Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МАСАКР КОЈИ ЈЕ МЕТОХИЈУ ЗАВИО У ЦРНО! Двадесет година од злочина у Гораждевцу код Пећи, правда још увек слепа за убијену српску децу!

12.08.2023. 14:22
Пише:
Србија Данас
kosovo
косово / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Prostorni Активиста

Родитељи не губе наду да ће рука правде стићи албанске злочинце

Парастосом у Цркви рођења пресвете Богородице, а потом и на гробовима убијених дечака, Ивана Јововића и Панта Дакића, обележена је двадесета годишњица злочина над српском децом у Гораждевцу. Милисав Дакић, отац убијеног Панта каже да им је из дана у дан све горе и горе.

"Злочин у Гораждевцу не сме и НЕЋЕ бити заборављен" Огласио се Петковић поводом годишњице од убиства српске деце на Косову

"Злочин у Гораждевцу не сме и НЕЋЕ бити заборављен" Огласио се Петковић поводом годишњице од убиства српске деце на Косову

ПРАВДА ЈОШ СЛЕПА ЗА УБИЈЕНУ СРПСКУ ДЕЦУ: Навршило се 18 година од МУЧКОГ АЛБАНСКОГ НАПАДА у Гораждевцу

ПРАВДА ЈОШ СЛЕПА ЗА УБИЈЕНУ СРПСКУ ДЕЦУ: Навршило се 18 година од МУЧКОГ АЛБАНСКОГ НАПАДА у Гораждевцу

ФИЛМ КОЈИ РЕЖИРА САМА СУДБИНА И НИКО ВИШЕ: Брат и сестра српских дечака мучки убијених у Гораждевцу данас су муж и жена (ФОТО)

ФИЛМ КОЈИ РЕЖИРА САМА СУДБИНА И НИКО ВИШЕ: Брат и сестра српских дечака мучки убијених у Гораждевцу данас су муж и жена (ФОТО)

Панто Дакић имао је само 12, а Иван Јововић 19 година. Отишли су да се тог топлог августовског дана са друговима окупају у Пекој Бистрици, када су прекинути њихови снови.

- Докле ће ово да траје не зна се. Нама Србима није добро, не знам да ли ће се ишта предузети, не само за убиство Ивана и Панта, већ за сва убиства на Косову. Апеловао бих на све организације, структуре, да се укључе. За мене је осећај исти као и оног дана, и трајаће док ми траје душа - казао је Дакић.

Ни после двадесет година починиоци убиства двоје и рањавања четворо српске деце у Гораждевцу нису пронађени, а истражитељи Еулекса су крајем 2010. обуставили истрагу.

Дакић додаје да не очекује да се истрага настави и како каже нема информација о томе.

- Нас нико не обавештава, једино ви новинари када дођете. За нас би значило да се открије ко је убица. Замислите убица мог детета шета, можда ми се смеје путем, био бих најсрећнији када би могло да се сазна и све оконча - поручио је Дакић.

На дан убиства Дакића и Јововића, рањени су и Богдан Букумирић, Драгана Србљак, Ђорђе Угреновић и Марко Богићевић.

Ђорђе Угреновић, један од четворо деце која су 13. августа 2003. рањена, рекао је да сећања не бледе ни после двадесет година. Каже, да је пошло двадесет година од убиства његових другова, али да слика догађаја не бледи, а посебна је бол, прича, што нико од одговорних није пронађен.

"Мучи нас много све то. То је био велики злочин и велики ударац за нас у Гораждевцу. Тог дана се сећам као да је данас било, тај печат је неизбрисив. Ишили смо да се купамо на реци, ми нисмо ишли на море, на зимовања, за нас је река била све, место где смо могли да се расхладимо. Било је око стотинак деце, и онда се десила рафална паљба која је покосила Панта и Ивана и нас", прича Угреновић.

Угреновић истиче да са својом породицом планира да остане у Гораждевцу.

- Имам четворо деце, и трудићу се да Ивана и Панта увек спомињем да се не забораве и да увек буду са нама", поручио је Угреновић.

Прастосу настрадалима присуствовао је и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Милош Терзић који је потом и полижио венац на споменику свим страдалима од Албанаца у центру села.

- Тог дана пуцали су на српску децу и ударили на оно што нам је највредније и где смо најосетљивији. Пуцали су на децу, и могу да кажем да то није био само пуцањ на децу већ на читаву Србију. Данас 20 година од тог монструозног чина, српска деца на КиМ живе у страху, изолацији, неизвености. И ове 2023. године имали смо покушај албанских терориста да убију српску децу и то на Бадњи дан. Једина кривица Иванова и Пантова 2003. године је та што су желели да носе поносно српско име овде у Метохији и да заједно са својим родитељима, не желећи никомо зло, остану и опстану на вековним огњиштима", казао је Терзић.

Терзић додаје да ће Влада Републике Србије и Канцеларија за КиМ увек бити уз српски народ у Метохији, додајући да ће злочин остати упамћен као једна од највећих мрља за међународну заједницу.

"Република Србија негује културу памћења и сећа се својих страдалника и невино страдале деце у Гораждевцу, Јасеновцу и на Петровачкој цести, а наш задатак и будућих генерација јесте да тражимо правду која се очигледно негде изгубила. Са овог места шаљемо поруку међународној заједници, али и онима у Приштини, да су Срби на КиМ сложни, уједнињени у болу и тузи, а српска држава је велика подршка и неће дозволити нове погроме, протеривања, етничка чишћења, и убијања српске деце, не зато што то неко у Приштини не жели, очигледно је да жели, а то смо видели на Бадњи дан, већ јер Србија то никада неће дозволити", закључио је Терзић.

У Гораждевцу се у знак сећања на Ивана и Панта одржава меморијални турнир у фудбалу "Сећање на Ивана и Панта - сутра на дан када се злочин десио биће одиграно финале.

Средства која су уплатили учесници - екипе из Гораждевца, Велике Хоче и Ораховца биће донирана за обнову Цркве рођења пресвете Богородице у Гораждевцу.