рекао је Ђурић.

Истакао је да је Србија после 2000. преузела другачији политички смер, окренут према Европи, али да се насиље према Србима наставило, подсећајући на погром 2004. године.

- Насиље које је трајало данима није спречено. Запаљено је 35 цркава и манастира. Косово је 2008. награђено још једном подршком једносраним проглашењм независности. Косово је прогласило независност у ситуацији у којој је Србија имала демократску владу, на европском путу, која је била чланица Савета Европе, ОЕБС-а, бројних организација… Никада није спроведен референдум, већ само одлука моноетничке групе, без подршке српске заједнице. Нажалост, бројне земље су признале - рекао је Ђурић.

Подсетио је и да је 2010. Генерална скупштина УН усвојила одлуку да подржи процес дијалога, са циљем стварања мира и стабилности, нормалних односа унутар Косова, у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244.

- Процес дијалога имао је успоне и падове. Договорили смо 2013. године Бриселски споразум, а кључни елементи су били да је статусно неутралан, без прејудицирања страна о статусу, али да дозвољава Србима да се интегришу у институције, уз мултиетничку једницу за заштиту манастира. Иако то није било идеално донело је неку врсту стабилности - рекао је амабадор.

Указао је да су пре 20 месеци ствари почеле брзо да се погоршавају на Косову, избором Аљбина Куртија на место премијера.

- У року од 20 месеци суочени смо са ситуацијом без преседана, са етничким чишћењем. Последњих месеци број Срба је опао за 11 одсто, у само 12 месеци, а претпостављамо да је број и већи. Када је Курти преузео дужност дошао је на власт уз обећање да му је главна агенда да донесе радна места и правду грађанима, независно од етничке припадности. Али, када је дошао на власт, почео је да примењује радикалну националну агенду, коју следи одувек - напоменуо је Ђурић.

Променио је, истиче, структуру Срба у полицији.

Marko Đurić
Марко Ђурић / Извор: Фото: X/@markodjuric

- У складу са Бриселским споразумом, Срби су имали свог командира на северу, то је био Ненад Ђурић. Али, Курти га је сменио и почео да шаље стотине и стотине припадника специјалних јединица на север, кршећи свемогуће договоре, чак и устав. Променио је етничку структуру полиције. Одузео земљиште на северу за изградњу моноетничких паравојних полицијских снага - рекао је Ђурић.

Резултат свега тога је - огроман број етнички мотивисаних напада, упозорио је амбасадор.

- У 20 месеци, било је 450 етнички мотивисаних напада на Србе, 61 Србин је ухапшен, имамо на десетине њих који су задржани као политички затвореници у Куртијевим затворима, без пресуда и суђења - навео је Ђурић.

Све то су, додаје, међународна заједница, САД, ЕУ, осудиле, понекад и оштрим речима, па је чак и амерички државни секретар имао оштар коментар на понашање Куртија, али - на терену Кфор и Еулекс не спречавају његово деловање.

Срби су зато покушали да протестују, прво барикадама на северу, навео је Ђурић, додајући да је и Јариње било затворено само за улазак на Косово, а и до тамо су грађани морали да прођу више провера.

- Ситуација је стравична на Косову. Имали смо пуцње на децу на Бадњи дан, што је учинио припадник КБС-а, снаге која представља кршење свих међународних споразума. Он је пуцао на 11-огодишјег дечака и недавно је пуштен на слободу. Порука Куртијевог режима је - чак и да пуцате на Србе нећете бити кажњавани. Сада смо имали протеривање игумана манастира - подвукао је он.

Циљ Куртија је ништа друго - него да спроведе потпуно етничко чишћење Срба и СПЦ са КиМ, поручио је амбасадор Србије.

- Када заварши протеривање Срба и СПЦ, сигуран сам да ће покушати да избрише све физичке доказе њиховог постојања. Он спроводи фашистичку агенду на Косову. Знам да је то тешка реч, али ако анализирате све што ради не можете доћи до другог закључка. Желим да о томе разговарамо данас - рекао је Ђурић.

Указао је да је ситуација таква да је потребно деловање наше целокупне заједнице, јер је сада време да се реагује.

- Желимо веће укључење САД у решавање ситуације. Свесни смо да је 1999. и даље присутна у нашим односима. Али, грађани желе да се САД укључе у решавање косовског питања. На вама је да разговарате са вашим изабраним политичким представницима да изнесете шта се догађа на Косову - рекао је Ђурић.

Подсетио је да је америчка администрација осудила понашање Куртија, али да је потребно ићи корак даље.

- Основне вредности за које се залаже међународна заједница на Косову су нападнуте од стране Куртија - упозорио је Ђурић, додајући да велики број учесника конференције говори да брину о својој отаџбини и о Косову.