Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МОЋНИ КИНЕСКИ ДРОНОВИ CH-92A И CH-95 ЧУВАЋЕ СРБИЈУ: Одлични су извиђачи, а ево у чему су НАЈБОЉИ (ВИДЕО)

13.02.2022. 08:00
Пише:
Србија Данас
CH-92A, Aleksandar Vučić
CH-92A, Александар Вучић / Извор: Фото: СрбијаДанас/Саша Džambić/MORS/Shutterstock

Војска Србије је већ добила CH-92A, а ускоро стиже и CH-95

Крајем јуна месеца прошле године, Србија је постала богатија за два комплета, тј. система са укупно шест наоружаних кинеских беспилотних летелица ознака CH-92A. Најава ових летелица била је још у јануару прошле године и заиста, то се догодило, као што је обећано, Војска Србије је добила најмодерније кинеске беспилотне летелице које ће бити коришћене у војне сврхе. Том приликом, председник Србије Александар Вучић потврдио је на војном аеродрому у Батајници да је Србија набавила ове летелице од Кине.

ЗАПАД ТОПИО И ПРОДАВАО СРПСКЕ ТЕНКОВЕ: Војска Србије системски уништавана од 2000-те у наредних 10-ак година (ВИДЕО)

ЗАПАД ТОПИО И ПРОДАВАО СРПСКЕ ТЕНКОВЕ: Војска Србије системски уништавана од 2000-те у наредних 10-ак година (ВИДЕО)

ПУТИН ПОСЛАО СУХОЈЕ НА АЕРОДРОМЕ У БЕЛОРУСИЈИ: Јуришни авиони већ стигли, откривено и по ком задатку су тамо (ВИДЕО)

ПУТИН ПОСЛАО СУХОЈЕ НА АЕРОДРОМЕ У БЕЛОРУСИЈИ: Јуришни авиони већ стигли, откривено и по ком задатку су тамо (ВИДЕО)

ПРОТИВНИЧКИ ТЕНКОВИ НЕМАЈУ ШАНСЕ НАКОН СУСТРЕТА СА "КОРНЕТОМ": Руска војска демонстрирала снагу најновијег система (ВИДЕО)

ПРОТИВНИЧКИ ТЕНКОВИ НЕМАЈУ ШАНСЕ НАКОН СУСТРЕТА СА "КОРНЕТОМ": Руска војска демонстрирала снагу најновијег система (ВИДЕО)

- Оне имају велики домет, могу да гађају циљеве са удаљености од девет километара и снимају терен, објекте од интереса за Србију дубоко у непријатељској територији - рекао је Вучић на приказу нових беспилотних летелица CH-92A Војске Србије на аеродрому у Батајници. Србија је купила од Кине наоружане беспилотне летелице CH-92A, које се користе за извиђање и снимање терена, али могу да носе и бомбе и ракете.

CH-92A
CH-92A / Извор: Shutterstock

Ове моћне кинеске беспилотне летелице су допремљене транспортним авионом "Иљушин" на војни аеродром у Батајници и њихов долазак изазвао је велику пажњу домаће и стране јавности као и медија у региону, јер је у питању веома снажно и софистицирано кинеско оружје. Вучић је том приликом рекао да је са кинеском страном договорен трансфер технологије за систем "Пегаз", напомињући да су купљени и хеликоптери од Ербаса. 

Председник није крио радост због доласка кинеских летелица CH-92A, рекавши да је у питању најбоље оружје и да захваљујући унапређењу војне технике и увођењу новина Војска Србије све више напредује и то демонстрира из дана у дан.

- За сада имамо 18 ракета, купићемо још. Ово је најбоље оруђе. Срећан сам што Војска Србије расте и напредује, многоструко снажнија из дана у дан - рекао је Вучић. Подсетимо, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић је у јануару месецу прошле године (пре доласка кинеских летелица) рекао да беспилетне летелице могу да понесу две ракете и испаљују их на удаљеност од девет километара.

