Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАПАД У КОНСТАНТНОМ СТРАХУ: Путин ГАЗИ све редом, погледајте колико је за само ГОДИНУ ДАНА Русија војно ојачала

27.01.2024. 15:54
Пише:
Танјуг
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock

За годину дана Руси произвели огроман број тенкова и оклопних возила, а о муницији да не причамо

Русија је испред западних земаља по производњи наоружања, што изазива забринутост украјинских генерала, а показатељи колективног Запада тешко се могу поредити са успесима руског војно-индустријског комплекса.

ЗА "АНЂЕЛЕ СЕВЕРА" И БЕБЕ: Фондација Mozzart део велике акције за прву Народну кухињицу за најмлађеMozzart

ЗА "АНЂЕЛЕ СЕВЕРА" И БЕБЕ: Фондација Mozzart део велике акције за прву Народну кухињицу за најмлађе

90.000 НАТО ВОЈНИКА ЧЕКА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Спремају се за рат, непријатељ је ПОЗНАТ!NATO

90.000 НАТО ВОЈНИКА ЧЕКА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Спремају се за рат, непријатељ је ПОЗНАТ!

УБОЈИТИ АМЕРИЧКИ БОМБАРДЕР УШАО У СЕРИЈСКУ ПРОИЗВОДЊУ! Ово морате знати о Б-21 Ридеруsd

УБОЈИТИ АМЕРИЧКИ БОМБАРДЕР УШАО У СЕРИЈСКУ ПРОИЗВОДЊУ! Ово морате знати о Б-21 Ридеру

ХЕЛИКОПТЕРИ МУП-А У АКЦИЈИ! Ево како је из ваздуха гашен пожар на Новом Београду (ВИДЕО)požar

ХЕЛИКОПТЕРИ МУП-А У АКЦИЈИ! Ево како је из ваздуха гашен пожар на Новом Београду (ВИДЕО)

Стручњаци за одбрану упозоравају да би то временом могло дати Москви значајну предност да превлада у Украјини, пише британски Телеграф.

Некадашњи тржни центар Итламас у Ижевску претворен је у Научно-истраживачки центар Италмас, који производи дронове Ланцет и представља само један од гомиле трговачких центара, пекара и друге цивилне инфраструктуре која је претворена у фабрике оружја откако је Русија покренула инвазију на Украјину у пуном обиму 2022. године.

Русима су такође уведене шестодневне недеље и волонтирање у фабрикама у склопу појачаних ратних напора. Постоје чак и снимци руске телевизије на којима се види како руска деца уче да склапају делове муниције у радионицама.

Vladimir Putin primanje ambasadora
Владимир Путин примање амбасадора / Извор: Профимедиа

Да би се истакла та ратоборна нова реалност, Дмитриј Медведев, бивши руски председник, снимљен је како корача у црном мантилу у стилу Бондовог негативца током недавне посете фабрици тенкова Уралвагонзавод.

- Све су ово само највидљивији делови економске мобилизације војне индустрије за коју се Владимир Путин нада, а западни и украјински генерали страхују, да ће одлучно преокренути ток рата у Украјини - наводи британски лист. 

Званично, Русија је повећала војну потрошњу са 2,7 одсто БДП-а 2022. на 3,9 одсто у 2023. и на 6 одсто - или око трећине укупне државне потрошње у 2024. години.

- Тренутно се налазимо у сценарију где Русија троши 40 одсто БДП-а на овај рат, што је више од здравства и образовања - рекао је западни званичник за Телеграф.

Dmitrij Medvedev
Дмитриј Медведев / Извор: Профимедиа

То је статистика којој колективни Запад покушава да парира. Током времена, упозоравају стручњаци за одбрану, то би Русији могло дати огромну материјалну супериорност да добије рат у Украјини.

Русија је 2023. произвела 1.530 тенкова и 2.518 оклопних борбених возила, рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу у извештају парламенту у децембру.

Он је рекао да то представља повећање производње тенкова за 560 одсто од фебруара 2022. године. Производња борбених возила пешадије порасла је за 360 одсто, а оклопних транспортера за 350 одсто, подсећа британски лист.

Западни званичници су овог месеца рекли Њујорк тајмсу да је Русија на путу да производи два милиона артиљеријских граната годишње, дупло више од количине коју су западне обавештајне службе првобитно процениле да би Русија могла да произведе пре рата.

Када се томе додају испоруке граната, пројектила и дронова из Ирана и Северне Кореје, и Русија  поново потврђује ватрену надмоћ коју је имала на почетку рата.

У новембру је Борис Писторијус, немачки министар одбране, признао да обећање ЕУ да ће Украјини доставити милион граната до марта ове године неће бити испуњено. Он је упозорио да би рат НАТО-а и Русије потенцијално могао да избије у наредних пет до осам година.

Немачки таблоид Билд је недавно открио да је један сценарио који разматрају немачки војни шефови потенцијални руски напад на Сувалки јаз, стратешки осетљив копнени коридор на граници Пољске и Литваније. Те две земље се спремају да на пролеће одрже заједничке вежбе у тој области.

Бивши председник спољнополитичког одбора Бундестага Норберт Ротген указао је на чињеницу да је Русија успела да подигне свој војно-индустријски комплекс и да се прилагоди ратној економији. 

- Са Северном Корејом и Ираном, Путин има поуздане добављаче војне опреме који не маре ни најмање за потребе сопственог народа. Ако не успемо да одлучно повећамо нашу подршку Украјини како би она могла војно да победи Русију, нема гаранције да се руска агресија неће проширити на друге европске државе. Подршка Украјини сада је наша најбоља одбрана од Русије - упозорио је он.

Део разлога за спор одговор Запада је политички и културолошки, истиче Сабина Фишер, виши спољнополитички аналитичар у немачком истраживачком центру СВП.

ruska vojska
руска војска / Извор: Профимедиа

- Иако ће ратна економија имати страшне дугорочне утицаје на квалитет живота, она такође генерише бенефиције за делове елите, а такође и за становништво.  Са де факто диктатуром, преостало незадовољство се лако може потиснути - рекла је она, напомињући да је то другачије у земљама "са бучном слободном штампом, кредибилном политичком опозицијом и кризом трошкова живота".

Даунинг стрит је ове недеље јавно одбио јавни позив генерала сер Патрика Сандерса за проширење војске. Лабуристи су такође обећали да ће поштовати правила о пажљивој потрошњи ако победе на следећим општим изборима, а то је политика која би вероватно спречила огромна капитална улагања потребна за изградњу нових линија за производњу оружја.

Такође, док Русија задржава индустрију оружја коју углавном контролише држава, Британија и већина других западних земаља ослањају се на уговоре са одбрамбеним фирмама из приватног сектора.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Међутим, оцењује Телеграф, руску ратну машину мучи недостатак квалификоване радне снаге, неквалитетни делови и размере ратовања које чак ни војно-индустријски комплекс совјетског наслеђа не може да прати.

Многе произведене ракете су испод стандарда због недостатка вештих инжењера, што резултира великом стопом неуспеха. И упркос повећању производње (неки извори кажу да је Русија до прошлог лета прешла са 40 на 100 пројектила месечно), фабрике једва држе корак са потражњом, наводи Телеграф.