Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Да ли је Хитлерово тајно друштво убијало по Београду и знате ли да је краљ Александар био члан ДАЛЕКО МОЋНИЈЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

27.11.2017. 14:57
Пише:
Србија Данас/Д. Новаковић
Senke nad Balkanom
Сенке над Балканом / Извор: Фото: Youtube printscreen/ CobraFilmOfficial

"Сенке над Балканом" уздрмале старе духове српске престонице

Серија "Сенке над Балканом" изазвала је праву пометњу открићем да је на овим просторима двадесетих година деловало тајно Друштво Туле које је било претходница нациситичког покрета и уздизања Хитлерове Немачке, а потом и покоравања Европе. Нановија епизода узбуркала је духове старог Београда и подсетила нас на још једно тајно друштво - оно свеприсутно, о којем се прича са опрезом, не знајући да ли се и данас обраћате неком његовом члану, а које је такође у двадесетим и тридесетим годинама двадесетог века било итекако активно у Београду.

У тадашњој краљевини деловало је више тајних друштава која су кројила судбину државе, а њихови чланови су били најутицајнији људи у земљи па и сам краљ.

Masoni
Масони / Извор: Профимедиа

Идеју стварања југословенске државе највише су подупирали масони, а кључну улогу имала је француска масонска ложа. Ову информацију потврдио је и Данијел Келер, садашњи председник Савета Великог оријента Француске.

Француска је заправо била заинтересована за очување Турске као свог значајног економског партнера. Капитал ове земље био је у великој мери присутан у турској империји све до почетка 20. века када примат преузимају Немачка и Аустроугарска. Спољна политика Француске тада почиње да се оријентише на балканске народе који би могли бити препрека германском империјализму. Тада на сцену ступа заинтересованост за Србију и почиње да се форсира идеја о уједињењу словенских народа чији би пијемонт била управо Србија.

Родитељи потписали СМРТНУ КАЗНУ детету: ОДБИЛИ да им беба стара три дана ПРИМИ ТУЂУ КРВ?

Југословенска идеја добија све више на значају повезивање српских и хрватских масона, а читава прича имала је покровитељство француске масонерије.

Масони основали ЕУ и УН

Светска масонерија стоји иза бројних наднационалних пројеката и међудржавних сарадњи и уједињења.

Идеја уједињене Европе је заправо масонска идеја, а пре тога то су биле и замисли стварања светске владе чије су претече Лига народа и касније Уједињене нације.

Српски и хрватски, односно југословенски масони сарађују током Првог светског рата, а након завршетка крвавог сукоба значајно утичу на масонерију широм света да се призна Краљевина СХС и да се уваже интереси народа који су чинили ову државу.

Значајне положаје у готово свим савезничким државама, у овом периоду, држе масони, па тако ни Краљевина СХС није била изузетак.
Србија из Великог рата излази као победник и коначно има шансу да обједини све територије на којима живе Срби и формира националну државу.

Међутим, краљ Александар Карађорђевић се под директним утицајем Француске масонске ложе, чији је био и члан, одлучује на формирање заједничке државе са Хрватима и Словенцима. Да ствар није била тако једноставна и да није било једниственог става по овом питању ни међу српским масонима сведочи чињеница да је један од најутицајнијих Срба тог времена био против заједничке државе, Живојин Мишић који је и сам био масон као и читав Генералштаб Војске Србије. 

Председник Албаније Мета ШОКИРАО присутне у Медвеђи поруком да би Србија требало да призна "Косово"

Никада званично није потврђено да је био члан, али је познато да је и краљ Петар Први био близак са француским масонима, а контакти ове династије са мистичним друштвом датирају још од Карађорђа и првих српских устаника.

- Краљ Александар је био масон, а спочитава му се да је био и члан Темплара. О самим именима чланова масонерије зна се мало јер нема евиденције и само Велики мајстор може да прича јавно, али из тог периода помињу се владика Стратимировић, професор Андрија Гамс, многи министри и српске војводе,односно врх војске. - каже Марко Лопушина, новинар и писац, аутор књиге "Тајна друштва у Србији".

Он је за портал SrbijaDanas.com говорио о утицају масонерије на прилике у Краљевини СХС.

- Период између два светска рата био је златни период масонерије на овим просторима. Тада је основана Велика ложа Југославије, чији је оснивач био Ђорђе Вајферт. Он је био главни српски масон. Све до 1941. године слободни зидари радили су активно у Србији, а онда их је укинуо Јосип Броз Тито који је такође био масон - каже Лопушина и додаје - у оквиру масонерије постоји велики раскол у 20. веку. Друштво слободних зидара било је утемељено у Француској и није имало фракције, али је онда дошло до сукоба између Енглеза и Француза, а потом је рођена и трећа масонска струја, немачка.

Marko Lopušina
Марко Лопушина / Извор: Фото: lopusina.com

Марко Лопушина наводи да су двадестеих и тридесетих година у Београду деловали и Темплари, али нису били тако добро организовани, а да Друштво Туле није било толико утицајно нити многобројно. 

- То је слободна уметничка визија приказана у серији која је јако добро урађена. Серија је направљена на светском нивоу и прати трендове да се мешају фикција и стварне историјске личности - каже Лопушина. 

Међутим, у то време деловало је још много тајних друштава, а најпознатија су свакако Црна рука коју је водио Драгутин Димитријевић Апис, противник краља Александра и Бела рука коју је водио генерал Петар Живковић.

Лопушина наглашава да пре ових организација имамо и Младу Босну. 

- Чланови Младе Босне који су изазвали Први светски рат, били су чланови масонерије, али су припадали и разним фракцијама многих светских тајних друштава.

Наш саговорник тврди да је то било време када се стварала прва капиталистичка класа на нашим просторима те су богати људи, да би очували свој статус и остварили утицај, постајали чланови разних тајних друштава.