- Покривају функцију извиђања, дању-ноћу, управљања артиљеријском ватром и ласерски обележавају ракетне циљеве - објаснио је Милорадовић. Реч је малој беспилотној летелици која ће у Ратном ваздухопловству Војске Србије бити у више варијанти, а једну ће се лансирати са домаћег камиона ФАП 2228.

Милорадовић је том приликом додао да се стручњаци Војнотехничког института (ВТИ) већ дуже време налазе у Кини, где са кинеским колегама раде на интеграцији система и опреме за поменуте летелице на домаћу беспилотну летелицу "Пегаз", што је посебна корист од сарадње са Кинезима.

Кинеска летелица CH-92A има радијус деловања већи од 150 километара, лети брзином нешто мањом од 200 км/сат, максимална висина лета коју достиже је 5.000 метара, док је распон крила ове летелице нешто мањи од десет метара. Ова летелица може да врши ударе на комуникационе и радарске системе и на тај начин их онеспособи за даље функционисање, може да уништи лака наоружана возила попут камионета или оклопних точкаша, врши ударе на важне стратешке циљеве, врши извиђање, а на себи носи две навођене ракете домета до шест километара.

Председник Србије је најавио 15. септембра прошле године набавку још већег броја сасвим нових типова наоружања, поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе на београдском Ушћу. Он се посебно осврнуо на набавку оруђа за потребе Ратног ваздухопловства и Противваздушне одбране Војске Србије. Том приликом је имао прилику да се лично упозна са новим кинеским летелицама CH-92A чија је службена ознака Д-80, па је рекао да наша земља купује од Кине и беспилотне летелице CH-95.

Летелица CH-95 је оруђе чији је развој започет још 2005. године, док су прва испитивања и тестирања обављена 2009. године. Она је први пут представљена јавности 2010. године на међународном авио-космичком салону "Међународни авио-космички салон у Кини" који је одржан у граду Жухаију. Летелица спада у класу беспилотних ваздухоплова под ознаком "МАЛЕ" (Медиум алтитуде, Лонг ендуранце).

Пет година касније у Пекингу је на изложби авијације 2015. године приказана и унапређена верзија летелице CH-95 и она је била намењена за потребе кинеске војске, односно њиховог Ратног ваздухопловства. Мотор летелице је снаге 100КС са турбомењачем и покреће трокраку потисну елису. Да би летелица могла да полети потребно је да стаза за полетање буде дуга око 600 метара, а да би слетела дужина стазе мора износити најмање 800 метара.

Летелица носи вођене ракете ФТ-10 масе 25 кг, планирајуће бомбе ФТ-7/130 тежине 130 кг, ФТ-9/50 масе 50 кг, вођене бомбе ГБ4/100 масе 100 кг, ГБ-7/50 масе 50 кг, полуактивно ласерски вођене ракете зрна БРМ1 калибра 90 mm домета до 8 километара, противоклопне ласерски вођене ракете АКД-10 масе 46 кг домета до 5-7 кг.

CH-95
CH-95 / Извор: Shutterstock

CH-95 поседује опрему са инфрацрвеним системом за осматрање, ласерски даљиномер, обележиваче циљева, систем за противелектронска дејства, антену за пренос података преко сателитске везе, као и радар са синтетичким отвором. CH-95 је слична CH-92A али је доста већа. Дужина летелице је 9 м, висина 2,8 м, размак крила 20,5 м.

Максимална полетна маса летелице је 1100 кг, максимална маса спољашњег терета је 200 кг. Аутономија лета износи 20 сати, крстарећа брзина је 200 км/х, максимална 280 км/х, максимална удаљеност од командне станице 200 км, максимални долет 4000 км, врхунац лета 5000 м.

Сва досадашња улагања у војску Србије и друге области можете погледати на сајту delagovore.rs